Motivul incredibil pentru care NU se lucreaza in Piata Unirii din Timisoara. Unde sunt pietrarii din centrul istoric?

TIMISOARA. Fanul e mai tare ca piatra! Cel putin la Timisoara. Nu se lucreaza mai deloc in centrul istoric al orasului, iar explicatia data de primarul Timisoarei este halucinanta: pietrarii au plecat sa… coseasca iarba uscata de acasa.

Dupa cum opiniatimisoarei.ro a anuntat inca din luna aprilie, intaiul gospodar al Timisoarei se plange de ceva vreme de faptul ca nu se gasesc pietrari care sa aseze pavajul in zona Cetate. A venit vara, la sate se coseste fanul, iar pietrarii nostri au parasit Piata Unirii ca sa-si faca treburile acasa, sustine Robu.

Doar cativa muncitori mai misca prin Piata Unirii, de exemplu, in timp ce restul strazilor incluse in proiectul de reabilitare a zonei istorice sunt tot mai pustii. Nicolae Robu s-a dus sa stea de vorba cu muncitorii si a ramas uimit explicatia pietrarilor.

„Dupa ce m-am intors din Statele Unite m-am dus sa vad ce s-a mai lucrat in Piata Unirii, am gasit tot mai putini muncitori decat de obicei. Nu era niciun sef acolo, am discutat cu muncitorii, am intrebat cum de sunt asa de putini, unii mi-au spus ca mai sunt vreo 3-4 pe acolo. Le-am spus ca tot foarte putini sunt, ei mi-au raspuns ca s-or dus la fan, dar ca termina ei cu fanul si vin inapoi. Progresul se face greu in aceste lucrari, in Romania se face cumplit de greu. Acestia sunt oamenii, pietrarii acestia sunt oameni din Maramures, oameni din Moldova, foarte priceputi, dar care nu traiesc numai din cioplitul pietrei, ei cand trebuie sa mearga la gospodariile lor sa-si coseasca fanul, sa-l puna la uscat, lasa piatra din Piata Unirii. Ei au semnat contract, dar firma respectiva ce sa faca? E foarte mica piata de pietrari…”, s-a plans primarul Timisoarei.

Nu avem nici piatra…

Riscam sa pierdem asadar 15 milioane de euro, 80% din fonduri de la Uniunea Europeana, in conditiile in care cele 10 strazi si 4 piete din Zona Cetate nu sunt modernizate pana la sfarsitul acestui an. Nicolae Robu nu da asigurari ca lucrarile vor fi gata la timp, mai ales ca sunt mari probleme cu piatra si cu muncitorii.

La inceputul lunii iunie, Robu declara pentru opiniatimisoarei.ro ca au sosit la Timisoara dalele pentru pavarea strazilor Eugeniu de Savoya si Lucian Blaga si ca se asteptau in cateva zile si pietrele pentru strada Mercy. Nici urma de muncitor insa pe strada Mercy, iar reprezentantii primariei sustin ca piatra inca nu a ajuns.

„Piatra pentru strada Mercy provine din import si se asteapta un transport in cursul saptamanii viitoare. Este vorba despre dale cu dimensiunea de 60x60x8 cm si piatra cubica de 12x12x12 cm”, ne-a declarat Alina Pintilie, purtator de cuvant Primaria Timisoara.

Edilul recunoaste ca lucreaza foarte putini muncitori, dar ca nu are ce sa faca Primaria Timisoara. Aceasta cu toate ca muncitorii contractati de firma Romprest, cea care executa lucrarile, au semnat contracte cu societatea. Ce se intampla daca lucrarile nu sunt gata pana la finalul anului si municipalitatea pierde banii europeni?

„Evident ca exista clauze contractuale, firma suporta eventualele daune, dar putem obtine compensarea doar prin instantele de judecata. Orice nerealizare a unui contract conduce la litigii, care ne solutioneaza in ani de zile. Noi trebuie sa fim intotdeaua constructivi la maximum, nimeni nu iese in castig dintr-o nerealizare a unui proiect, trebuie sa mergem pe abordarea win-win si nu pe una din care sa piarda toate partile. E foarte greu sa pui in practica proiecte in Romania, mai ales proiecte din acestea mai delicate. Eu gandesc pozitiv, Primaria evident ca va face ceea ce va trebui sa faca, dar eu gandesc pozitiv si consider ca nu vom ajunge in situatia sa dam vreun ban inapoi. Insa nu depinde de mine, eu fac absolut tot ce-mi sta in putinta”, a conchis Robu.

Potrivit lui Pintilie, lucrarile de reabilitare a centrului istoric au fost executate aproape 73%, pana in prezent.

***

Lucrarile de reabilitare a centrului istoric din Timisoara au inceput la sfarsitul lunii octombrie 2013 si sunt realizate de firma Romprest, care face lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii.

Va reamintim, lucrarile de reabilitare din cartierul Cetate reprezinta un proiect mai vechi al Timisoarei initiat de administratia Ciuhandu, care a pus piatra de temelie in primavara anului 2012. Acestea se executa treptat, cu aproape 15 milioane de euro, 80% din bani venind de la UE, ca fonduri nerambursabile.

