O comoara nepretuita din Banat, in patrimoniul UNESCO! E cea mai mare din Europa!

In sfarsit o veste buna! Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a comunicat, zilele trecute, ca 65.000 de hectare de paduri virgine si seculare de fag din Romania au fost inscrise, in 2016, ca situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO. 60.000 de hectare de paduri sunt din Banat, din Caras-Severin!

CITESTE SI: Comoara tainica si nepretuita ce se ascunde nu departe de Timisoara! Este cea mai mare din Europa! FOTO!

paduri virgine cs (3)

Iata ca numeroasele petitii online privind salvarea padurilor virgine din Romania, trimise Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, si-au gasit in sfarsit un prim raspuns.

Guvernul Romaniei nu a ignorat studiul care vorbeste despre oportunitatea de a avea pe teritoriul tarii noastre cele mai multe paduri virgine din Europa. MMAP a finalizat deja o legislatie ferma pentru inventarierea si punerea sub protectie a tuturor padurilor virgine din Romania. tara noastra va avea in scurta vreme (circa 6 luni) un Catalog National al Padurilor Virgine – primul instrument real si capabil initiat vreodata de Ministerul Mediului pentru ocrotirea stricta a padurilor virgine din tara noastra si pentru identificarea de noi suprafete de acest tip. Odata incluse in Catalog, aceste paduri virgine nu mai pot fi scoase de sub protectie, cu exceptia eventualelor cazuri de siguranta sau securitate nationala”, se arata in comunicat.

paduri virgine cs (5)

Totodata, „in spiritul transparentei si deschiderii, actuala conducere MMAP a decis, de asemenea in premiera in Romania, sa dea posibilitatea implicarii in procesul de documentare si constituire a catalogului padurilor virgine si organizatiilor non-guvernamentale, administratorilor de paduri, administratorilor de arii protejate, institutiilor de cercetare ori educatie. in trecut, numai administratorii de paduri puteau sa elaboreze studii de documentare a padurilor virgine si cvasi-virgine. Din fericire, deja exista astfel de organizatii, care coopteaza experti si cetateni dedicati, care prin implicare voluntara pot contribui semnificativ la procesul de identificare, devenind astfel cu adevarat protectori ai padurilor virgine si cvasivirgine“.

O alta modificare adoptata de actuala condudere MMAP se refera „la sanctiuni aspre pentru cei care atenteaza asupra acestei avutii nationale. Daca pana in prezent nu au existat sanctiuni pentru taieri in padurile virgine si cvasivirgine, prin Ordonanta de Urgenta de modificare a Legii 171/2010 se propun amenzi usturatoare“.

paduri virgine cs (4)

La punctul 3 al realizarilor din acest an, MMAP se bazeaza aproape in exclusivitate pe padurile de fag din Banat!

Incepand din 27 ianuarie 2016, suprafete importante de paduri virgine si seculare de fag din Romania au fost inscrise ca situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO sub denumirea Paduri virgine de fag din Carpati si Germania”.

Este vorba despre 8 situri, nominalizate de MMAP, dintre care cea mai mare intindere o au acelea din judetul Caras-Severin: 1. Domogled – Valea Cernei, 51.463,39 ha; 2. Cheile Nerei-Beusnita, 5962,53 ha; 3. Izvoarele Nerei, 2495,51 ha; 4. Cozia, 2407,88 ha; 5. Strambu-Baiuti, 713,06 ha; 6. Grosii tiblesului, 563,51 ha; 7. Codrul Secular Sinca, 445.55 ha; 8, Codrul Secular Slatioara, 429,36 ha.

paduri virgine cs (6)
Padurile din Caras-Severin fac si obiectul unei precizari speciale facute de MMAP: „Cat priveste Padurea Cosava Mica, aceasta nu este in niciun fel sub amenintare! Padurea a fost inclusa de ROMSILVA, cu ocazia reamenajarii Ocolului Silvic Nera in anul 2015, in tipul functional I, ceea ce inseamna ca in aceasta padure nu sunt permise niciun fel de lucrari sau exploatari de masa lemnoasa, chiar daca nu face parte din Parcul National Semenic – Cheile Carasului. Mai mult, padurea Cosava Mica urmeaza sa fie inclusa in Catalogul Padurilor Virgine si Cvasivirgine, in cadrul demersului initiat deja de MMAP“.

Mai multe AICI!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Buna initiativa insa cine va pazi padurile, cine le va apara de criminali? Or fi ele padurile protejate de catre Unesco dar stie aceasta institutie cu cine are de-a face in tara asta? Cu romani care nu dau doi bani pe ceea ce vor lasa in urma lor, adica prapad. Sa vedem peste zece ani de ex. daca padurile din imagini vor mai arata la fel, asta dupa ce a trecut romanul prin ele. Excluzand incendiile naturale, lucru rar pe la noi. Mai vorbim peste cativa ani.

    • Dani draga, padurea respectiv a fost si pana acum tot acolo si va fi si peste timp,in banat am respectat cat de cat padurea.

      • Zise doru ascutind toporu…

  2. De ce numai amenzi? Amenzile pot fi „recuperate”.Pedepsele ar trebui sa fie cu inchisoare si inca pe multi ani.