O puternica cetate, ce putea rivaliza cu Roma sau Babilon, se inalta langa Timisoara! Ce au scos la lumina arheologii cu peste 1 milion de euro? FOTO!

(Foto sus: Arhiva ilustrativa)

TIMIS. Arheologi din Romania, Germania si Marea Britanie incearca sa scoata la lumina noi comori ascunse in adancul pamantului la situl arheologic de la Cornesti, la numai 20 km nord de Timisoara. Este vorba de cea mai mare fortificatie din epoca bronzului din intreaga Europa.

fortificatia-cornesti-55

Intr-o vreme in care Roma antica si Babilonul erau cele mai importante orase ale lumii cunoscute, iar imperiul hitit era in plina putere, pe meleagurile Timisului de azi exista una dintre cele mai puternice fortificatii din aceasta zona a continentului. La 3500 de ani de la ridicarea cetatii de la Cornesti, arheologii au inceput sa scoata din maruntaiele pamantului fragmente nepretuite din batrana fortareata de altadata. In urma sapaturilor facute in acest an, au fost descoperite case construite in epoca bronzului, dar si elemente de ceramica. Arheologii cred insa ca nu doar cetatea care se afla sub pamant este importanta.

Zidurile acestea sunt 4 la numar, au 1765 de hectare circumscrise in interiorul lor. Practic vorbim despre aproape jumatate din teritoriul Timisoarei. Zidurile, dupa cercetare, s-au dovedit a fi facute in jurul anului 1500 inainte de Hristos, deci acum 3500 de ani, si undeva pe la anul 1000 au fost scoase din uz. Deci, fortificatia a functionat aproape 500 de ani, la sfarsitul epocii bronzului, intr-o lume in care iubitorii de istorie stiu ca a functionat Troia, lumea miceniana, imperiul hitit. Deci, este o vreme framantata, cu tulburari, cu multe razboaie, mici, mai mari. Stim cantecele homerice care ne dau dimensiunea reala a conflictului, dar aceasta fortificatie imensa a ridicat probleme pentru toti cercetatorii. E atat de mare incat e imposibil de aparat. Aceasta cetate nu este numai defensiva, pentru ca zidurile au 20 de metri latime, vreo 4-5 metri numai valul de pamant, la care daca adaugi si palisada de 1,5 metri, obtii deja o inaltime aproximativa de 5-6 metri, si santul de aparare, de la 2,5 pana la 4,7 metri adancime. Acest lucru ne spune ca aceasta cetate, dincolo de rolul defensiv trebuie sa fi avut si rolul de expunere a puterii unei comunitati, a unei elite razboinice, conduse de un lider suficient de puternic, care a putut sa coordoneze aceasta activitate de construire a cetatii, pentru ca aici nu vorbim numai despre niste palmasi care sapa si taie. Cineva taie lemnul, cineva aduce pamantul, cineva sapa pentru pamant, cineva da de mancare la muncitori si toti cei care au lucrat aici nu pot sa incapa intr-o singura asezare, deci trebuie sa fi fost mai multe asezari care au lucrat coordonati de catre un lider„, a declarat seful sectiei de arheologie a Muzeului Banatului, Alexandru Szentmiklosi.

Zona Cornesti este atat de grozava precum erau Roma sau Babilonul

Primele sapaturi in situl de la Cornesti au inceput in anul 2005, pentru ca in 2007 Muzeul din Berlin sa vina langa arheologii romani cu primele sume de bani pentru a sprijini descoperirile de la Cornesti. De atunci si pana in zilele noastre, nemtii au investitit aproape 1 milion de euro pentru descoperirile din Timis.

