O splendoare. Unul dintre cele mai incantatoare palate ale Timisoarei, readus la frumusetea de odinioara. Sarbatoare la Palatul Apelor

TIMISOARA. Dupa ani intregi de munca, o adevarata bijuterie arhitecturala a Timisoarei s-a intors la maretia de altadata.

CITESTE SI: Bravo. Palatul pe care se avanta fluturii la Timisoara se intoarce la frumusetea de odinioara. Foto 

A fost inaugurata lucrarea de reabilitare a Palatului Apelor, cladirea fascinanta ce lua nastere si se inalta sub bagheta unor constructori talentati si iubitori de frumos, la inceput de secol 20.

Impodobit cu elemente marine, palatul era menit sa strajuiasca semet malul canalului navigabil Bega. E asezat chiar in locul ce desparte doua dintre cartierele orasului: Elisabetin si Iosefin.

Palatul Apei, sau Casa Societatii Timis Bega, asa cum se numea initial edificiul, a fost construit mult dupa ce Bega a devenit navigabila, iar arhitectul Baumhorn Lipót a fost cel caruia i s-a incredintat realizarea proiectului. Compozitia plastica a imobilului este dominata de volumul impunator al acoperisului traveei centrale, rezolvat in forma unui turn-cupola monumental.

Asa cum se obisnuia in curentul perioadei de inceput a anilor 1900, s-au utilizat elemente neobaroce si ale ordinului ionic, iar figurile stilizate reprezentand elemente marine sunt de o finete remarcabila.

Proprietarul cladirii, Administratia Bazinala de Apa Banat, a lansat in urma cu cativa ani un amplu proces de renovare a palatului, care a costat peste 3 milioane de euro, bani de la bugetul de stat, iar astazi a organizat o mare sarbatoare.

IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, a tinut o slujba de sfintire, iar aceasta a fost urmata de o suita de dansuri populare banatene.

Totodata, cum sarbatoarea are loc in anul centenarului, directorul ABA, Titu Bojin, si-a invitat oaspetii sa se prinda in Hora Unirii.

Restaurarea a durat atat de mult pentru ca am avut in urma controlului Curtii de Conturi din 2012 unii inspectori mai zelosi care au considerat ca banii care au venit de la Guvern au fost gresit alocati pentru aceasta cladire. Pana la urma ne-am judecat si in noiembrie anul trecut am castigat. Prin noua conducere, am reusit in 2016 sa deblocam proiectul, am reluat licitatia, noroc ca a castigat aceeasi firma pentru ca lucrarea e foarte complexa si nu toate firmele au acreditarile pentru monumente. Mai avem de facut demisolul si partea de mansarda unde sunt facute 20 de camere care vor fi alocate Centrului de pregatire a ANAR-ului, pentru pregatirea personalului. Efectiv va fi gata in luna decembrie. Mansarda va fi gata in cateva saptamani. La demisol trebuie fiecare caramida frecata cu peria de sarma si conservat totul, dar avem certitudinea ca sunt banii asigurati pentru lucrare. In 2010 s-a pornit lucrarea aici. S-a lucrat doi ani la partea de hidroizolatii, care a fost partea cea mai delicata pentru ca s-a facut sapatura pe sub fundatie”, a declarat Titu Bojin, directorul Apelor Banat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Si cand ma gandesc ca aici am lucrat ani de zile la Oficiul de Calcul al CFR

  2. plin de palate in zona.

  3. …”volumul impunator al acoperisului traveei centrale, rezolvat in forma unui turn-cupola monumental…”. Daca privim in fotografia veche, cea din 1911, de o parte si de alta a turnului central se afla un ornament din tabla sub forma unor stalpisori si a unui model de fier turnat, care dadea acoperisului un farmec aparte. Oare de ce Bojin nu a respectat proiectul initial si nu a refacut aceste ornamente?

  4. de jegul ala de Bojin nu mai scapam o data? Buldozerist analfabet sta cocotat in functii si imparte banii mafiei

    • Bojin… l-o fi invitat și pe fratele Boldea D’Lugosi… și ăsta tot tractorist, inspector școlar, director, primar… maimuța care a tâmpit alte maimuțe, altfel nu se poate explica situația asta aberantă, în care mafioții vechi își dau, încă, mână cu mână…

  5. Probabil, singurul lucru bun facut vreodata de Bojin.
    In rest, praf si pulbere.Nicio realizare notabila, in afara buzunarului propriu.
    Un semidoct cocotat acolo de psd.

  6. Plus la cele facute: cei in drept, rezolvati in final si intersectia:
    – coborarea de pe pod: (1) placuta indicatoare NU LA DREAPTA, OK => (2) marcaj pe carosabil DREPT INAINTE (FARA A MARCA SI POSIBILITATEA COTIRII LA STANGA. Nu cumva se bat cap in cap?
    – semaforizarea: introduceti si semnalizarea suplimentara exclusiva si „spre stanga” (oprit ptr cei care merg drept); adeseori unii (nu suficient de agresivi) raman blocati pe pod ptca nu au avut timpul sa coteasca la stanga,
    – tot acolo dar nu numai (acut vezi podul catre Gara): marcati mijlocul podului (linie continua simopla/dubla) si linia transversala ptr oprire/asteptarea virajului la stanga.
    – corelati linia transversala de oprire la semaforului cu distanta necesara „ca sa vezi semaforizarea” (acut la intersectia Michelangelo); semaforul „de sus” devine/este in afara vizibilitatii celui oprit la lina transversala, cea din dreapta „obturat de autobuz s.a. similare (mari).
    Si eterna problema la plecare in intersectiile semaforizate:
    – reintroduceti succesiunea ROSU-GALBEN-VERDE (in locul Rosu- Verde, specialitate autentica Timisoarei ca si (sa zicem) mici cu bere dar fara mustar!
    – corelati semaforizarea „verdele intermitent” ptr. masini cu plecarea pietonilor (transversal)! daca ati uitat, revedeti fizica de clasa a IX-a cu miscarea punctului material. Contra cost, orice absolvent de Politehnica si … va poate da consultatii

  7. Santierele din jur vor duce la murdarirea rapida a fatadei.