Primaria Timisoara trebuie sa investeasca bani frumosi sa repare 3 cladiri istorice primite ca donatie. FOTO!

TIMISOARA. Trei cladiri istorice de pe strada Stefan cel Mare din Timisoara au cazut prada intemperiilor si fac de rusine Timisoara, orasul cu cel mai mare patrimoniu de cladiri istorice din Romania. Imobilele sunt in proprietatea Primariei Timisoara, care le-a primit donatie de la o firma.

Cladirile erau in administrarea Regiei Autonome de Servicii Publice Urbis pana in 1996, cand au fost trecute in urma unei decizii a instantei in patrimoniul firmei care detine Fabrica de Bere. Chiriasii au ramas in imobile. In anul 2004, firma face o oferta de donatie Primariei Timisoara, care le accepta 6 ani mai tarziu.

„Printr-o adresa din 2004, firma isi exprima dorinta de a dona aceste imobile formate din 16 apartamente cu destinatia de locuinta Primariei Timisoara, pentru protectia sociala a locatarilor din imobil, pensionari care nu aveau resursele cumpararii. Consiliul Local accepta donatia in 2010”, a explicat viceprimarul Timisoarei, Traian Stoia.

Este vorba despre cladirile de pe strada Stefan cel Mare nr. 30, 32 si 34.

„E plin de locatari in imobile, acolo sunt locuinte din fondul locativ. Fabrica de Bere le-a avut in urma unui proces. (…) Trebuie refacute, e zona de protectie a monumentelor istorice. Au fost avertizati proprietarii. Le-am trimis la Patrimoniu, Patrimoniul a facut o evaluare pentru buget. Trebuiesc vreo 2 bugete pentru a le pune la punct. Daca 20 si ceva de ani nu s-a facut nimic, odata si odata trebuie sa incepem”, a mai spus Stoia.

Potrivit edilului, momentan vor fi refacute doar acoperisurile si vor fi puse burlane pe cele 3 cladiri, pentru ca de alte lucrari nu sunt bani.

„Refacem acoperisurile in prima faza, dupa punem jgheaburi si burlane. Fatadele, daca sunt bani, ar fi timp suficient pana in toamna sa le facem. Incepem cu acoperisul si cu burlanele si cu scurgerile de apa, acestea sunt principala cauza a degradarii. Avem fonduri pentru reparatii, pentru acoperis sunt suficiente, pentru toate 3. Pentru restul mai trebuie sa sapam”, a conchis Stoia.

Edilul spune ca cei care locuiesc acolo pot sa-si cumpere apartamentele la preturi destul de scazute. O locuinta de 103,41 mp era evaluata, in 2010, la doar 40.692 de euro, a dezvaluit viceprimarul.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.