ONG-urile din Timis si Caras s-au coalizat pentru a combate taierea masiva a padurilor din Muntii Banatului

RESITA. 16 asociatii ecologiste din Timis si Caras-Severin au decis sa se coalizeze pentru a combate taierile masive de paduri din Muntii Banatului si de promova in schimb dezvoltarea durabila si turismul sustenabil in Banatul Montan. ONG-urile vor spera ca impreuna isi vor face mai bine auzita vocea de catre institutiile statului si atrag atentia asupra pericolelor care ameninta bogatiile zoneii.


Asociatiile spun ca principala problema care duce la degradarea mediului in Muntii Banatului este exploatarea resurselor forestiere  si spun ca este nevoie de interventii pentru schimbarea legislatiei care permite actiuni care afecteaza negativ zonele salbatice precum exploatarea masiva a resurselor pe teritoriul parcurilor nationale.

„Preconizam ca de azi inainte, atunci cand se iau decizii la nivel regional, institutiile vor avea un sprijin real in noi, dar si ca va exista o voce puternica care semnaleaza pericole, care ameninta bogatia naturala din Carpatii de sud – vest”, a declarat Raluca Crista, coordonatoarea proiectului „Salbaticia din Carpati, bogatie pentru oameni”, desfasurat de WWF, una din cele mai importante organizatii internationale care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii in peste 100 de tari.

Reprezentantii celor 16 organizatii s-au intalnit la Resita la initiativa asociatiei „WWF – Programul Dunare Carpati Romania” pentru a pune bazele colaborarii care sa sustina conservarea cadrului natural si dezvoltarea durabila a comunitatilor in zona Banatului Montan, dar introducerea conceptului de salbaticie si a conectivitatii zonelor salbatice.

Coalitia pentru protejarea Muntilor Banatului va fi compusa din Grupul Ecologic de Colaborare Nera, Asociatia Altitudine Timisoara, Asociatia Euroland Banat, Asociatia Speologica Exploratorii Resita, Fundatia Activity, Asociatia Bike Attack Resita, Asociatia Prietenii Muntilor Resita, Club Montan Caransebes, Asociatia Salvamont Caransebes, Asociatia Speologica Prusik Timisoara, Asociatia Speologica SpeoTimis Timisoara, Asociatia Dunarea Moldova Noua si Foto Club Banatul Montan.

Asociatiile isi propun sa actioneze in domenii precum legislatie, activitati de watch-dog, educatie si constientizare, fotografie, turism sustenabil in Muntii Banatului.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.