Nu mai e de glumit! Amenzi de pana la 8.000 de lei in Timisoara, in Piata Victoriei si in Iosefin!

TIMISOARA. Doar asa vor intelege ca nu mai pot sfida legea la nesfarsit. Inca doua asociatii de proprietari din Timisoara au fost amendate de politistii locali pentru ca nu si-au reparat fatadele la cladirile in care locuiesc.

Asociatia de Proprietari din Piata Victoriei nr. 5 si Asociatia de Proprietari de pe str. Emanoil Gojdu nr. 2 sunt cele sanctionate, dupa ce in trecut au primit notificari de la Primarie ca trebuie sa faca urgent reparatii.

cladiri-istorice-tencuiala-cazuta (1)

Cele doua asociatii trebuiau sa obtina certificate de urbanism si autorizatii de contruire de la Primarie pentru a se apuca de treaba. Fatadele imobilelor respective sunt intr-o stare jalnica, iar bucati de tencuiala stau sa se prabuseasca in orice moment in capul timisorenilor care trec prin zona.

CITESTE SI: 16 cladiri inconjurate cu banda de avertizare la Timisoara. Ce se intampla?

Pentru ca au ignorat somatiile, acum proprietarii sunt buni de plata. Cuantumul amenzilor va fi stabilit de arhitectul sef al Timisoarei, iar sumele vor fi cuprinse intre 4000 si 8000 lei.

cladiri-istorice-tencuiala-cazuta (3)

Termenul pentru demararea procedurilor de obtinere a certificatelor de urbanism si a autorizatiilor de construire era inceputul lunii iulie pentru cele doua imobile istorice.

cladiri-istorice-tencuiala-cazuta (2)
Anul trecut,  au fost aplicate in cazul cladirilor istorice neintretinute din Timisoara sanctiuni in valoare de 192.000 lei.

CITESTE SI: Ca sa nu se… amendeze singura, Primaria Timisoara anunta ca se apuca sa repare
fatadele propriilor cladiri istorice! Timpul incredibil in care le si termina

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ideologia statului maximal în acțiune. Zeci de ani clădirile au fost proprietatea statului, care nu le-a renovat. Acum cînd clădirile sînt particulare, statul se consideră îndreptățit să dea amenzi și să impună proprietarilor ce să facă cu proprietatea lor. Destui dobitoci susțin aceste idei, e foarte comod să manifești simț civic cerînd ca alții să dea bani.

    • Cam aveti dreptate!

  2. conform celor spuse de tine asta ar insemna ca si terenurile agricole care au fost zeci de ani in proprietatea statului care le-a lucrat sau nu,.acum cand sunt in proprietate privata tot statul ar trebui sa le lucreze si fermierul doar sa incaseze subventiile?domnule Mioc ma numar printre „dobitocii” care sustin aceasta idee in cea-ce priveste renovarea cladirilor pt. ca aceasta este calea corecta.

    • Eu sunt un cetatean care locuieste intr-o zono cu cladiri istorice. Sunt de acord cu cererea primariei de a renova fatadele. Sunt pe aceeasi frecventa cu dvs in ceea ce priveste responsabilitatea fiecarui proprietar sa isi intretina locuinta/casa in care traieste. De asemena mariusmioc a atins o chestie extrem de importanta…casele cu statu istoric nu au fost renovate atat timp cat au fost in proprietatea statului din anii 60. Si atunci lucrurile mergeau mult mai putin birocratic. Aum insa sa iti doresti repararea ( atentie) fatadei ai nevoie de shpemii de avize. Totul dureaza aproximativ 6 luni best case. De asemenea aceste asociatii de proprietari nu sunt toate persoane juridice…Doua dintre cauze sunt: vecinii se inteleg bine si au incredere ca unul dintre vecini va plati pentru toti (prin contributia fiecaruia) cheltuielile lunare comune, sau in al doilea caz , in casa este o familie de tigani care nu doresc sa se asocieze…in al doilea caz, orice fel de actiune comuna este sortita esecului: reparatii comune, introducere de gaz, introducere de retea noua de apa sau banalul curent trifazic. Si in aces caz sunt f.f. multe imobile: romanii incearca sa-si pastreze locuintele de tiganii care incearca pe nimic sa cumpere toata casa. Primaria ar trebui sa gaseasca solutii in aceste cazuri si nu sa amendeze…Simplificare autorizatie de reparare si inspectiii saptamanale pe santier astfel incat sa nu e schimbe aspectul..astea ar fi masuri de incurajare…Daca asociatia nu este persona juridica , amenda se da cui? Lu vecinul Costica? Merge in instanta si castiga la pas…Asta numesc eu lipsa de viziune si management urban lipsit de eficienta.

  3. Una e sa locuiesti in centru si alta e sa iti permiti. Ca si in occident, in centru nu se prea locuieste. Acolo sunt afaceri, banci..downtownul economic iar spatiile nu au destinatie rezidentiala.

    Vrei sa traiesti bine, iti vinzi cocioaba daramata de 1 million de euro si te muti frumos in suburbie, intr-o comunitate de case, elegant, nu mai ai stres cu parcarea..dar nici nu mai esti miliardar…

    Prea s-a romanizat treaba asta. Asa ca, banateni ,puneti-va pe treaba si la renovat !!!

