TIMISOARA. Am pierdut banii europeni pentru renovarea Garii de Nord din Timisoara, autorizatia de constructie a expirat, iar CFR trebuie sa scrie un proiect nou si sa faca rost de alti bani.
opiniatimisoarei.ro a scris in nenumarate randuri despre situatia jalnica in care se gaseste Gara de Nord din Timisoara. V-am aratat, recent, ca CFR a pierdut finantarea de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare. Anul trecut, in martie, aratam ca specialistii de la Caile Ferate Romane trebuiau doar sa scrie un alt proiect si sa se apuce de treaba, dar contractul cu BERD a expirat. Politia Locala a inceput sa dea amenzi pentru mizeria din Gara de Nord.
In instanta, la Curtea de Arbitraj de la Paris, se mai judeca un singur proces, pe pretentii. Adica, firma de constructii care se apucase in urma cu cativa ani buni de reabilitare cerea despagubiri. Despagubiri cere si CFR, dar asta nu impiedica nicicum reluarea lucrarilor, cu o alta firma.
Practic, trebuia facut un alt proiect si reluata licitatia. De asta trebuiau sa se ocupe cei din Bucuresti, de la Compania Caile Ferate Romane. Care, insa, n-au miscat un deget. Intre timp, a expirat si autorizatia de constructie emisa de Primaria Timisoara, care nu a mai fost prelungita.
Stiam ca vom pierde banii, daca nu facem nimic. CFR a pierdut asadar aproape 2 milioane de euro, promisi de BERD inca din anul 2005.
De unde vrea CFR sa faca rost de bani?
Potrivit reprezentantilor CNCF „CFR” S.A., societatea „cauta sa gaseasca o alta sursa de finantare, deoarece imprumutul BERD a expirat si, de asemenea, trebuie elaborat proiectul tehnic pentru lucrari rest de executat”. Proiectul trebuia intocmit inca de anul trecut. Mai-marii CFR viseaza iarasi bani europeni.
„Achizitia serviciului de elaborare <<Proiect tehnic si documentatie de licitatie pentru rest de executat lucrari aferente obiectivului: modernizarea spatiilor si eficientizarea activitatilor comerciale in Statia CF Timisoara>> s-a facut prin negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare cu S.C. ISPCF – S.A., proiectant initial. In prezent, procedura de achizitie a serviciului de elaborare a proiectului tehnic privind restul lucrarilor de executat este in derulare, urmand ca dupa finalizare si identificarea unei surse de finantare sa fie demarata procedura de achizitie publica a executiei de lucrari”, au declarat, pentru opiniatimisoarei.ro, reprezentantii Serviciului Relatii Mass-Media al CNCF CFR.
Potrivit reprezentantilor companiei, trebuie finalizate lucrarile: inlocuirea in totalitate a instalatiilor electrice, termice si sanitare, amenajarea mezaninului aferent holului cladirii principale, amenajarea si finisarea tuturor spatiilor de la parter, amenajarea peronului principal, asigurarea accesului persoanelor cu handicap prin amplasarea unui lift, inlocuirea tamplariei, finisajele exterioare si altele. Pentru toate acestea insa, e nevoie de 1,5 milioane de euro, estimeaza proiectantii.
„Proiectantul a estimat valoarea lucrarilor ramase de executat la aproximativ 1.500.000 de euro. CNCF CFR S.A. va analiza prin intermediul Ministerului Transporturilor posibilitatea finantarii lucrarilor rest de executat in statia CF Timisoara din fondurile europene nerambursabile”, au mai spus, pentru opiniatimisoarei.ro, reprezentantii CFR.
Povestea Garii de Nord din Timisoara
In urma cu opt ani, Compania Caile Ferate Romane a obtinut 1,8 milioane de euro, fonduri europene, pentru reabilitarea garii si a incheiat un contract cu o companie din Israel, care a castigat licitatia. Contractul era mult mai mare, acesti bani fiind alocati doar pentru Timisoara. Mai erau incluse si portile feroviare din Constanta, Craiova, Iasi, Cluj si Timisoara. Toate s-au renovat, mai putin Timisoara.
Toate au fost bune si frumoase, pana la inceperea lucrarilor. Contractul pentru modernizare a fost semnat in 7 iunie 2005. Firma israeliana – Poldmir Construction 1986 LTD – s-a apucat de treaba, supervizata de o alta firma, de consultanta – Transurb Technirail SA – Tuc Rail SA, o societate belgiana care trebuia sa fie un fel de diriginte de santier. Lucrarile s-au facut doar 30%, din cauza neintelegerilor.
In 28 februarie 2008, Consiliul de Administratie al CNCF CFR SA a aprobat rezilierea contractului, considerand ca firma Poldmir „nu a respectat instructiunile cu privire la corectia, eliminarea si refacerea lucrarilor defectuoase; a subcontractat lucrari peste limita contractuala si nu a respectat obligatiile impuse de legea romana de a pune la dispozitie documentatiile si certificatele solicitate de beneficiar”, transmit reprezentantii companiei.
S-a ajuns in instanta europeana de arbitraj, care in august 2011, dupa spusele fostului director al Regionalei timisorene, Valeriu Trica, ne-a dat castig de cauza si ne-a permis sa continuam lucrarile. CFR a cerut insa si despagubiri de aproape patru milioane de euro pentru toti acesti ani in care nu a putut incheia lucrarile si inchiria spatiile comerciale. Cauza se judeca tot la Paris, dar oficialii romani doreau sa o stramute in Romania.
CITESTE SI:
Pareri
Merita trimisi cu totii in parnaie, de la cei care au atribuit firnmei de kkt si pana la cei din conduicerea Ministerului Transporturilor, care au manifestat indiferenta si incompetenta.
Cand are de gand DNA Timis sa iasa din somnul cel de moarte?
Schiffbeck, cat mai dormi linistit, cu apartamentul tau de la Viena, facut din bani cinstiti?!
Vai si amar, mai mare rusinea cum arata gara la ora asta!
tot local trebuieste luata soarta in maini. Nu ne bazam pe nimeni din alta parte. Renovare!?…. readucerea la forma ei din nastere…este cel mai frumos cadou ce poate fi adus orasului Timisoara !!
Deci iar povesti si nimic concret!
Tot timpul vom ramane doar cu banii plati firmelor pentru „studii de fezabilitate”