In fiecare dimineata, sute de timisoreni se inghesuie in tramvaie uitate de vreme si mazgalite in ultimul hal de tinerii artisti care isi demonstreaza talentul in mijloacele de transport in comun din oras. Mesaje malitioase, desene indecente, talente ascunse si multe alte imagini deocheate sau doar abstracte se afla desenate cu markerul sau cu spray-ul in interiorul fiecarui tramvai din Timisoara.
Timisorenii s-au plans de nenumarate ori de starea acestora si au cerut in zadar municipalitatii si Regiei Autonome de Transport in Comun sa schimbe cumva balanta in favoarea calatorilor. Ori de cate ori primeau cate un raspuns, acesta se concretiza intr-o simpla promisiune. In vreme ce alte orase din tara le ofera cetatenilor mijloace de transport moderne, edilii timisoreni se scot cu gratuitatea pe care o ofera pensionarilor sau elevilor din scolile generale. Toate tramvaiele din parcul RATT, 130 la numar, au fost fie primite in dar din Germania, fie cumparate in regim second hand.
Timisorenii calatoresc cu tramvaie expirate
Edilii Timisoarei recunosc si ei ca tramvaiele au durata de serviciu depasita inca de la achizitionare, insa Regia le prelungeste durata de serviciu cu inca doi sau chiar patru ani, cu cate o reparatie pe ici pe colo.
In urma cu cativa ani, primarul Gheorghe Ciuhandu initiase un proiect de hotarare prin care sa se achizitioneze 50 de tramvaie nou-noute in Timisoara, iar rand pe rand sa le inlocuiasca pe cele vechi.
Din 2008 si pana astazi insa, timisorenii au auzit numai „vom propune”, „vom face”. La fel vor auzi si de acum inainte, pana, probabil, anul viitor, cand, este posibil sa soseasca si tramvaie noi in Timisoara. Partea interesanta este ca la anul sunt si alegerile, asa promisiunile primariei ar putea sa prinda contur totusi.
Starea proasta a tramvaielor este recunoscuta chiar si de conducerea Regiei de Transport: „Niciunul din tramvaiele aflate in exploatare nu asigura confortul si siguranta calatorului sub aspectul existentei instalatiilor de climatizare, care nu exista, al sistemelor de supraveghere, care iarasi nu exista, sau al sistemelor de informare si comunicare pentru calatori“ se arata in referatul ce insotea proiectul de hotarare in luna mai a anului 2008.
Cate 10 tramvaie pe an!
Municipalitatea a demarat inca de atunci proceduri de contractare a unui credit pentru cumpararea a 50 de tramvaie noi. Proiectul a ramas insa in aer, dupa ce s-a realizat insa un caiet de sarcini. Acum, insa, primarul Gheorghe Ciuhandu vrea sa demareze din nou operatiunile.
„In principiu, mergem pe acelasi proiect. Noi avem un mandat prin acea hotarare de a incepe negocieri si de a pregati achizitia acestor tramvaie. Acum o sa facem o informare la Consiliul Local si vom propune concret un caiet de sarcini pe partea tehnica, o varianta de finantare. Ne-ar mai trebui o hotarare de consiliu local si, daca lucrurile merg bine, atunci evident ca de la anul ar putea fi tramvaie noi”, ne-a declarat edilul Timisoarei.
Tramvaiele ar urma sa fie aduse in Timisoara in mai multe etape, cate zece in fiecare an, deoarece banii sunt mult prea multi.
La noi costa 3,5 milioane de euro, la Oradea 2,7!
Initial, se discuta despre un credit in valoare de 175 de milioane de euro (!), reprezentantii primariei estimand atunci ca un tramvai ar costa 3,5 milioane de euro, in conditiile in care autoritatile din Oradea cumparau, tot la acea vreme, tramvaie cu 2,7 milioane de euro bucata. Oradenii se bucura in prezent de tramvaie moderne, facute tot de nemti, care nu le fac probleme in trafic sau nu sunt mazgalite in ultimul hal de tinerii artisti.
„Avem zece bucati pe care le-am cumparat acum cativa ani. Pentru noi sunt deja vechi. Au fost achizitionate prin credit bancar de catre primarie, iar despre dotari pot sa va spun ca au aer conditionat, precum si trape de acces pentru persoanele cu dizabilitati locomotorii. La inceput au fost discutii ca pretul a fost prea mare la vremea aceea, s-au facut mai multe contestari”, ne-a declarat Carmen Tocut, purtator de cuvant Oradea Transport Local.
Edilul Timisoarei spune ca nu stie despre tramvaiele din Oradea, desi ne-a marturisit ca a cercetat piata in 2008.
„Tramvaiele sunt mai scumpe. Nu stiu ce tramvaie au luat la Oradea, dar la noi va fi o licitatie publica, deci poti sa vina aici diversi furnizori. Noi am vorbit cu mai multi producatori. Cand s-a facut un caiet de sarcini, s-a tinut cont de diverse caracteristici, ca sa zic asa, care ar trebui sa le aiba acest tramvai. Nu am discutat cu cineva anume ca sa le luam. Cei care se vor apropia cel mai mult si va veni cu cea mai avantajoasa finantare. Va trebui sa luam un imprumut. Pentru o parte din suma avem o promisiune de la Banca Europeana de Investitii si o parte din suma va veni printr-o banca comerciala”, a mai spus Gheorghe Ciuhandu.