CITESTE SI: Cea mai mare fortificatie din Epoca Bronzului din intreaga Europa, aflata in Timis, intra intr-un circuit turistic

Avem o traditie indelungata in cercetare peste tot in Europa, dar sa lucram aici alaturi de colegii nostri din Romania este foarte important pentru noi. Este unul dintre principalele proiecte ale noastre si sunt cu adevarat impresionat de ce s-a intamplat aici si pot sa spun ca e unul dintre cele mai importante locuri pentru arheologia epocii bronzului, pentru ca este incredibil si uimitor ce avem aici. Si avem acum acum abia primele idei despre ce s-a intamplat aici. Cred ca este unul dintre multele locuri din Europa din urma cu 3500 de ani. Si este important sa intelegem ce s-a intamplat aici, care a fost aria de influenta a acestui loc, cum erau casele construite, cum erau pozitionate casele, ce era in centru. Daca priviti in jur, veti vedea marile ziduri, si colegii mei au spus ca zona Cornesti este atat de grozava precum erau Roma sau Babilonul, dar nu intelegem ce s-a intamplat aici. Acum avem primele idei, si de aceea este important sa facem sapaturile aici si sa intelegem ce s-a intamplat„, a spus Mathias Wimhoff, directorul Muzeului de Istorie din Berlin, prezent si el la sapaturile de la Cornesti.

Si Consiliul Judetean a sprinjinit descoperirile arheologice de la Cornesti, iar presedintele Sorin Grindeanu a promis ca va ajuta in continuare echipa de arheologi. Grindeanu a vorbit si despre posibilitatea promovarii sitului de la Cornesti pentru a aduce si turisti in zona, dar si despre ce se va intampla in viitor cu descoperirile de aici.

Foarte putina lume cunoaste in Timis ce este aici, si pana ieri ma includeam intre cei care aveau foarte putine cunostinte despre acest sit. Le multumesc pentru deschidere partenerilor nostri,pentru ca mi-au promis ca la anul o sa vina cu o expozitie de la Berlin extrem de interesanta la Timisoara. Am primit propunerile din partea dansilor, si anume, un laborator absolut necesar pentru ce vor descoperi aici, eventuale piste de biciclete, daca se ajunge si gasim o varianta si nu incurca munca dansilor. Nu vreau sa spun lucruri mari, dar suntem extrem de deschisi la a colabora. Pana acum parca au fost mai interesati partenerii nostri din Germania si din Marea Britanie din ce inteleg, decat noi si asta e pacat. Sper, cu timpul, sa incercam si noi sa ne promovam ceea ce avem„, a spus Sorin Grindeanu, liderul CJT.

Imediat dupa cucerirea Banatului de catre habsburgi, valurile de pamant de la Cornesti-Iarcuri au atras atentia topografilor militari inca din 1720, devenind o prezenta constanta pe hartile din secolele XVIII-XIX.
Atribuita initial popoarelor migratoare (mai precis, avarilor), fortificatia de la Cornesti-Iarcuri a fost cercetata sistematic abia in anul 1939, ocazie cu care s-a stabilit ca, cel mai probabil, aceasta fortificatie apartine populatiilor din epoca bronzului. Ca urmare a izbucnirii celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cercetarile arheologice au fost sistate, iar in partea a doua a secolului 20 nu au mai fost reluate din cauza lipsei banilor.

Fortificatia de la Cornesti e datata in a doua jumatate a mileniului II, inainte de Hristos, fiind construita de comunitatile culturii Cruceni-Belegis. Desi nu au fost descoperite evidente arheologice care sa indice vreun atac din exterior, sfarsitul fortificatiei este unul violent, fiind incendiata catre sfarsitul mileniului al II-lea. Motivele care au dus la aceasta distrugere sunt obiectiv al viitoarelor cercetari arheologice. In urma cercetarilor facute se poate afirma cu certitudine ca fortificatia de la Cornesti este formata din 4 valuri de pamant concentrice. Dintre acestea sunt inca vizibile valurile de pamant ale incintelor 1 si 2, i doar partiale cele care delimiteaza zonele 3 si 4. Impreuna, cele patru valuri insumeaza circa 33 de kilometri.
Valurile de pamant care au format sistemul de aparare al fortificatiei au fost fixate in jurul unor structuri de lemn, compartimentate.
Alaturi de complexele datate in a doua jumatate a mileniului al II-lea, inainte de Hristos, au mai fost descoperite si complexe apartinand eneoliticului, cat si primei epoci a fierului.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cetatea Roma a apărut după 700 de ani, în sec. 8 Î.H. iar hectarele sunt circumscrise nu circumcise! Articolul este ca o brânză bună în burduf de câine.

