Prefectura Timis nu vrea terase in parcuri. E ilegal, spune reprezentantul Guvernului in teritoriu. Vezi ce plangeri a trimis la Primarie! UPDATE: Consilierii locali au modificat hotararea

UPDATE: Consilierii locali au modificat hotararile atacate de Prefectura

Alesii locali au decis sa modifice cele 3 hotarari pentru care Prefectura Timis a facut recurs gratios.

Referitor la amplasarea terase in parcuri, s-a modificat HCL dupa cum spune legea in ceea ce priveste necesitatea obtinerii unei documentatii de urbanism pentru intreaga suprafata a spatiului verde si obligatia ca suprafata obiectivelor sa nu depaseasca 10% din suprafata totala a spatiului verde. Mai exact, spatiul pe care vor putea fi realizate terase a ajuns de la 4% la maximum 10% din parc, cu asigurarea primarului ca nimeni nu va distruge cele mai importante parcuri din oras.

„Nimeni nu-si propune sa distruga spatiul verde, cum am vazut ca si-au facut unii griji. Asta deja se cheama talibanism, nu se mai cheama abordare cu grija fata de spatiul verde”, a declarat Robu.

Alesii au votat „DA” de indata ce Grindeanu a precizat „e normal sa adaugam si noi 10%, cum zice legea”. Modificarea a fost aprobata cu 20 de voturi „pentru” si o abtinere.

***

TIMISOARA. Prefectul de Timis se pregateste sa atace in contencios administrativ hotararea de consiliu local care prevede inchirierea unor spatii verzi din parcuri pentru amplasarea de terase, dar si alte 2 hotarari adoptate in aceasta vara.

Actiunea va fi inceputa doar daca alesii locali nu modifica proiectele de hotarare la care face referire Prefectura Timis.

Va reamintim ca primarul Timisoarei si consilierii locali au aprobat un proiect de hotarare prin care sa permita amplasarea unor terase in parcurile Rozelor, Copiilor, Poporului si Botanic, precum si in alte parcuri importante din oras, cu scopul de a atrage fonduri la bugetul local.

Prefectul spune insa ca este imposibil, deoarece hotararea votata de alesii locali incalca dispozitiile Legii 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor.

„Actul normativ mentionat prevede ca pentru protectia si conservarea spatiilor verzi, persoanele fizice si persoanele juridice au urmatoarele obligatii: sa nu ocupe cu constructii provizorii spatiile verzi, sa nu ocupe cu constructii permanente spatiile verzi, sa asigure integritatea, refacerea si ingrijirea spatiilor verzi aflate in proprietarea lor, sa nu diminueze suprafetele spatiilor verzi”, se arata in plangerea formulata de reprezentantii Prefecturii Timis.

Mai mult decat atat, reprezentantul Guvernului in teritoriu atrage atentia ca raspunderea pentru reducerea suprafetelor spatiilor verzi revine autoritatilor administratiei publice centrale si locale, precum si tuturor persoanelor fizice sau juridice.

Mai exact, nu poate fi schimbata destinatia spatiilor verzi. „Schimbarea destinatiei terenurilor inregistrate in registrul local al spatiilor verzi se poate face numai pentru lucrari de utilitate publica, stabilite in baza documentatiilor de urbanism, aprobate conform legislatiei in vigoare. Este interzisa schimbarea destinatiei, reducerea suprafetelor ori stramutarea spatiilor verzi definitive de prezenta lege”, se mai arata in document. Exista insa si exceptii, care spun ca destinatia poate fi schimbata doar daca este vorba de exproprieri.

Prefectul de Timis le cere consilierilor locali sa reanalizeze hotararea privind amplasarea unor terase in parcuri.

In fond, prefectul Eugen Dogariu a trimis catre Consiliul Local o plangere prealabila pe baza a 3 hotarari de Consiliu Local. Este vorba despre HCL 50/2012 privind aprobarea asocierii dintre municipiul Timisoara si structuri sportive cu sectii de discipline sportive individuale si acordarea contributiei financiare pentru sustinerea activitatii sportive pe semestrul al II-lea; HCL 83/2012 privind cresterea veniturilor Primariei Timisoara prin vanzarea unor spatii disponibile si concesionarea in toate parcurile importante a unor suprafete pentru terase si HCL 84/2012 privind cresterea veniturilor Primariei Timisoara si a calitatii serviciilor catre populatie.

Alesii locali au obligatia sa analizeze hotararile emise pentru ca acestea sa nu contravina legilor. Discuta despre plangerile trimise de Prefectura in sedinta ordinara de vineri.

O alta exceptie precizata de oficialii Prefecturi se refera la faptul ca pe spatiile verzi pot, intr-adevar, fi realizate alei pietonale, se poate amplasa mobilier urban, se pot face amenajari pentru sport, loc si odihna si pot fi realizate constructii usoare cu caracter provizoriu pentru activitati de comert si alimentatie publica, dar numai in baza unei documentatii de urbanism pentru intreaga suprafata a spatiului verde si cu obligatia ca suprafata cumulata a acestor obiective sa nu depaseasca 10% din suprafata totala a spatiului verde. Or, acelasi lucru il spuneau si juristii de la Serviciul Juridic al Primariei, atunci cand s-a votat hotararea, desi cei de la Directia de Mediu motivau ca se face referire la 4% din suprafata parcurilor.

Secretarul Ioan Cojocari a refuzat insa sa avizeze de legalitate hotararea, spunand ca destinatia spatiilor verzi din parcuri nu poate fi schimbata. Prefectul precizeaza ca nu are nimic cu ideea de a se realiza terase in parcuri, dar numai in conditiile legii.

„Nu are nimeni nicio problema cu ideea de a se realiza terase in parcuri, dar in conditiile Legii 24. Este nevoie de o documentatie de urbanism pentru intreaga suprafata a parcului”, spune prefectul Dogariu. Asadar, consilierii locali trebuie neaparat sa modifice hotararea.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Parcurile astea sunt singurele locuri din Timisoara unde nu sunt cocalari. In afara de rozelor, unde is tigani. De la terase, la un acvariu de sticla cu 5 etaje nu e decat un pas. Daca au putut sa construiasca ilegal langa opera, se tem sa construiasca ilegal in parcuri. A plecat satula mafia lu Ciuhi, a venit flamanda mafie a lu Robu. Parcu e parc. Sa faca Robu terase in gradina lui