Parcarile subterane stau pe loc, tot la stadiul de proiect. Fostul arhitect sef al Timisoarei spune ca zonele alese de primarie nu sunt bune. Afla de ce!

TIMISOARA. Dupa nenumarate incercari de cautare de investitori care sa vina sa construiasca parcari subterane in Timisoara, municipalitatea bate pasul pe loc.

De vina pentru lipsa firmelor interesate sa ne faca parcari sunt chiar autoritatile, crede fostul arhitect sef din Primaria Timisoara, Radu Radoslav.

„Parcarile subterane ar trebui sa fie in general in jurul zonei centrale. Probabil ca anul asta vom asista la prima, cea din Piata 700. In studiile noastre de demult mai sunt inca 2 care ar trebui sa se faca: una in spatele magazinului Bega, sub actuala parcare care inseamna cam 400 de locuri, si una in zona Oituz”, spune Radoslav.

Referindu-se la noile amplasamente aprobate de Consiliul Local si de ADP pentru amenajarea de parcari subterane:  Parcul Botanic, zona Bratianu-Ungureanu si zona Oituz, fostul arhitect sef al orasului sustine ca acestea nu sunt deloc pe placul oamenilor de afaceri care ar putea investi in oras.

„Parerea mea personala, spatiile care s-au oferit nu sunt competitive, nu sunt atractive. In spatele magazinului Bega, proiectul era din anul 2004. Inseamna ca si operatorul, care este magazinul Bega, are interes sa aiba loc de parcare. Fara cooperarea dintre sistemul privat si cel public nu se poate face”, a spus Radoslav pentru www.opiniatimisoarei.ro.

Fostul arhitect sef al Timisoarei este de parere ca sapaturi in zonele alese de municipalitate ar insemna uriase operatiuni edilitare care ar duce la blocarea urbei vreme de ani buni.

„Daca s-ar face parcare in Marasti, la Parcul Botanic, ar fi operatiuni edilitare imense, oprirea circulatiei, blocarea orasului pe 2 ani. Niciun om de afaceri potential investitor nu-si asuma asemenea riscuri, pentru ca organizarea de santier este prea complicata. Am avut acum cativa ani proiecte bune, spre finalizare. De exemplu, la Modex nu e prea mare circulatia si nici nu poate fi gasit sit arheologic. Si acolo la Oituz unde au dat teren la universitate se putea da teren pentru un parcaj colectiv. Daca se aleg locatii imposibile, care sunt greu de facut, e normal ca nu se fac”, a conchis Radu Radoslav pentru www.opiniatimisoarei.ro.

Licitatii fara rost

De cealalta parte, reprezentantii Primariei Timisoara au organizat pana acum mai multe licitatii, dar nimeni nu a iscalit niciun contract. In cele din urma, consilierii locali au decis sa modifice componenta comisiei de negociere si au prelungit termenul pentru depunerea ofertelor, dar fara succes.

Primarul Gheorghe Ciuhandu a declarat pentru www.opiniatimisoarei.ro ca alesii municipali care fac parte din comisia de negociere poarta discutii cu mai multi investitori austrieci si italieni, insa nu se stie cat este de mare interesul celor 2 firme.

„Noi am avansat ideea unei parcari aici in zona de la muzeu catre statuia lui Bratianu, care ar putea fi realizata cat mai repede. Urmeaza sa vina niste investitori austrieci si unii italieni. Exista o comisie la nivelul Consiliului Local care negociaza cu ei. Cred ca unele se pot materializa. In zona centrala suntem fortati sa mergem pe ideea de parcari subterane pentru a nu altera aspectul istoric”, a precizat Gheorghe Ciuhandu.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cred ca primaria isi permite sa faca pe bani ei macar o parcare subterana o data la 2, 3 ani , 5-10 milioane de euro pe o perioada de 2, 3 ani nu e nu stiu ce.Nu inteleg ce se caca atat pe ei mai ales ca au zis ca, vor ca zona cetate sa devina pietonala complet.