Ar trebui sa fie complet refacute, pana la sfarsitul anului, 10 strazi in zona Unirii: Sergent Constantin Musat, Vasile Alecsandri – pe tronsonul Piata Unirii si Libertatii, Lucian Blaga – pe tronsonul Piata Unirii si Piata Huniade, Florimund Mercy, Franceso Griselini, Fara Nume 2, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu si Enrico Carusso.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Trebuia contratata o firma din Ungaria, Austria,Spania si astfel se evitau astfel de inconveniente… decat sa pierzi 80% din fondurile UE, chiar daca costul era mai ridicat tot mai rentabil ar fi iesit la final. Acum santierul va sta asa pana se intorc pietrari, e de inteles ce fac ei in propriile gospodarii, dar si un contract cu bune clauze trebuie respectat.

    • Nu merge așa. Treburile (la investițile prin fonduri europene) decurg conform unor reguli bine stabilite. Se face o licitație la care poate participă orice firmă (Franța, Germania, Italia, Ungaria, etc), nu numai din România. Criteriul de adjudecare, este prețul cel mai mic. Acestea sunt regulile.

      • sunt sigura ca fanarii astia au venit cu oferta superiora, cu toate conditiile ( pe care le-a pus primarul, nu-i asa) asa ca cei din germania, au primit flit….foarte bine, avem doar 43 de dosare de furt din banii europeni, ce conteaza inaca cateva…

  2. Iarasi gogosi!Timisoreni inghititi pe nemestecate.

    • Nu inghitim, explicatiile sunt copilaresti sau de parca s-ar adresa unor copii. Nu m-ar interesa nici o explicatie a constructorului, doar termene. Dar pe de alta parte daca nu e indignat si nu i-a masuri inseamna ca ori recunoaste ca nu are putere ori e prieten cu firma.

  3. Cand lucrarea este preluata de o firma de gunoieri, nu poti avea pretentii.
    Romprest se pricepe sa curete mizeriile din aeroportul Baneasa, nu sa paveze.

    Sa vedem si povestea tramvaielor…

    • Firmele sunt alese pe-o sprânceană, primesc contracte cu dedicație, deci celelalte participante la licitație sunt simple figurante. Dau bine la imaginea operațiunii, aflată într-o aparentă legalitate. Firmele competente sunt respinse de același Robu. Cum vă explicați faptul că blocurile din Timișoara sunt anvelopate de o firmă din București? Nu s-a găsit chiar nimeni pe-aici ca să facă treaba? Evident că nu. Așa și cu șantierele încremenite din piețele și străzile Timișoarei. Firmele germane sau austriece care ar fi putut rezolva contractele cu 1 an înainte au fost îndepărtate de pămpălăul de la Primărie.

  4. Las-o jos ca macane. Acus o sa ne spuna ca unul din muncitori are nevasta gravida si au plecat toti sa sarbatoreasca acasa nasterea puradelului.
    NU exista in lumea asta o firma care sa poata fi contractata pentru pavarea unor strazi cu piatra? Ma indoiesc, dar cum firma de slaubritate Romprest cu patron dat in urmarire generala lucreaza cu detinuti de la penitenciar supravegheati de 1-2 „mesteri” nu e de mirare ca lucrarile se opresc ori de cate ori „mesterul” merge la wc.
    O bataie de joc pe bani europeni, cine isi aduce aminte ca primarul nostru, micRobu de Bocsig a anulat licitatia pentru lucrarile la Piata Unirii de vreo 2 ori de la castigarea mandadului pana a iesit castigatoare o firma de casa PNL.
    Proiect initiat in 2012 de fostul primar, blocat de 2 ori de primarul in functie si repornit in octombrie 2013, cand a castigat cine trebuie, risca sa ajunga in situatia de a rambursa toti banii europeni alocati daca nu se respecta termenele din contract. Iar micRobu ce ne serveste? Gogosi cu taiat mielu, cosit fanul si maine-poimaine cu taiatul porcului la scuzele ca lucrarea cu fonduri europene nu este gata. Sa vedem daca si institutiile europene inghit gogosile microbului asa usor.

  5. Bai Robule, lucrarea asta s-o platesti tu din furaciunile tale, ca te-ai cardasit cu firma de gunoaie Romprest a lu’hotu’ala, coleg de partid cu matale, de l-au adus acum tocmai din Columbia.
    ATi furat ca niste nenorociti, va bateti joc si de aspectul orasului, si de banii europeni, lua-v-ar naiba de infractori de drept comun ce sunteti!
    Puscaria sa va manance!

  6. Dl Robu ….ați distrus Cetatea …simbolul Timișoarei – Piatra Liberatai ,Uniri.,etc…păcat !!!!
    Sper ca la anul sa candidați la o comuna din jud .Arad …dar nu ca primar …poate ca si polițist COMUNITAR .

  7. Citare: Riscam sa pierdem asadar 15 milioane de euro, 80% din fonduri de la Uniunea Europeana, in conditiile in care cele 10 strazi si 4 piete ….
    Intrebare: – cine risca si ce anume?
    (1) Noi „contribuabilii? Varianta aceasta ar trebui exclusa! (proverbul „turcu plateste” ar trebui scos din ecuatie).
    (2) Noi „statul roman” (bugetul RO)? Nu cred, acolo se va recupera „tot ceea ce se va considera util”
    (3) Noi „firma care a contractat lucrarea/sefii acestora”? Aici este „ascuns dracul; pot fi trasi la raspundere?
    Eu daca nu platesc o amenda/impozit … sunt urmarit, somat, dat in judecata s.a.m.d. (chiar daca nu este atat de grav)