    Nu am vrea acum ca primaria sa ne stearga si la fund…

    • Cat de simpla pare fericirea! Si „lumea” nu a descoperit-o! Oare dece ???
      Nu cumva totul este mai complicat?? (vezi si parerea altora)

  4. 1 la mana : 75% din cei care acum detin apartamente in imobile istorice sau in zona de protectie le-au luat pe 2 lei de la STAT, ca asa se vindeau. Imi aduc aminte ca pe vremea inflatiei ajunsese rata la apt la nivelul unei seri in oras, vb de anii 90…
    Acum, toti acesti 75% viseaza preturi si chirii de mii si mii de euro pe mp, dar bani ptr fatade nu au. Ia vezi pe orice site de imobiliare ce chirii se cer in aceste imobile, majoritatea in apartmanete de cade tencuiala si pe interior si fara cea mai mica urma de bun simt de renovare, dar la chirii….pret tati ..Ceilalti 25% care au cumparat ulterior, au stiut de la bun inceput ca odata si odata vor trebui renovate fatadele…nici ei acum nu au bani , cu toate ca le-au cumparat ptr afacere, ori de inchiriat ori sediu de firma. Ia vedeti centrul pietonal , tooate spatiile sunt inchiriate la parter. Autorizatia nu se obtine greu , se poate si in regim de urgenta, e reglementat prin legea 50. Problema e ca nu se doreste, din nou ,un mare procent au facut tot felul de modificari asa, dupa ochi…cui ii pasa …doar is la ei in casa… Ce se obtine greu e bunavointa de a strange bani si de a se organiza, specialisti sunt o gramada sa va intcmeasca documentatia de reabilitare…
    Asa ca, nu-ti permiti…vinde, ia credit pe x ani si fa-ti fatada. Iar restul timisorenilor de nu le convine cum arata, depuneti fratilor reclamatii. Nu e normal sa te plimbi printre ruine si sa-ti cada caramida-n cap sau pe masina si tot proprietarii sa ceara bani de la primarie.
    PS : si mai vreau sa vad cum se amendeaza Primaria singura…

    • Toata lumea care avea apartament in chirie de la stat ( cei care erau proprietari pe vremea aceea erau cei privilegiati sau si-au facut apartamente in blocuri asociatie) a avut posibilitatea sa cumpere apartamentul. Egal daca la bloc de 10 etaje sau in imobil nationalizat. Pretul pe mp era acelasi in toate cazurile …Intr-adevar, era mic – echivaletul a catorva marci germane pe mp), dar pentru vremurile acelea era mult. Cand a crescut inflatia lucrurile au devenit mai usoare…Probelemele au intervenit in momentul ( ma refer la apartamente in imobile nationalizate) cand vroiai sa vinzi sub 10 ani sau aparea revendicarea de catre cine stie ce neam a fostului proprietar, care a vandut dreptul la vreun tigan…Si, daca ai un tigan care nu vrea sa cotizeze la fatada…ce faci? il dai in judecata? Esti naiv daca crezi vreo clipa ca tiganii stau cu numele lor in CF…sau cu numele vreunui care poate fi gasit in Ro sa fie adus la judecata..Singura solutie la un astfel de proces ar fi ca iti da dreptul restului proprietarilor sa refaca fatada fara acordul lui. Si ….faci fatada, incerci sa recuperezi banii …la anu si la multi ani, ca te da in judecata tiganu ca el nu a fost de acord si se pisa pe hotararea judecatoreasca ca i-am atacat dreptul la proprietate consfintit de constitutie( si nu vorbesc pe presupuneri). Basca ca tot procesul initial dureaza min 3 ani….si uite asa te trezesti cu belele pe cap…Si apropo..incearca sa vinzi un apartament intr-o casa in care ai tigani…nu poti decat sa ii vinzi tot tiganului..pe 2 lei, la fel cu ti l-ai luat…insa in tot timpul asta ai investit in apartament, ai platit impozit urias, ai platit colterm si altele la preturi de un bloc de 4 etaje..Practic ai bagat in continuare bani la stat si la regiile de stat…Asa ca este usor sa vorbesti de pe margine uitandute cu invidie la locatia imobilelor…dar lucrurile stau mult diferit. Si oamenii, platitori de impozite reale, civilizati si respectand orasul si legile lui, in loc sa fie sprijiniti ( birocratic vorbind) sunt pusi la zid…

  5. sunt in-trutotul deacord…….. stati cu mainile in cur toata lumea , si va va pica din cer , si amenzi si chirii de mii de euro si clienti la chirii cu gramada si si si si si etc etc etc

  6. Poate daca a-ti experimenta o bucata de tencuiala cazuta in cap de la o distanta apreciabila a-ti intelege realul pericol.

  7. Dupa asemenea amenzi sigur le va ramane bani si pentru repararea fatadelor.Ceea ce constat este ca in Romania nicio autoritate nu are viziuni constructive .Primaria in loca sa propuna variante viabile pentru renovarea cladirilor ,sanctioneaza.Locuiesc intr-o asemenea cladire si de cativa ani asociatia aduna bani ,lunar, tocmai pentru a renova cladirea .Daca vine acuma primaria si ne amendeaza inseamna ca 14 luni de cotizatie s-au pierdut. In schimb ,,investitiile”in semafoare ,palmieri,borduri ,lipsa parcarilor si alte imbecilitati de acest gen nu sunt amendate de nimeni .Politia comunitara in loc sa sprijine cetateanul la nevoie este un instrument care pandeste ,cauta oportunitati pentru a amenda si desigur prin aceasta sa asigure angajatiilor sai salarii din ce in ce mai mari .Sa incerce cineva sa solicite ajutor sau sa sesizeze acest organ si veti vedea ca niciodata nu sunt disponibili ba nu au personal,ba nu au masini .Un alt punct forte al bunului management la nivelul conducerii primariei este acela ca cel putin 6 agenti trebuie sa pazeasca pasajul Michelangelo.Oare pentru ce ?