Pavajul se pune si pe ploaie in Piata Libertatii. Cum arata in noua forma una dintre cele mai importante piete din oras? FOTO

TIMISOARA. Se lucreaza pe santierele din Timisoara, in ciuda ploii. Muncitorii firmei contractate de primarie sa lucreze la reamenajarea zonei istorice a orasului dau de zor sa termine pana la venirea iernii macar Piata Libertatii.

Una dintre cele mai faimoase piete din Timisoara a inceput sa prinda contur in noua forma, fiind pavata cu caramida „clincherizata” si cu piatra cubica. Luni dimineata, printre stropi de ploaie, muncitorii aranjau de zor pavajul in jurul statuii Sf. Nepomuk.

„Vor fi anumite cercuri concentrice, coloane circulare, alternative, din caramida clincherizata si piatra cubica. In Piata Libertatii vom avea arbori de mici dimensiuni care vor permite sa punem in valoare cladirile, dupa ce vor fi si reparate, monumental. Cred ca ne vom mandri cu centrul vechi al nostru la anul, cand proiectul va fi finalizat”, explica primarul Nicolae Robu.

Potrivit edilului-sef, Piata Libertatii va fi deschisa circulatiei in noua forma pana la sosirea iernii. La fel si strazile Lucian Blaga, Mercu, Fara Nume, Praporgescu, Piata Tarcului. Cat despre Piata Unirii, abia in primavara va incepe pavarea acolo. Cum vor arata viitoarele strazi pietonale din Zona Cetate? Cu piatra cubica mai mica inspre cladiri si cu bucati de piatra mai mari spre centrul aleilor.

„Pentru strazi se va folosi piatra cu latura cubica mai mica pe langa pereti si piatra cu latura mai mare, in speta de 12 cm, pentru partea dinspre fasiile care sunt inspre pereti si care sunt realizate cu piatra cu latura de 6 cm. Si pe principalele alei pietonale, pe strada Vasile Alecsandri, pe Lucian Blaga, pe Mercy si pe Eugeniu de Savoya, in zona centrala vom avea si granit de dimensiuni mai mari astfel incat sa se poata face foarte comod promenade. Va arata foarte bine cu cele trei tipuri de piatra naturala, zona centrala fiind si comoda la mers”, a tinut sa precizeze Nicolae Robu.

***

Lucrarile de reabilitare a centrului istoric din Timisoara au inceput la sfarsitul lunii octombrie 2013 si sunt realizate de firma Romprest, care face lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii.

Va reamintim, lucrarile de reabilitare din cartierul Cetate reprezinta un proiect mai vechi al Timisoarei initiat de administratia Ciuhandu, care a pus piatra de temelie in primavara anului 2012. Acestea se executa treptat, cu aproape 15 milioane de euro, 80% din bani venind de la UE, ca fonduri nerambursabile.

Ar trebui sa fie complet refacute 10 strazi in zona Unirii: Sergent Constantin Musat, Vasile Alecsandri – pe tronsonul Piata Unirii si Libertatii, Lucian Blaga – pe tronsonul Piata Unirii si Piata Huniade, Florimund Mercy, Franceso Griselini, Fara Nume 2, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu si Enrico Carusso.

In plus, vor fi schimbate aproape in intregime pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului, exceptie facand Piata Unirii, care va ramane la fel. Se fac insa si aici sapaturi, pentru inlocuirea retelelor subterane, dar si pentru inlocuirea pavajului, pavaj care se va pune din cladire in cladire, deci vor disparea trotuarele. Totodata, proiectul prevede schimbarea mobilierului urban din zona, iar subsolurile cladirilor istorice ar urma sa fie transformate in spatii comerciale.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Si copaci nu o sa mai avem????

    • Probleme de citire sau de intelegere? „vom avea arbori de mici dimensiuni care vor permite sa punem in valoare cladirile, dupa ce vor fi si reparate, monumental.”

      • Adica motiv sa mai cumparam niste PALMIERI?

        Tineti minte va rog previziunea mea!

        • În loc șă zici mulțumesc, că a văzut și ochiul tău de țăran un palmier, care nu e intr-o poză, imediat începi sa critici. Fac pariu că daca îi vedeai in Praga, te-ntrebai de ce nu avem și noi așa ceva!

