TIMISOARA. Replica fabuloasa la mallul din Calea Sagului, extinderea Iulius Mall Timisoara, incepe cu autorizarea Planului Urbanistic Zonal. Consilierii locali discuta despre acesta in sedinta extraordinara care are loc joi.
Proiectul despre care vorbim este unul grandios pentru capitala Banatului.
Sala de congrese, cinema in parc, piata de produse organice, cafenele, restaurante, puburi, gradini suspendate, acoperisuri verzi, carusel, patinoar – toate acestea se vor regasi in Open Ville al Iulius Mall Timisoara, dupa o extindere ca-n filme, dupa cum opiniatimisoarei.ro a anuntat in premiera, inca din luna martie. Avem si noi detalii despre proiect!
Iata ca cei de la Iulius Mall au facut primul pas si cer Consiliului Local Timisoara aprobarea PUZ „Zona mixta – comert, servicii, birouri – Open Ville”.
Noul orasel, care va face cu siguranta concurenta centrului istoric al orasului, este comparat cu bulevardul Champs Elysees.
„Exact ca grandiosul bulevard Champs-Elysees, strada de cumparaturi este una dintre cele mai mari colectii de magazine din Romania. Este <<magazinul>> optim pentru restaurante elegante, care ne tenteaza la delicii culinare, cafenele chic, cofetarii, gelaterii, pentru toate gusturile”, explica dezvoltatorii.
Ce ne asteapta in Open Ville?
In micul orasel veti gasi de toate. Imaginati-va pur si simplu o plimbare printr-un adevarat orasel, cu gradini suspendate, exact ca cele din Occident, unde puteti face cumparaturi sau va puteti relaxa ori veti putea lua masa, bea o cafea sau vedea un film.
Open Ville, care va fi amenajat pana in primavara anului 2017, va avea si fantani de tip oglinda, fantani arteziene, dar si spatii dedicate expozitiilor si galeriilor de arta ori evenimentelor culturale.
Practic, Iulius mall se extinde langa actualul complex comercial intr-un design futurist, pe actuala parcare dinspre Praktiker, precum si pe terenul alaturat. Intr-un parc urias isi vor face loc mai multe cladiri ce vor adaposti magazine, o sala de congrese si birouri.
Parcarea nu va disparea de tot, ci va fi amenajata in subteran, sustin dezvoltatorii in noul proiect Open Ville. In total vor fi 2.000 de locuri de parcare: 1.000 pe strada si restul intr-o parcare subterana pe mai multe nivele. Practic, micul oras va aduce o experienta unica de shopping si business la Timisoara, intr-un concept cosmopolit. Vorbim despre 310.000 de metri patrati in care isi vor gasi loc 900 de branduri.
„Cel mai mare dezvoltator si operator de centre comerciale de tip mall din Romania propune realizarea la Timisoara a primului proiect multifunctional de tip <<lifestyle center>> din vestul tarii si, totodata, cel de-al doilea din portofoliul companiei, dupa Palas Iasi. Experienta acumulata si succesul ansamblului urbanistic Palas ofera increderea grupului Iulius ca noul proiect va schimba orasul Timisoara, va genera un stil de viata european si va impune noi standarde in real estate”, se arata in memoriul inaintat catre primarie, intocmit de arhitectul Laura Marculescu.
Zona industriala de langa mallul actual se va transforma complet. Dezvoltatorii sustin ca nu se vor apuca sa taie masiv copacii de acolo: „exista palcuri de arbori in zona centrala a terenului, care vor fi pastrati, daca este posibil, sau inlocuiti, in raport cu situatia propusa”.
Ce se intampla cu intersectia din Piata Consiliul Europei si cu mijloacele de transport ale RATT?
Odata cu dezvoltarea proiectului, investitorii planuiesc sa reconfigureze si intersectia din Piata Consiliul Europei, mai ales ca Primaria Timisoara demareaza, in curand, proiectul de extindere a pasajului Popa Sapca si a strazii cu acelasi nume, dar si a Bulevardului Antenei – intre Demetriade pana la Calea Sever Bocu –, precum si amplasarea unui sens giratoriu pentru racordul cu Inelul II de circulatie.
„Proiectul Open Ville – integrand actualul complex comercial Iulius Mall – vizeaza, de fapt, realizarea unui nou centru urban cu functiuni complexe, axat pe Inelul II si extins pe tot cvartalul delimitat de strazile Alexandru Ioan Cuza, Sever Bocu, Vasile Lazarescu, Antenelor si Demetriade. In urma evaluarilor de trafic si a discutiilor avute in cadrul Comisiei de Circulatie din Primaria Timisoara, s-a convenit reconfigurarea intersectiei din Piata Consiliul Europei, pentru a asigura relatiile auto, de transport in comun si pietonale necesare. In corelare cu acestea se propune intregirea traseului Inelului II, cu profilul existent, prin asigurarea legaturii directe cu Bulevardul Antenei”, sustin reprezentantii Iulius Mall.
Cat despre transportul in comun, odata cu deschiderea traseului Inelului II de circulatie, s-a regandit traseul autobuzelor RATT. Evident ca in zona vor aparea si alei pietonale, cu dale, dar si noi piste de biciclete, printr-un sistem de rampe.
