ARAD. Aradenii vor primi un cadou deosebit, de Craciun. Gara din oras, veche de mai bine de un veac, si-a schimbat complet infatisarea. Noul si vechiul se imbina intr-o armonie perfecta, de care se vor bucura toti cei care vor trece pragul garii aradene.
„Este o combinatie, avem peroanele inaltate, sunt si lifturi si scari rulante care duc pana la peron. Lucrarile inca nu sunt gata, mai avem de facut lucrari la partea de linii si la pasarela pe care se va face accesul. Gara in sine are o arhitectura frumoasa si ne-a ajutat acest lucru. Si la Arad, ca si in Timisoara, accesul s-a facut prin subteran. Acum accesul se va face exclusiv prin suprateran, cu liftul, ori pe scarile rulante”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Alexandru Simu, directorul Regionalei CFR Timisoara.
Lucrarile de modenizare ale Garii Arad au inceput inca din anul 2012 si trebuiau sa fie gata de mai bine de un an. Reconditionarea cladirii face parte dintr-un proiect mai amplu, de reabilitare a liniei de cale ferata cuprinsa intre localitatea de frontiera Curtici si Simeria, tronson care face parte din coridorul feroviar pan-european.
„Ca termen de finalizare, din telegrama de lucrari, avem data de 20 decembrie 2015, iar lucrarile care se mai deruleaza sunt de finisare. La pasarela, in zona pasajului si cam peste tot pe unde s-a mai lucrat se face acum racordarea la retele – de apa, de gaze, de curent. Mai trebuie sa se faca si centralizarile electronice, cele de semnalizare electronica, pentru ca trebuie sa ne asiguram si partea de circulatie”, au completat reprezentantii Regionalei CFR.
Valoarea lucrarilor doar pe tronsonul din judetul Arad, de 41 de kilometri si din care face parte si Gara Arad, este de 1,38 de miliarde de lei. Iar din suma totala, investitia in Gara Arad depaseste 334 milioane de lei, majoritatea fonduri europene nerambursabile.
Asadar, de Craciun ar putea fi inaugurata cea mai frumoasa gara din vestul Romaniei, la Arad.
Sursa foto: Facebook
Pareri
Daca investitia supraterana in Gara Arad (f. reusita) depaseste 334 milioane de lei (durata 3 ani + putin) oare cat o fi costand o investitie ceva mai extinsa in Gara de Nord din Timisoara??? (incluzand si racordul la viitorul metrou respectiv liniile CF duse (poate) in subteran )
si inca odata se demonstreaza daca mai era nevoie ca Bucurestiul nu ne suporta .gara din Timisoara nu este o prioritate pt. ei.,au renovat gara din Craiova din Severin de peste tot numai de Timisoara sa nu auda.Autonomia administrativa este singura solutie.
Problema cu timisoara este ca nu a fost inclusa in programul de reabilitare a cailor ferate,dar este inclusa pe viitoare master planuri de transport inclusiv pe cel cu TGV ,o sa aiba si timisoara gara frumoasa nu va panicati
Visuri ero(t)ice!
TGV? curat erotice 🙂
Bullshit!
@bogdan TGV
visele alea erotice cu tgv la TM e de la ectasy sau ce dracu fumezi acolo?
Domnule Papi, ce vi se pare ciudat? Timisoara a fost orasul in care a inceput revolutia, cea care a incercat sa distruga acel nenorocit de comunism care, din pacate nu a fost distrus nici astazi.
Sa vezi cand s-or defecta sau din economie vor opri lifturile si scarile rulante
Gara din Arad este un exemplu frumos… Nu uitati de planul Timisoara-Arad Metropola… Nu conteaza in ce colt se incepe modernizarea! Trebuie doar sa se intimple! Urmeaza Vinga, Sinandrei si apoi vine si Timisoara… Apoi, Giroc, Comlosu Mare, Ghiroda, Lipova… si iar Arad… Cred ca nu numai gari trebuie sa se aiba in vedere…De exemplu sa ajunga cei din Gioroc la Semenic si viceversa, ar ajunge si niste drumuri mai bune, niste cazari moderne, primitoare… Nu?!
Orice schimbare in bine este doar de aplaudat si de ce nu…..de asteptat!!!! Sanatate……
da o sa aiba unde sa se adaposteasca vagabonzii si aurolacii.pacat……
Avem aeroportul. „Langa” el iesirea spre autostrada. Bega este tot pe acolo, faceti port. Scoateti si garile din oras, si mutati-le acolo. La fel cu autogarile. Pe linia de tren existenta, tot in apropiere, puneti Armoniile pana UMT cu frecventa mare. Dati liniile din oras la nivel cu soseaua. Aveti un pol de transport integrat, primiti bani de la UE.