  2. Exact,copaci unde sa ne pisam nu o sa mai avem?

    • Vezi? Ai vrut să fi comic sau siritual. Nu ai fost. Dar ai dovedit că ești țăran. Îmi e rușine că locuiesc in acelasi oraș, cu un asemenea bou-vagon!

  3. ne pisam la statuie,e ok si acolo

  4. Puteau si ei sa renoveze statuia pana sa puna pavajul dar bine ca pe locuitorii din joca ii someaza sa renoveze cladirile pana la finalizarea lucrarilor. „cum dai asa primesti”

  5. Chestia intersanta e….ca incepe sa le lege cumva intr-un mare fel….cladirile sa fie renovate si chiar o sa arate de vis.
    Andreea…mai lasa-ma tata cu copacii aia de acolo…nicaieri…dar nicaieri in piete de genul asta nu e padure ca sa nu se mai vada cladirile…asa ca las-o balta…nici in Uniri nu erau copaci si nu v-am auzit sa fiti atat de intrigati de faptul asta

  6. Astia au ordin de la Partid s-o dea tot timpul cu copacii si palmierii. Pe de alta parte copacii aia „de mici dimensiuni” nu o sa asigure o umbra decenta pe timp de vara caniculara. Poti gasi o specie de arbori frezabili care sa asigure si umbra si vizibilitate. Intrebarea mea este: pavajul asta de piata agro-alimentara, fara nicio urma de simt artistic si de arta, e tot „un proiect al administratiei Ciuhandu”? sau e o inovatie a Robului? In ambele cazul e o mizerie si o prostie.

  7. …aaaa si porumbeii de unde mai beau apa? Parca ne laudam cu ei si-i aratam tuturor turistilor.

  8. mai lasa-ma cu porumbeii, si asa vin/ Sa vedeti ca o sa arate misto cand o sa fie gata

  9. Arata frumos si nou, dar nu mai are nici o legatura cu ce a fost odata. Noi, cei care am trait si am vazut cum arata inainte, ne va lipsi mereu piata noastra a libertatii. Pacat ca se sterge cu buretel totul, dar asa e lumea de azi pretutindeni. Trebuie sa ne obisnuim.

    • cum arata odata…adica cu tramvaiul venind de pe alba iulia?…sau cum era acuma mai recent cand era foarte aiurea si foarte plat?….O sa fie frumos…dar trebuie si cladirile renovate…ca altfel nu am facut nimic

  10. Cand va ploua se va transforma in patinoar.Si in P-ta Unirii alunei pe aleile cu piatra cubica galbena cand ploua,dar acolo macar o luai pe iarba,aici nu te mai opresti cand cazi

    • nu sunt pomi…ba aluneca….ba nu stiu ce…eu zic sa lase dracului pamant si nu aluneca nimeni si e si natural ca la Moldova

    • Toată lumea știe să critice, să se plângă, și să arunce cu căcat in Robu pentru ca a deschis peste 100 de șantiere. Din punctul meu de vedere, Robu e departe de a fi un primar ideal, însă e pe drumul cel bun. Să deschizi 100 de șantiere reprezintă un risc enorm pentru un primar. Un risc pe care Robu și-l asumă. Eu zic că pentru asta merita măcar respect dacă nu admirație! Abea aștept să îi vad pe toți cei care acum îl huduie pe Robu, cum o sa îl voteze iar și iar dupa ce Timișoara va avea o șansă reală de a fi aleasă capitală culturală europeană!

  11. Statuia aia depasita nu am mai renovat-o pentru ca nu reprezinta noua Timisoara. In scurt timp o vom inlocui cu una monumentala, reprezentandu- pe King Lae of Bocsig in fruntea armatelor de noi timisoreni. King Lae va fi calare pe locomotiva unui tren format din bou-vagoane pline cu noii locuitori ai orasului

    • Lae Barosanu :)))! Poate tu ar trebui șă conduci locomotiva, tu ai trecut de nivelul de bou-vagon, ești un pic mai presus de asta.

  12. Piata asta e de nerecunoscut, arata CATASTROFAL. Atat rosu, e atat de strident!!! Pacat de teii care au disparut….pacat de arteziana, care a disparut….si tot asa……