Momentul mult asteptat: ce se intampla cu unul din parcurile din centrul Timisoarei?

TIMISOARA. Vom avea un parc cu peluza englezeasca si cu o explozie de flori si copaci chiar in centrul orasului. Primaria se poate apuca in sfarsit de modernizarea Parcului Justitiei, aflat pur si simplu peste drum de Primaria Timisoara.

Miercuri, autoritatile locale au semnat si ultimul contract pe fonduri europene din exercitiul financiar 2007-2013, cel pentru reabilitarea Parcului Justitiei. Momentan, primarul Nicolae Robu nu stie cand pot incepe si lucrarile.

„Sigur ca ne vom stradui sa dam drumul cat mai repede lucrarilor, pentru ca avem ambitia ca la sfarsitul anului 2015 sa putem raporta ca Primaria Timisoara are rata de succes 100% pe proiectele europene. Valoarea totala a Parcului Justitiei este de 2,09 milioane de lei, din care 2 milioane sunt nerambursabili. Vom avea o suprafata gazonata considerabila, 16.600 metri patrati, alei modernizate la nivelul a aproape 1.600 de metri patrati, flori si arbusti – 53 la numar, vor fi o multime de bulbi de diverse plante plantati – aproape 110.000, vom crea un sistem de irigare a spatiilor verzi si, evident, vom innoi si bancile, cosurile de gunoi, stalpii de iluminat. Vor fi 38 de banci noi, 35 de cosuri de gunoi noi si 23 de stalpi de iluminat prevazuti cu celule fotovoltaice, astfel incat iluminatul sa nu ne mai coste”, a explicat primarul Nicolae Robu.

Conform graficului Primariei Timisoara, parcul ar trebui sa fie gata in 8 luni de la semnarea contractului, adica exact la sfarsitul anului 2015. In caz contrar, riscam sa pierdem banii europeni.

„Evident ca noi va trebui sa fixam un termen de executie propriu-zisa mult mai compact, pentru ca cele 8 luni curg incepand de astazi si pana la sfarsitul anului, cand se incheie si exercitiul financiar. Stim ca nu ne va fi usor, am stiut de la inceput asta, dar am asumat sa ne ocupam si de acest proiect”, a completat edilul-sef.

Primarul spera ca licitatia se va desfasura fara probleme si lucrarile vor putea incepe cat mai repede posibil.

***

Flori, peluze si alei noi. Ce se intampla cu copacii?

Proiectul de reabilitare a Parcului Justitiei presupune „insule multicolore de flori bulboase”, care vor face spectacol, mai ales primavara, sustin reprezentantii Primariei Timisoara.

parcul justitiei langa primarie

„In zona sudica a parcului s-au propus pentru plantare mai multe specii de arbori, care decoreaza atat prin port, cat si culoare. Printre arborii propusi, coniferele ocupa un loc important, datorita efectului decorativ pe care il au tot timpul anului: Abies lasiocarpa Compacta, Cedrus deodara Pendula, Chamaecyparis obtusa nana gracilis, Picea abies fastigiata, Picea pungens glauca globosa, Pinus mugho mughus, Taxus baccata fastigiata aureomarginata, Juniperus horisontalis Wiltonii. Ca si foioase decorative s-au propus varietati de artar, dracila, liliac de vara, hortensii, magnolia etc”, se arata in proiectul municipalitatii.

Gazonul va fi refacut in totalitate, pentru „crearea unor peluze impecabile”, care vor fi libere pe mari portiuni, creand impresia unui parc aerisit si ordonat, iar copacii existenti in parc vor fi toaletati.

Parcul Justitiei va arata cel mai frumos atunci cand florile plantate vor inflori sub soarele de primavara. Vor fi puse lalele, narcise, ghiocei, branduse sau spanzi, plantarile urmand sa fie facute sub copacii existenti deja in parc.

