TIMISOARA. O absolventa a Facultatii de Arhitectura din Timisoara le arata specialistilor din primarie ca infrastructura pentru biciclisti din capitala Banatului lasa mult de dorit. Atat de mult incat pistele existente, de nici 100 de kilometri lungime, nu au nicio relevanta pentru cel mai simplu studiu in acest sens.
opiniatimisoarei.ro a mai scris despre acest subiect si a aratat ca Timisoara, oras cunoscut si sub denumirea de Mica Viena, are putin peste 70 de kilometri de piste de biciclete, in timp ce adevarata Viena are 1.200 de kilometri.
Roxana Serbanoiu a scris o intreaga lucrare de disertatie pe tema infrastructurii pentru biciclete din Timisoara, sub coordonarea unui cunoscut arhitect din Timisoara, Radu Radoslav, care a fost vreme de multi ani arhitectul-sef al orasului.
In lucrarea de disertatie cu titlul „Bicicleta, mijloc de transport eficient”, Roxana a cuprins toate informatiile care le-ar trebui specialistilor din cadrul Directiei Tehnice din Primaria Timisoara pentru a pune la punct macar o infrastructura normala pentru biciclisti.
A realizat si un chestionar – „Acorda trei minute bicicletei tale” – la care au raspuns aproape 700 de timisoreni care folosesc bicicleta cat mai des. Tanara arhitecta a vorbit si despre un studiu care arata cat de mult costa mersul cu masina la serviciu, cat de mult costa mersul cu mijloacele de transport in comun sau chiar mersul pe jos si cat de ieftina este deplasarea cu bicicleta.
Timisorenii parcurg intre 5 si 10 kilometri cu bicicleta, zilnic
Mai mult decat atat, a aratat cum ar trebui sa fie traseele pentru biciclisti, dand exemple orasele Munchen si Copenhaga, unde exista intr-adevar o retea a acestor piste.
Tanara a realizat pentru lucrarea de disertatie 10 planse care arata problemele infrastructurii pentru biciclisti din capitala Banatului, infrastructura aproape inexistenta in Timisoara.
Din studiile acesteia ne dam seama cu usurinta ca traseele actuale nu au mai deloc continuitate. Asta n-ar fi o problema insa, daca cei din Primaria Timisoara ar tine cont de lucrarea Roxanei. A facut pana si conexiunile ce ar trebui puse la punct: pentru zona de servicii, zona de loisir si zona de parcuri.
Intr-o alta plansa a marcat traseul uzual al biciclistilor timisoreni, obtinut din chestionarul „Acorda trei minute bicicletei tale” si a aratat pe unde circula cei mai multi biciclisti si care sunt traseele mai putin folosite.
Conform sondajului de opinie realizat de proaspata absolventa a Facultatii de Arhitectura, mai bine de jumatate dintre respondentii chestionarului parcurg zilnic intre 5 si 10 kilometri cu bicicleta, ceea ce inseamna ca intr-adevar capitala Banatului are nevoie de o infrastructura pentru mijloacele de transport pe doua roti. Sunt multi si cei care merg la serviciu cu bicicleta, dar si cei care pur si simplu ies in oras sa se plimbe. Intr-o alta plansa, Roxana a suprapus traseele uzuale rezultate din chestionar si pistele existente.
„Pistele existente se suprapun doar in mica masura cu traseele ideale. In Timisoara nu exista o retea a pistelor de biciclete. In primul rand, cei din primarie ar trebui sa repare pistele existente si apoi sa foloseasca studiile, le pun la dispozitie toate plansele mele, ca sa puna la punct reteaua pistelor de biciclete din Timisoara. Si cu rastelele este o problema. Primaria ar trebui sa oblige institutiile publice sa aiba rastele de biciclete, prin hotarare de consiliu”, ne-a spus Roxana Serbanoiu.
Iar daca toate aceste planse nu sunt suficiente pentru ca cei din primarie sa se puna pe treaba, Roxana le-a „desenat” si o propunere de piste ideale pentru timisorenii care prefera sa se deplaseze pe doua roti. Aceasta curprinde atat traseele zilnice parcurse de timisoreni, cat si 6 eventuale trasee turistice: Traseul Revolutiei 1989, Edificii de cult reprezentative, Padurea Verde, Cartiere Istorice, Muzee si Galerii de Arta si Obiective industriale. Le pune la dispozitia celor din primarie fara sa ceara nimic in schimb.
Am avea nevoie de cel putin 500 de kilometri de piste de biciclete
Dupa ce a pus la punct zona urbana, Roxana a trecut apoi la cea periurbana, pentru care a realizat o harta ce cuprinde si o centura velo a Timisoarei, dar si trasee velo pe malurile raurilor si reteaua majora de piste velo. In plansa se poate observa ca centura auto se suprapune cu centura velo doar pe o mica portiune.