Aceleasi vise! Ideea cu „portul” nu am inteles-o; sa fim seriosi (realisti). Credeti ca Vom transporta oare graul cu bacul, pe Bega, Dunare spre Viena (istorie 1860-1900)? va dura 3 luni? Cand ai autostrada A1 aproape, Bega – ca si canal navigabil – este un vis mort/moft.
Din banii EU sa mai uitam de „marile sperante” legate de investitii; acolo se solicita justificarea eficientei investititiei nu „frumusetea gandului”. Cred ca cel mai bine ar fi sa ne ancoram la realitati, nu la vise (care se pot dovedi desarte).
am fost alaltaieri in gara la Arad, sa conduc o cunostiinta care a plecat la Bucuresti ci trenul de 19,04
sint in folosinta doar 4 linii, accesul la liniile 6,7 se face fff greu, trenul a fost tras la peron cu 6 minute inainte de plecare, a plecat cu 8 minute intirziere
in 1989 erau conditii mai bune de calatorie
felicitari SNCFR
Te rog să mă scuzi dar trebuie sa precizezi ca nu ai acces pe toate liniile deoarece nu este finalizata reabilitarea la toate..de aceea e inca santier….oricum am observat antipatia ta si ca incerci sa ne faci imagine negativa..multumim frumos ….
noroc că mai marii chefereului și-au tras firme de transport cu microbuze (nu-I întreabă nimeni că … doar cotizează), iar trenurile circulă goale. vor fi vreo 3-4 păianjeni să se bucure de … investiții !
BRAVO Arad !
Frumoasa gara,pacat ca nu se mai circula cu trenul.SNCFR este pe butuci datorita mafiotilor.
Prefectura Timis (a se citi guvernul rrromaniei), tocmai a anuntat ca nu avem voie sa scoatem liniile de tren din oras. Mai mult au interzis si scoaterea Continentalului si a altor poluatori din oras. Si pe langa aceasta in loc de centura o sa primim UE. Si ne mai obliga sa aducem cat mai multi tigani in oras.
Stirea am vazut ca a disparut repede de pe tion. Probabil nu le-a placut stapanilor ca oile sa stie adevarul.
cam seamana cu Reading Station (UK) …
Co bani multi se construieste prost so fara rost. Exemple sunt multe: autostrada Deva-Sibiu, gara din Drobeta,so multe altele.
TGV-ul o sa il faca inainte de metrou sau dupa? :))
TGV-ul va circula pe liniile de metrou ? (comune, vezi prorocirile din studiul de prefezabilitate CC). Sunt trenuri/garnituri cu/de „greutate net diferita”, de viteze mult diferite M: cca 80 km/ora, TGV: 280 km/ora dar numai pe linii speciale, fara curbe cu raza mica, …. . In ansamblu, cele doua (M TGV) nu prea se pot suprapune!
Frumos !
Anul acesta platim datoria la termoficare 100 mil. RON. La anul si peste doi ani la fel. Asa se duc 300 de mil. pe „apa sambetei”. Pacat. Localitati (Poechlarn de ex.) pana in 5000 de locuitori, in Austria, sunt gari cu 6 peroane cu lifturi si subtraversare. Biletul de tren il cumperi de la un distribuitor de bilete(un aparat), cu cardul sau cash(meniu cu 6 sau 8 limbi de circulatie internationala). Nu gasesti un angajat in gara, dar nici nu ai nevoie de vre-unul. Totul functioneaza intuitiv. Pe fiecare peron gesesti un panou cu lista a trenurilor zilnice, un LCD >50 inci pe care sunt afisate trenurile urmatoare. La fiecare 15 – 20 min. trece un marfar sau un tren de pasageri cu viteze ametitoare. Acolo este Europa, la mare distanta de noi. Bravo lor. Au lasat in urma ceva generatiilor viitoare.
Frumoasa gara. Pacat ca vagoanele trenurilor ce vor opri in ea sunt o mizerie.
EXCEPTIONAL.Vom fi si noi o data inaintea Timsoarei.
…si ardelenii au luat-o inaintea banatenilor….se pare ca Timisoara trebuie s-o lase mai moale….
TGV–un vis erotic de banatean
Timisoara a avut 10 milioane de la ue pentru gara. Dar Robu nu a considerat problema o prioritate.
ARATA BINE ARADUL E MAI AERISIT !
dacă nu se va face curat la timp (sau nu vor fi toalete disponibile), scările se pot umple cu miresme precum la vama Albița, unde putem constata că la moldoveni este mai curat decât de această parte a Prutului.