    • Ati fost avertizat de la inceput: „Să extragem esențialul din acest articol cu niște greșeli de redactare” Va intereseaza informatia sau greselile de redactare?

  2. Ar trebui făcut un model 3D folosind fotogrammetria terestră și aeriană. Așa ar înțelege arheologii mai bine și ar putea face diverse scenarii și legături folosind un model digital 3D.

  3. Cetatea din imagine este Maiden Castle, Dorset.

    Nu stiu cum poate autorul sa abereze in asemenea hal. Sa minta. Sa dezinformeze.

    • maiden castle nu e inseamna CETATEA FECIOAREI? e adevarat ca suna nasol in romana ca nu rimeaza cu IRON MAIDEN si nici cu generatia asta coca-cola, o adunatura de impertinenti care nu sunt tru…gen

  4. Daca adaugam si valul de pamant circular de aprox. 1 Km diametru (https://www.google.ro/maps/@46.3093911,21.4533549,3082m/data=!3m1!1e3), necercetat, dintre localitatile Zimandul Nou si Santana, jud. Arad, care se gasesc la o distanta de aprox 50 Km de Cornesti ne putem face o idee despre importanta arheologica a zonei.

  5. Draga Monica,

    Prima imagine, cea cu vederea generala este intr-adevar ce spui tu. Restul imaginilor par sa fie de la noi. Asta nu inseamna ca minte sau dezinformeaza ci a folosit o imagine despre care n-a mentionat ca este de la o alta locatie. Nu este in regula, dar din nou, restul articolului nu este o aberatie, minciuna sau dezinformare.

    Mnkl

  6. cautatorii de moaste.

  7. Au venit baietii de la Berlin? Pho! Pai daca nu descopera superioritatea germana, atunci sigur nu descopera nimic interesant pentru istoria Romaniei. Oricum, putem viziona impreuna, peste vr-o 50 de ani, muzeul leaganului civilizatiei europene, si al Romanologiei (civilizatie disparuta din gresala in 2020), tot la Berlin. Mai sunt cazuri! De exemplu, din minunata cultura germana, tot la Berlin, poate fi admirat Muzeul Egiptologiei Antice. Puteti vedea acolo, in original si in proprietatea germaniei, minunate artefacte egiptene, gen Statuia Nefertiti in marmura neagra, o colectie impresionanta de mumii in ambalaj original, alte maruntisuri, etc. Cand pui un pedofil paznic la gradinita, nu te astepta sa foloseasca prezervativ!

    • Asa… stii cumva despre condițiile in cate se desfășoară colaborarea Berlinul?
      Sau despre legile care operează pe teritoriul României si UE in ce privește cercetarea arheologica?
      Ai idee cat de aberant-hilara este comparația făcută de tine?!
      Mai bine-ti trăgeai prezervativul ala de care vorbești pe cap, poate reușeai sa pari inteligent tăcând!…

  8. Articolul e super….mi-a starnit interesul,l-am citit cu interes,insa mi-ar fi placut sa vedem in poza din titlu,o imagine cu adevarata fortificatie de la Cornesti,nu imaginea cu Maiden Castle,care prezinta o asezare vizibil mai mica decat cea de la Timis.Poate editorul se va gandii sa schimbe imaginea…Totusi trebuie sa recunoastem ca nu e chiar inspirat sa prezinti articolul cu o imagine care nu are absolut nicio legatura cu realitatea subiectului,oricare ar fi motivul.