TIMISOARA. „Aproape sigur”, in 2014 vor incepe lucrarile la proiectul Michelangelo 2, anunta conducerea Primariei Timisoara. Este vorba despre un proiect conex celui de construire a pasajului subteran din intersectia Michelangelo, care prevede, practic, si ridicarea a 2 pasarele de sticla pentru studenti si elevi, in fata Liceului Ion Vidu si in fata Cantinei Politehnicii.
Conform proiectului, ar urma sa fie desfiintate trecerile de pietoni de pe strada Cluj si Aleea F. C. Ripensia, deasupra ridicandu-se 2 pasarele. Proiectul este unul mai vechi, de pe vremea fostei administratii, pentru care specialistii din Primarie spera sa obtina fonduri europene.
Primarul Nicolae Robu nu se declara insa un fan infocat al acestor pasarele, cu toate ca proiectul a fost depus pentru fonduri europene si are toate sansele sa primeasca finantare din acest exercitiu financiar, chiar banii ramasi de la proiectul Amenajare complex rutier Michelangelo, acesta fiind castigat la licitatia cu o suma mult mai scazuta decat cea estimata.
Intrebat daca Primaria Timisoara a cerut ca banii ramasi sa fie desemnati proiectului Michelangelo 2, edilul a afirmat ca s-a facut o solicitare.
„Da, avem o solicitare in acest sens si sunt sanse mari sa se materializeze. Aproape sigur ca vom incepe la anul si lucrarile la Michelangelo 2. Sunt prevazute 2 pasarele de sticla, dar inca nu ma pot pronunta daca vom realiza proiectul in forma sa initiala sau daca vom face niste modificari in privinta aceasta a pasarelelor. Nu sunt fan al acelor pasarele de sticla, proiectul este facut cu ele, dar eu nu sunt incantat de aceasta solutie. Vom vedea daca o vom implementa sau vom gasi o posibilitate de modificare a proiectului”, a spus, pentru opiniatimisoarei.ro, Nicolae Robu.
Cu toate astea, acum mai bine de un an, edilul sef spunea raspicat ca se impune construirea de pasarele.
„In coroborare cu pasajul Michelangelo, se vor creea conditii pentru o alta viteza, astfel ca se impune construirea de pasarele”, afirma atunci Robu.
Michelangelo 2 inseamna extinderea strazilor Negoiu si Ripensia la cate 3 benzi, reamenajarea strazii Cluj si construirea a doua pasarele, din sticla, pentru studenti si elevi, in fata Liceului Ion Vidu si in fata Cantinei Politehnicii. Valoarea estimata a lucrarilor este de 7 milioane de euro.
Pareri
A dat Dumnezeu si au inceput proiectantii si autoritatile sa gandeasca solutii INTELIGENTE pentru decongestionarea traficului rutier si a circulatiei pietonale. Sper sa implementeze o solutie functionala si estetica, nu una improvizata si kitch-oasa. Si sper sa nu mai lase studentii sa vina cu „inovatii ingenioase”. Sa foloseasca ratiunea inaintea „talentului”. Asa cum fac nemtii.
Acest INDIVID analfabet si in ale arhitecturii nu are limite.Citat:”Nu sunt fan al acelor pasarele de sticla, proiectul este facut cu ele, dar eu nu sunt incantat de aceasta solutie.”
„El” e fan tunele…
Daca ai tu o varianta mai buna , eu te sustin .
Nu sunt fan al acelor pasarele de sticla, proiectul este facut cu ele, dar eu nu sunt incantat de aceasta solutie. Vom vedea daca o vom implementa sau vom gasi o posibilitate de modificare a proiectului”, a spus robu.Deci se va modifica proiectul pentruca nu ii place lui robu.La fel isi dadea cu parerea in ” anii de trista amintire” o alta academiciana analfabeta. Acum avem in reluare un nou specialist care se pricepe la toate:ciini,zebre,pomi,arhitectura,urbanism,festivaluri de jazz si care isi impune numai parerile lui de parca Timisoara ar fi mosia lui tacsu de la Bocsig.Deci parerea mea este ca fiecare sa isi vada de meseria lui in care are competenta de a da sfaturi.Inca doua observatii in final.1.referitor la amenajarea in Piata Unirii a unei parcari (chiar si temporare)acest fapt constituie INFRACTIUNE in temeiul Legii 50/1991,daca se face fara autorizatie de construire .Vad ca nimeni nu a fost sanctionat in urma incalcarii grosolane a legii de insusi alesul urbei.Cred ca nu exista nici macar proiect asa cum prevede legea.Totul s-a facut dupa ureche.Dupa urechea celui care temporar se afla in fruntea urbei.
Iata ca institutiile guvernamentale din teritoriu conduse de inregimentati politic stau drepti in fata partidului de guvernamint si aplica legea dupa criterii politice.2.Consultind noul PUG se vede ca solutia „ingroparii caii ferate „a fost imbratisata si de specialisti.La ordin?
sper ca se gindesc la o solutie pt siguranta rutiera la intersectia cu strada Socrate, daca traficul de pe Ripensia o sa vina cu 50km/h…
Dupa pletele vopsite, credeam ca lui R nu-i plac decat pasarelele. Din pacate lucrurile sunt mai grave: nu-i plac nici pasarelele !