„S-au reamplasat statiile in corelare cu noua configuratie a strazilor – pe Calea Lipovei si Calea Aradului – si s-au prevazut statii noi – pe Inelul II, Bulevardul Antenei. Circulatia pietonala in zona este asigurata pe traseul strazilor existente si propuse si in interiorul ansamblului. Prin realizarea dalei urbane se asigura trecerea peste Inelul II si crearea unui ansamblu de piatete care sa sustina legatura pietonala cu centrul orasului. In paralel cu circulatia pietonala, este asigurat si accesul bicicletelor la nivelul dalei, printr-un sistem de rampe”, mai scrie in memoriu.
Potrivit celor de la Iulius Mall, componentele principale ale proiectului Open Ville sunt: 10 cladiri, un centru de conferinte si evenimente, spatii comerciale, parcare subterana si parcari supraterane multietajate, spatii verzi publice, piete si trasee pietonale. Pe teren se propun aproximativ 20 de constructii multietajate.
„Functiunile cladirilor sunt diferentiate, predominand spatiile pentru birouri, in cladirile inalte, care sunt ca proportie circa 70% din suprafata construita desfasurata propusa. Spatiile comerciale sunt amplasate in cladirile cu regim de inaltime mai mic sau/ si in zonele de parter ale cladirilor inalte. Terenul va fi ocupat gradat, constructiile realizandu-se in etape”, mai scrie Laura Marculescu in memoriu.
Parc urias cu gradini suspendate
Potrivit proiectului obtinut de opiniatimisoarei.ro inca din luna martie, parcul va avea 55.000 de metri patrati, zona de birouri de clasa superioara 70.000 de metri patrati, cladirea de congrese va avea 16 sali de conferinte cu o capacitate de 3.000 de persoane, iar magazinele se vor intinde pe 36.500 de metri patrati.
Asadar, din 2017, timisorenii vor avea de ales intre 7 restaurante, 10 cafenele, 3 puburi, toate pe 8.500 de metri patrati.
Dezvoltatorii se lauda ca vor amenaja cel mai mare parc din vestul Romaniei, cu posibilitati de distractie pentru toata familia. Vor fi plantati peste 500 de copaci si o multime de plante, unele soiuri fiind aduse in premiera la Timisoara. Ne vom plimba printre ciresi japonezi, ginkgo biloba, lichidamburi, ciresi ornamentali, stejari si copacei de tip lalea sau castani.
„Va fi singurul parc suspendat din Romania, cea mai mare zona din tara acoperita de gradini suspendate si acoperisuri verzi cu o vegetatie luxurianta, locuri de joaca pentru copii, carusel si patinoar”, explica dezvoltatorii.
Imaginati-va si o zona de distractii de 10.500 de metri patrati, cu o cinema cu 14 sali cu 2.000 de locuri si o piata de 5.000 de metri patrati. Vorbim despre o piata cu produse organice, prima de acest gen din Timisoara. Se va intinde pe 2 etaje, 5.000 de metri patrati, va avea sector de fructe si legume, sector de carne, dar si o zona cu fast-food-uri.
Ramane de vazut daca cei de la Iulius Mall vor reusi sa si puna in aplicare proiectul pana in primavara anului 2017, cu speranta de a atrage si mai multi clienti si de a face concurenta celuilalt mall, care se ridica in Calea Sagului si care va fi deschis chiar anul acesta, dar si celui a carui constructie ar trebui sa inceapa in curand in zona Modern.
_____
UPDATE! Planul Urbanistic Zonal pentru Open Ville a fost aprobat in unanimitate de consilierii locali, in sedinta extraordinara care a avut loc joi.
Pareri
Totul e frumos cu proiectul insa dpdv al infrastructurii e jale, este obligatoriu sa se largeasca Popa Sapca si sa se fluidizeze traficul eventual pe alte rute caci strada Popa Sapca are si ea o limita, nu cred ca se poate largi mai mult de 4 benzi si aia spre nemultumirea celor de acolo. Poate este totusi nevoie de o gandire macro, aici ma gandesc la spcialisti din UK, Olanda, Japonia etc, oameni ce au probleme cu densitatea in orase dar o rezolva !
Ocazie buna de a se forta si relizarea pasajelor de acces (Popa sapca. Jiul) si de a se realiza conexiunile spre A1
Jos palaria daca se va face tot ce scrie aici. Proiectul arata foarte interesant si era vremea sa se mai faca ceva nou in Timisoara.
mallul era si asa plin ochi de lume. cu proiectul asta o sa stea toata timisoara numai acolo. chiar sunt curios sa vad cum va arata, ca pe hartie este frumos.
Un moldovean investeste in Timisoara!
ADEVARAT MAI EU ,SI ASTA E CULMEA SA MAI SI REALIZEZE CA SE SPUNE….
…….ASA VOR CRESTE PRETURILE LA LOCUINTE SI TERENURI……
Se va realiza, eu lucrez in Iulius Mall..la securitatea Iulius Mall si am vazut proiectul..va fi un vis…
de cafenele si magazine aveam nevoie , asa este ai dreptate robule , felicitari !
In afara, de Auchan nici nu merg in mall cafenenelele sint ridicol de exagerat de scumpe,si e plin de lucruri care se pot cumpara on line la jumate pret.CUMPARA on LINE.