Cat despre infrastructura, reprezentantii primariei sustin ca aleile vor fi refacute complet, din pavele de beton, urmand ca in centrul parcului sa fie imbinate circular. Aleile existente vor fi inlocuite, dar se va respecta traseul lor pentru protejarea vegetatiei.

Parcul nu va fi imprejmuit, ceea ce ii va crea aspectul unei peluze englezesti, insa in vecinatatea parcarii existente, aproape de Bega, va fi amenajat un zid ornamental de mascare, cu panouri din lemn acoperite de plante cataratoare. Locul de joaca existent in parc va fi dezafectat, va fi pus mobilier urban nou, iar iluminarea se va face prin stalpi fotovoltaici inalti de 4 metri. Lucrarile vor dura o perioada buna, mai ales ca va trebui reabilitata si reteaua de apa potabila ce trece prin Parcul Justitiei, sustin reprezentantii primariei.

Parcul Justitiei a fost cunoscut si ca Parcul Consiliului Popular si are o suprafata de peste 26.000 de metri patrati. In mijlocul acestuia se afla un monument ridicat in memoria deportatilor in Baragan. Poarta acest nume pentru ca in interiorul acestuia ar fi trebuit construit Palatul Justitiei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. pe vremuri era o biserica,pe acolo nu se cauta si energetic se simte…

  2. Nu pot intelege care au fost criteriile care au determinat ca tocmai acest parculet obscur si rar frecventat sa intre
    intr-o asa de radicala renovare. Sunt alte parcuri mult mai frecventate, ca de exemplu, cel din spate de la hotel Continental care ar fi trebuit sa aiba prioritate. Parcul este traversat zilnic de mii de cetateni, este o cale placuta de acces dinspre centru la statiile de troleu si tramvai, este o adevarata oaza de verdeata benefica in zilele caniculare, datorita arborilor venerabili care cresc acolo. Dl. Robu, nu aveti in echipa Dvs oameni care sa aiba o gandire rationala, care sa tina cont si de interesele cetateanului? Sa credem ca renovarea Parcului Justitiei nu este total straina de minoritatea cetatenilor care au palate in zona?

    • Cititi printre randuri: este vorba in primul rand de sapaturi (reabilitarea retelei de apa si canalizare), implicand lucrari mari si probabil, taieri masive de copaci. Foarte bine, hobby-ul domnului Robu! Si o oportunitate: replantarea se va face cu arbori si arbusti scumpi (aici va castiga cineva din greu!!!!), Proiectul va dura precis cativa ani. Oare carui protejat al primariei i se dedica „paraindaratul”?????

      • Asta face Robu la fiecare „interventie” de-a Primariei prin parcuri, cand se pune si le „modernizeaza”: taie copaci in dfraci, apoi planeaza arboret ornamental si sustine ca arborii taiati erau „expirati, batrani, un pericol pentru oameni” etc. Pune mereu aceeasi placa stricata de patefon. Asa va face si acum. Bineinteles amenajarile se vor face pe contracte cu dedicatie. Robule, nici sa nu mai candidezi la anul viitor, pentru ca nu te va mai vota aproape nimeni. Suntem satui de pleata ta vopsita si de planurile fantasmagorice, imposibil de realizat fara niste cheltuieli pe care nu ni le permitem.

  3. Iara taiem copacii???In cati ani vor creste cei saditi???Nu era suficient sa refaca aleele si bancile?Ar fi fost mai ieftin!Iarba, pardon, peluza Nu compenseaza copacii!!!O intrebare de 10 puncte:Vom putea face si plaja?Oare de ce avem, mereu solutiile cele mai distrugatoare fara a pastra din ce avem si sa incercam sa conservam sau sa imbunatatim nu sa inlocuim?

  4. Jos gardul ca sa intre masinile!

  5. Ieeee! Taiem copaci!!!!!

  6. S-a nu-l mai lasam s-a taie si s-a spanzure, asta s-a faca in ograda lui particulara!! V-a intra in istoria orasului ca „primarul care a distrus orasul florilor”. Jos de pe scaunul de primar cu Robu! Este un incapabil!