Pasarele ar fi trebuit facute si dinspre BRD spre UVT nu groapa si santierul ineficiente care pun la incercare nervii timisorenilor.
Palmieri, Papagei si tunele 😀
pe str cluj sunt linii de troleu deci va fi foarte inalta acea pasarela ceea ce inseamna ca ai mult de mers. pietonii vor ocoli acea pasarela si vor folosi trecerile de pietoni apropiate.
Sau mai degraba pe unde or apuca, printre masini.
Eu n-as face deloc pasarelele. Arata bine, au aspect futurist, dar nu merita, nu aici. Scopul primordial al lor este fluidizarea traficului pe Cluj/Ripensia. Dar sa ne uitam mai cu atentie la situatia actuala, aparuta de cind s-a dat drumul la circulatia N-S in intersectia de la Michelangelo. De la semaforul de pe Loga cu Michelangelo se parcurge extrem de rapid tot podul si intersectia, gituirea producindu-se nu la semaforul de pietoni din dreptul cam. 7, ci la semaforul Cluj cu Eroilor (semaforul de la cam. 7 e sincronizat cu cel de la Cluj-Eroilor, deci nu stai de 2 ori la rosu). Sincronizarea acestor 2 semafoare genereaza o situatie echivalenta cu cea in care pe Cluj ar exista pasarela. Iar de gituire tot nu scapam, reusim doar s-o mutam mai in aval pe Cluj.
Si mai e ceva, lucru pe care si The Mechanic l-a sesizat corect. O pasarela cu regim de inaltime 4,5-5 m (caci pe Cluj circula firobuse), care traverseaza un bulevard de doar 4 benzi, va fi ocolit de pietoni, ptr ca e anevoios sa urci 40-50 de trepte ca sa supratreci doar 4 benzi de circulatie. Solutia s-ar preta la bulevarde extrem de aglomerate de 8-10 benzi.
Nu cred ca este bine sa ne raportam la constructia din fotografia din articolul de fata (neinspirat aleasa de Opinia Timisoarei). Acolo se observa o pasarele de acces de pe partea opusa cladirii pe care o deserveste. In situatia de la noi este vorba despre asigurarea traficului pietonal neintrerupt peste cateva artere rutiere intens circulate, si totodata fluidizarea circulatiei rutiere pe aceste artere, intr-o zona urbana fara constructii supraterane semnificative. Cred ca solutia cu pasarele pietonale este cea mai buna, cu cateva conditii (mai mult tehnice). Printre conditii sunt unele deja semnalate de cativa comentatori si anume impiedicarea pietonilor de evita traversarea arterelor pe pasarele si fortarea traversarii ilegale prin locuri neamenajate, insa asta se poate rezolva cu cativa metri de balustrade de delimitare intre carosabil si trotuar, sau chiar ziduri mai mici. O alta problema ar fi dotarea pasarelelor exclusiv cu lifturi sau scari, in conditiile in care regimul de inaltime al acestora depaseste 6 metri pentru asigurarea gabaritelor de trecere. Solutia este deasemenea foarte simpla si la acesta problema si anume amenajarea de rampe cu panta mica pentru urcarea si coborarea de pe pasarele de catre pietoni si biciclisti. Insa noi avem in memorie doar pasarele pe care le vedem pe la noi cum ar fi cea de la gara sau poate prin alte localitati. Nu cred ca acele solutii tehnice ar fi avantajoase pentru cazul nostru. Cum nu cred ca amenajarea de treceri de pietoni la toate intrarile si iesirile din noua intersectie ar fi solutia, fiindca in acest fel suntem inapoi de unde am plecat inaintea proiectului. Imi amintesc cum cate un pieton razlet intrerupea circulatia pe doua benzi la iesirea din sens catre str. Cluj, iar imediat ce acesta ajungea pe trotuarul opus, la celalalt capat al trecerii de pietoni cobora de pe trotuar un alt pieton razlet. Practic, prin amenajarea de treceri de pietoni obisnuite la iesirile din intersectie se va bloca intersectia pentru fiecare pieton in parte de cateva zeci de ori pe zi, mai ales la orele de varf. Pentru asta este utila pasarela. Dar facuta pentru oameni, nu pentru Omul Paianjen care se catara 5 etaje ca sa treaca strada si nici pentru Batman, ca sa trebuiasca lifturi in forma de BatMobil sa urcam si sa coboram pasarela cu carucioare, biciclete, ghiozdane, saci de cartofi si altele.
Poza este din Viena,pasarela care duce de la o statie de metrou intr-un minimall(Lugner City) din sectorul 15 al Vienei. Acesta pasarela din Viena are banda rulanta pentru urcat si coborat, plus ca deasupra strazii este in interiorul pasarelei este cafenea. Probabil ca in Timisoara nu vor pune nici scari rulante si nici cafenea 🙂