Opt cladiri reprezentative din orasele Deta si Varset sunt iluminate arhitectural cu bani europeni

Orasele Deta (Romania) si Varest (Serbia) au reusit sa acceseze bani europeni pentru dezvoltarea turismului din zona. Cele doua orase vor ilumina arhitectural cladiri reprezentative si spera sa se dezvolte si din punct de vedere economic.

Valoarea proiectului este de 865.000 de euro, din care 260.000 de euro revin partii romane. Concret, Deta si Varset vor ilumina arhitectural nu mai putin de 8 cladiri, dintre care doua vor fi inregistrate ca branduri turistice.

Asadar, vor fi iluminate la Varset, Biserica Ortodoxa Sarba, Biserica Romano Catolica, Biserica Ortodoxa Romana si Cula. La Deta sunt deja iluminate Biserica Ortodoxa Romana, Turnul pompierilor si Biserica Ortodoxa Romana din Opatita si urmeaza sa se finalizeze iluminatul arhitectural la Biserica Romano Catolica.

Primaria Varset intarzie putin cu proiectul deoarece din start procedurile erau mai complicate la noi decat in Romania asa ca am pierdut primele 3 luni pana cand s-a ajuns la o intelegere intre Romania si Serbia, ma refer la  ministere. Indiferent de acesta, suntem siguri ca vom realiza proiectul in termen”, a declarat Alexander Miroslavici, managerul de proiect al Varsetului.

Oamenii din zona sunt foarte multumiti de cladirile iluminate arhitectural, se mandresc cu ele mai ales ca din acest punct de vedere sunt cu un pas inaintea Timisoarei care are o singura biserica iluminata arhitectural, cea din Piata Balcescu.

De asemenea, in cadrul aceluiasi proiect, in Deta si Varset vor fi montate cate un ecran cu touch-screen care va contine informatii despre potentialul turistic al zonei.

In proiect sunt prevazute ateliere de promovare turistica, un fel de conferinte in cadrul carora se va face promovarea celor doua orase, inclusiv a obiectivelor, iar invitati la aceste conferinte vor fi firme de turism. In acest fel vom reusi sa introducem oferta din cele doua localitati in programul firmelor care ofera pachete turistice. Tot pentru a avea o vizibilitate foarte buna, in fiecare localitate se va instala un touch-screen cu diametrul de 1.60 m in care va fi instalat un program de promovare turistica nu numai a celor 2 localitati, ci a intregii regiuni, iar in cataloagele turistice vom promova si celelalte obiective apropiate. E vorba de manastirea Partos, manastirea din Cebza, manastirea Saraca, manastirea Sfantu Gheorghe, iar de partea cealalta a granitei: manastirea Mesici, manastirea Srediste si Cula din Varset”, a declarat Ioan Iovan, managerul de proiect din partea Detei.

Cele doua localitati spera ca, odata cu punerea in practica a acestui proiect, sa atraga cat mai multi turisti in zona, sa dezvolte partea de turism si sa creeze locuri de munca pentru oamenii din cele doua localitati din zona granitei.

Proiectul are si o alta parte importanta, cea economica pentru ca odata cu largirea potentialului turistic dezvoltam si ofertele economice in Deta si Varset. Exista idei ca banii s-ar fi putut folosi in alte proiecte mai bune, insa sa tinem cont ca se pot deschide noi locuri de munca, practic se ajunge la un numar mai mare de vizitatori care lasa in localitatile noastre surse financiare, iar aceste proiecte, spunem noi, sunt un bun inceput pentru economia celor doua localitati. Si Deta si Varsetul au recunoscut acest potential„, a declarat Stevica Nazarcic, presedintele executivului Primariei Varset.

Durata proiectului este de 12 luni, iar punerea in practica se face simultan in cele doua orase, Deta si Varset.

FOTO: Dariana Dragos

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.