Anuntul a fost facut chiar de catre prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atanasoaei.
Prefectul Capitalei a spus ca Legea 75/1994 are ca anexa continutul imnului national, si, la evenimentele sportive de pe stadioane, se intoneaza varianta scurta a imnului, respectiv strofele unu, doi, patru si 11.
Mihai Cristian Atanasoaei a adaugat ca prin HG 1157/2001, constituie contraventie „intonarea imnului national cu alt text si cu alta partitura decat cele stabilite de lege” si se sanctioneaza cu amenda intre 2.500 si 5.000 de lei, Prefectura fiind una dintre institutiile care pot aplica aceasta masura.
„Astazi, Prefectura Capitalei va sanctiona FRF si personala vinovata, in speta Marcel Pavel, cu cate 5.000 de lei, aceasta fiind obligatia legala a prefectului. Daca noi in tara nu ne respectam valorile nationale, este cu atat mai probabil sa nu fim respectati in competitiile nationale de catre altii, pentru ca drapelul, imnul si stema nationale sunt simbolul Romaniei ca stat si nu avem voie nici moral, nici legal sa nu le respectam„, a declarat Atanasoaei, citat de Mediafax.
Cum se apara Marcel Pavel
Artistul a explicat ca a fost alegerea sa sa cante imnul astfel si ca a discutat cu cei de la FRF in acest sens, acestia fiind de acord cu optiunea sa. Cantaretul a precizat ca timpul alocat pentru ambele imnuri a fost de 3 minute si a fost chiar depasit cu 10 secunde.
Astfel, el a ales sa cante doua strofe din imnul national, insa ultimele doua versuri din cea de-a doua strofa – „si ca-n a noastre piepturi pastram cu fala-un nume/ Triumfator in lupte, un nume de Traian!” – au fost inlocuite cu ultimele doua versuri din prima strofa „Acum ori niciodata croieste-ti alta soarta/ La care sa se-nchine si cruzii tai dusmani!”, acestea constituind un refren.
„A fost ca un indemn pentru echipa nationala„, a spus Marcel Pavel despre reluarea celor doua versuri, in locul celor din strofa a doua. In plus, cantaretul a considerat ca celor de pe stadion le va fi mai usor sa cante cu el doua versuri pe care le-au auzit deja.
„Am vrut sa cantam aceste versuri ca pe un indemn. N-a fost rea-vointa, n-a fost nimic tendentios. A fost alegerea mea, ca toti suporterii sa cante cu noi. Sunt onorat ca am fost invitat sa cant imnul de stat„, a spus Marcel Pavel, adaugand ca in urma interpretarii sale a primit mesaje de felicitare.
„N-a deranjat pe nimeni, decat presa (…). (Imnul n.r.) L-am cantat cu patos, cu demnitate, cu placere. Atmosfera a fost excelenta„, a mai spus cantaretul, declarandu-se inca o data onorat sa cante pentru echipa nationala pe noul stadion. „Nu ma intereseaza politica. Sa n-aud de politica„, a mai adaugat el.
Pana la aceasta ora reprezentantii Federatiei Romane de Fotbal nu au putut fi contactati pentru a comenta acest subiect.
Ce prevede LEGEA
Potrivit Legii 75/1994 privind arborarea drapelului Romaniei, intonarea imnului national si folosirea sigiliilor cu stema Romaniei de catre autoritatile si institutiile publice, imnul national al Romaniei este „Desteapta-te romane”, iar in interpretare vocala prescurtata, se intoneaza potrivit textului si partiturii prevazute in anexele legii.
„In interpretarea fanfarelor sau a altor formatii instrumentale, muzica imnului national se intoneaza o singura data”, mai prevede legea.
Conform anexelor, forma prescurtata se refera la primele patru strofe ale imnului de stat.