„Am lucrat jumatate de an la disertatie, am facut 695 de chestionare. Am realizat conexiuni intre pistele existente si o extindere a retelei si in afara Timisoarei, astfel incat prin intocmirea unei infrastructuri coerente sa creasca si numarul persoanelor care aleg sa mearga cu bicicleta”, ne-a dezvaluit Roxana. Tanara spune ca daca Timisoara ar avea macar 500 de kilometri de piste de biciclete, pasionatii miscarii pe doua roti ar fi multumiti.
Roxana Serbanoiu a obtinut nota 10 pe lucrare. Profesorul coordonator, arhitectul Radu Radoslav, este mandru de ce a iesit si e convins ca specialistii din Primaria Timisoara ar castiga timp si bani daca ar tine cont de studiul pus la dispozitie de Roxana.
„Este foarte important ca rezultatul lucrarii nu reprezinta poftele ei, ci studiul la care au raspuns aproape 700 de respondenti. Pistele nu sunt conexate, bordurile in care dau pistele de biciclete sunt mari, le simti ca biciclist si n-ai voie sa le simti. Parerea mea e ca bordura n-are voie sa fie deloc, de fapt e in dreptul trecerii de pietoni, persoanele cu handicap au dificultati sa le treaca, femeile cu copil mic in carut la fel. Este evident ca proiectantul poate face ce vrea, dar cineva vizeaza proiectele. Ar trebui sa existe un standard, sa faca cineva ceva…”, este concluzia lui Radu Radoslav.
Pareri
Felicitari penru initiativa! Ceva similar am redactat si noi (Asocaitia CCN) pentru Cluj-Napoca si depus la Primaria clujeana in 2004. Din pacate feedbackul Primariei a fost zero. Am colaborat in 2003-2004 la redactarea unui asemenea document pentru Sibiu, insa acolo era o lucrare dorita si comandata de Primaria acelui oras, si care dupa ceva ani de tinut la sertar documentatia, a inceput sa o utilizeze, chiar daca nu chiar cum fusese propusa… Sa speram ca municipalitatea Timisorii va lua in serios propunerea….
Felicitari, domnisoara arhitecta si felicitari si coordonatorului, dl Radoslav! Ma bucur sa vad ca sunt oameni care se implica cu daruire si competenta, pentru binele comunitatii.
Excelent material. Bravo inca o data opiniatimisoarei. si bravo si arhitectei. cu oameni din acestia am putea urni orasul, nu cu imbecili ca primarul asta de care ne-am saturat deja pana peste cap
foarte faina treaba a facut d-soara. la cat mai multe astfel de propuneri din partea tinerilor pentru timisoara noastra. ne-am lamurit ca primarul este un impotent. macar cand i se da mura in gura sa faca dracului ceva serios pentru oras. bine ca viseaza metrouri
Eu unul tot astept sa i se propuna la robu piste de biciclete subterane, ca asa poate le va si face.
in capul di ROBU,= palmieri si cam atata realizari pentru un an de mandat la conducerea primariei.
Ne bucuram ca exista asemenea persoane printre noi, felicitari pentru studiu ! Insa cum am putea influenta edilii orasului sa puna in practica propunerile acestei tinere de exeptie ? Mai nou dl Robu vrea sa interzica bicicletele in unele zone , in loc sa gaseasca solutii pentru toti !
din pix oricine poate face piste si autostrazi. Initiativa e buna, dar d-soara a verificat daca aceste piste pot fi realizate fizic? asa si eu scot p[ixul si va desenez ce vreti.
Probabil ca in viata ta nu ai facut o lucrare de disertatie,de iti permiti sa faci asemenea comentarii
Propunerea e OK. Dar realizarea trebuie sa NU fie facuta de firmele care au facut pistele actuale.
O linie trasata pe trotuar nu inseamna ca ai facut o pista de biciclete. E nevoie de:
-asfalt; piatra cubica e pentru pietoni
-pistele sa se continue si in intersectii, sensuri giratorii; nu sa fii obligat sa mergi 50% din timp pe jos sau sa faci slalom printre masini.
-semafoare
-stalpii, canalizarile, statiile de tramvai, masini parcate, nu au ce cauta pe piste.
Nu e obligatoriu ca pistele sa fie facute pe bulevardele mari. Pot fi facute si pe strazi paralele cu acestea. O idee ar fi ca pe strazile cu sens unic sa fie obligatorie parcarea pe o singura parte. Ar ramane spatiu pentu masini + 2 piste bicicleta. De ex. in loc sa faci 2 piste pe Rebreanu care oricum e super aglomerat, poti face pe Enias.
Felicitari, Roxana!
GO GO Roxana Serbanoiu 😀
NU TE LASA! INSISTA PANA PROIECTUL TAU COMPLET SI UTIL ESTE ACCEPTAT SI PUS IN PRACTICA!
