Porumbeii si ciorile vor zbura SPERIATE din Piata Libertatii, din Timisoara. Cum sunt alungate pasarile?

TIMISOARA. Lucrarile de reabilitare in Piata Libertatii sunt aproape gata, asa ca a venit momentul reabilitarii monumentului Sf. Nepomuk. Acesta va fi curatat si refacut, pe alocuri, unde a fost distrus de intemperii, lucrarile de restaurare fiind efectuate de sculptorul Ion Oprescu, acelasi care a refacut si Statuia Sf. Maria din piata cu acelasi nume.

Muncitorii s-au apucat de treaba inca de marti dupa-amiaza, cand au montat schela pe monument. Statuia va fi si conservata, sustin reprezentantii primariei, iar pe ea vor fi instalate aparate cu ultrasunete care vor goni pasarile.

„Statuia Sf. Maria si Sf. Ioan Nepomuk este supusa unor lucrari de reabilitare-conservare curativa, in baza unui contract incheiat cu restauratorul Ion Oprescu. Interventiile asupra monumentului cuprind operatiuni de desprafuire, aplicarea de tratamente pentru combaterea muschilor si lichenilor, spalarea controlata a monumentului, aplicarea unui tratament de intarire a pietrei pe toata suprafata monumentului, repararea fisurilor prin injectarea cu rasini epoxidice, intregiri si completari cu mortare de restaurare a lacunelor mici existente. De asemenea, sunt prevazute lucrari de conservare a monumentului si integrarea cromatica a zonelor restaurate, precum si montarea de aparate cu ultrasunete de uz exterior impotriva pasarilor”, a declarat, pentru opiniatimisoarei.ro, Alina Pintilie, purtator de cuvant al Primariei Timisoara.

monument nepomuk libertatii (4)

Lucrarile ar putea dura 2 luni, fiind prevazute sa fie finalizate la sfarsitul lunii august. Municipalitatea plateste aproape 30.000 de euro pentru restaurarea unuia dintre cele mai vechi monumente din Timisoara, mai exact, 105.575 lei, fara TVA.

Monumentul arhitectural, realizat in stil baroc, a fost construit dupa planurile arhitectilor vienezi F. Blim si E. Wasserburger, la Viena, in 1756. Soclul monumentului este construit din granit sculptat cu imagini ce redau legenda sfantului. De-a lungul timpului statuia a fost mutata de mai multe ori, dar, in anul 1974, monumentul revine in fata fostei primarii, acolo unde ii fusese locul initial, unde se gaseste si acum.

Monumentul il infatiseaza pe Sfantul Nepomuk, patronul cultului catolic din zona Banatului, deasupra acestuia inaltandu-se figura Sfintei Fecioare Maria ce tine in mana flori de crin, simbolul puritatii.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. . credeam ca le pune manele.

  2. .credeam ca politistii locali!

  3. nu stiu cine a brevetat alungatorul de zburatoare care scoate sunete de pasari strinse de git dar in mod sigur nu are niciun efect, in afara de a agasa oamenii.
    ma indoiesc ca alungarea cu ultrasunete functioneaza.
    acum cind nu mai exista fintina de linga monument, porumbeii s-au mutat in piata victoriei.

  4. Solutia brevetata in Libertatii va fi reprodusa si in parcurile centrale.

    Cum care solutie? Taiem toti copacii si gata… fara ciori. Lasam cladirile in paragina si scapam si de porumbei, ca nu mai gasesc saracii niciun coltisor de cladire sa se odihneasca si ei …

  5. Si nu merge pus cate un aparat din asta cu ultrasunete si in fatza palatelor cioresti??