FOTO: Dariana Dragos
Pareri
De tramvaie noi ne arde noua oare? Cand cladirile istorice se parbusesc peste noi. Nu ar trebui poate sa intretinem ceea ce avem? Cand au ajuns tramvaiele astea aici erau foarte bune. In Viena mai cicrula azi tramvaie cu o varsta chiar de 40-50 de ani. Si sunt in stare ok. In Innsbruck oamenii intai nu au vrut sa renunte la tramvaiele lor vechi in schimbul unor tramvaie low-floor. Noua in shcimb ne trebuie tramvaie noi de care, la fel ca de astea vechi, probabil nu vom avea grija. Cred ca ar trebui sa ne punem prioritati. (si nu ca transportul in comun nu ar fi o prioritate, dimpotriva, dar totusi, nu se pot intretine tramvaiele vechi?)
@Marius
Ai perfecta dreptate Marius. Problema tramvaielor noastre nu este vechimea lor ci mentenanta proasta si vandalismul, incepand cu improvizarea cabinelor vatmanilor in vagonul motor. Vor lua acesti aiuriti de la RATT tramvaie noi si vor improviza si la alea cabine pentru manelistii de vatmani care stau cu picioarele pe pupitrul cu comenzi si fumeaza in timpul serviciului impreuna cu tot felul de „amici” cu care circula in asa-zisele cabine. Cumpararea de tramvaie noi nu va duce la schimbarea mentalitatilor consumiste si distrugatoare a celor de la RATT. In schimb vor justifica din plin niste bugetari imbelsugate pentru achizitia de „diverse” … tocmai din banii mei si ai nostri, adica exact BANII PUBLICI. NE-AM INVATAT CU „SMENURILE” astea in ultimii ani ca aproape nici nu mai stim cum este corect sa procedam. Dar norocul lor ca ei sunt la putere, si norocul nostru ca trebuie sa platim totul din ceea ce producem. Bleah!!!
Omule sunt de acord dar daca mergi macar o statie cu tramvaiul la 36 de grade Celsius afara zici ca faqci sauna.
Sunt curios pana unde se vor duce sa le caute. Daca nu stiu (si ma indoiesc ca nu stiu), ii informez eu ca se fabrica tramvaie si in Romania, chiar la o aruncatura de bat de Timisoara, adica la Arad, si in curand se vor echipa structurile si la Biled. Parca vad, in schimb, ca vor gasi altele peste mari si tari, motivand ca cele autohtone nu corespund nevoilor cetatenilor … daca stiu care sunt alea.
Da, o sa cumpere Ciuhandu tramvaie in 2012, doar is alegeri! LOGIC!
si primaria crede ca civilizatia unei tari bananiere tine de valoarea tramvaiului? nu le trece prin cap ca si ala de 3 milioane de euro o sa fie grafittat in prima zi?
In firobuze de ce nu sunt grafiti in plus asta tine si de civilizatie asa ca nu ma mai mir de ce ni se spune noua romanilor ca suntem necivilizati …
si fix anu viitor, isaninte de alegeri le comanda? Nu se gaseste nici o firma de tramvaie care sa-i dea spaga lu Ciuhandu sa le ia, ca la autobuze ca at ne vin tramvaiele mai repde!
trist, imi aduc aminte cand le au adus pe acestea de azi din uz din germania, aratau excelent pentru tramvaie din ani 50 ma refer, mergeau bine, nu scartaiau, aveau aer conditionat, iarna caldura, usa cu deschidere proprie, disponeau de spatiu, adevarat un lucru le lipsea camere video ptr a se inregistra barbari salbatici care le au mazgalit, spart geamurile,stricat usile, probabil ca unele noi tot nu ar dura, ptr ca inca oameni se comporta ca niste gunoaie, vor sa traiasca ca in germania, dar cu metehne maneliste-tiganiste, asta e nivelul, ….si 2 adevarat si lucratori ratb au furat acele ventilatoare de iarna, ciocanele de urgenta, etc….poate ca oradea a mai evoluat, noi inca mancam gris, trist…
Stimata redactie.
Dupa parerea mea s-au nu cunoasteti situatia transportului in comun sau faceti jocul anumitor persoane interesate sa cumpere tramvaie cu milioane de euro.
De ce nu ar trebui sa nu cumparam inca tramvaie:
1. Liniile nu sunt modernizate in totalitate. Trebuie modernizati inca 4o km linie cale fir contact si cabluri de alimentare – intoarcere.
2. Timisoara nu mai are in functiune decat un depou in care din cauza situatiei linei cale se inregistraza aproape zilnic o deraiere.Este absolut obligatoriu realizarea unui
nou depou si reparatia capitala al
celui existent.
PS. Actuala conducere a desfintat un depou pentru a se ridica o biserica!!
3. Substatiile de redresare (9buc) sunt invechite si fara cea mai mica intretinere din cauza lipsei de piese si personal.
4. Lipsa specialistilor care sa asigure mentenanta trenurilor de tramvai. Actualmente datorita lipsei de piese si lipsei de personal calificat ( cred ca RATT este la a treia disponibilizare) mentenanta la este practic zero.
Daca nu se rezolva problemele prezentate,achizitionarea unor noi tramvaie ar reprezenta aruncarea milioanelor de euro pe fereastra.
Va multumesc
Oamnei buni, RATT este in faliment, Ciuhandu e restant cu subventiile, creditele lor nu se mai pot plati si asta vrea tramvaie de 175 de milioane de euro?e pornografic!pana unde merge hotia ?orasul arata jalnic dar noi vrem tramvaie de 3 milioane de euro bucata?!?
Cred ca toti de aici mergeti cu masina. In tramvaie, iarna e un ger insuportabil, asa ca nu cred ca ar fi o investitie atat de proasta. La reabilitare pot contribui si popietarii. Pana una alta, tramvaiele sunt foarte in urma fata de autobuze si troleibuze, asa ca mi s-ar parea o investitie binevenita. Mai ciculati si voi cu RATT inainte sa sariti cu gura!