Da ,,,vad ca dl Radoslav se pricepe acum cand nu mai e arhitect sef….pana a fost arhitect ,,nu prea i-a iesit…sau nu a vrut,,,sau altele cu turnulete….
BRAVO Ralf, total de acord cu tine….a imbatranit pe postul acesta si nu a facut decat rau orasului…nu numai el si ceilalati neghiobi din primaria care au vandut orasul tiganilor.
Oricum felicitari pt lucrarea fetei, e muncita, se vede asta…. 10% din ea daca s-ar realiza tot ar fi un inceput
FELICITARI. PAcat ca asemenea oameni nu sunt incurajati sa lucreze in administratie, in locul ciumpalacilor.
(Eu sunt tare curios daca va fi bagat in seama acest proiect la primarie, sau vor prefera sa mai faca ceva studiu de cercetare/fezabilitate prin care sa mai ajunga ceva bani la clientela politica.)
Multa bafta Roxana in cariera!
Da, Buna treaba . .dar intrebarea ramane: Face si bot?
Bah Gianny duce ce am vazut-o nu cred ca vreau bot de la ea
adevarat coae! sa pune mana sa invete da la Bucuresti.
te-n mata de bucurestean imputit
hai mah ce dracu sigur nu e de acolo , face baza de mitici doar
Dadetzi bani ca fraerii pe piste pentru parlitzii de bi-ciclisti. Mai bine face acolo pista de Dacie si pista de Bemveu . .ca sa nu mai claxonez dupe totzi melcii!! Cine e cu mine?
Nu stiu bah Geanny dar parliti cheltuie banii la boshi ca sa ne beleasca sa ne faca in ciuda ca facem leii grei si ei nimica
^^^^ LIKE!
Sa se faca mii de Km de piste pentru biciclete dar pe Corso sa circule si biciclistii pe jos!!! Este un loc unic in care vrem sa ne simtim bine, nu sa ne ferim de rotile biciclistilor!
HA,ha,ha.Ha,ha,ha.Care” SPECIALISTI DIN primarie”?In primarie sunt specialisti?In primarie sunt:veri,nepoti,soti,sotii,colegi de partid,noi colegi de partid,fosti colegi de partid,nasi,fini etc.NU EXISTA SPECIALISTI!
Din partea unui biciglist:
Felicitati Roxanei pentru initiativa!
Nu stiu daca e doar parerea mea, dar eu personal sunt mult mai nemultumit de calitatea pistelor existente decat de lipsa pistelor. Eu as opta pentru repararea celor existente decat pentru crearea altor piste. Probleme:
1) unele pistele au borduri
2) altele au stalpi ca sa impiedice accesul masinilor (Bulevardul 16 Decembrie 1989)
2) sunt prea inguste
3) crengi de copaci in cale sau alte obstacole in cale
4) pista creata pe cealalta parte a drumului (Calea Alexandru Ioan Cuza)
5) nu sunt bine delimitate de pietoti, astfel trebuie sa „negociezi” spatiul incontinuu
6) nu au nici o prioritate in intersectii (ex: ciclezi pe Bulevardul 16 Decembrie si trebuie sa te cobori de pe bicicleta ca sa treci strada Miron Costin – daca ciclez pe strada continui drumu pt ca ai prioritate)
7) si altele
Exemplu de piste facute cu cap (Amsterdam): http://youtu.be/0SG7_Ps6tGc?t=20s
Inteleg ca unele probleme nu pot fi rezolvate din lipsa de spatiu, dar altele is banale de rezolvat. Problema e indiferenta si incompetenta primariei Timisoara.
Desi majoritatea biciclistilor merg pe piste eu inca merg pe strada (cand ciclez singur).
Felicitări inițiativei! Important este aplicarea planului respectiv. Felicitări și d.rei Roxana Deaconescu pt.publicarea acestei idei! Țineți-o tot așa!
2007
http://www.primariatm.ro/uploads/domino/atasamente_hcl/FDDEFA38AF95F6D3C22573AE003C12FE/Concept_Drumuri.pdf
eu nu inteleg cum fata asta a fost coordonata de ala ce a fost vreo 10 ani arhitect in primarie si a dormit!
Pai e foarte simplu (fara mishtouri) .. e mult mai simplu sa comentezi decat sa faci ceva… si asta o zic fara sa fiu rautocios sau sa-l denigrez pe dl. Radoslav. Du-te tu director la spital sau scoala si ai sa vezi ca din cauza politicului, birocratiei, presiuni… nu ai sa poti face nimica.
Ma dispera pistele de biciclete asa cum sunt ele in Timisoara. Din trotuare cat de cat incapatoare au facut piste + nishte trotuare neincapatoare. Adica au stricat joaca la 200.000 de pietoni in favoarea a 20.000 de biciclisti. Pistele de bicilisti din Timisoara nu functioneaza si nici nu vor functina.
Poate voiai să le facă în spaţiul cosmic, să nu deranjeze nici pietonii, nici şoferii.