Profesorul de la Universitatea de Medicina din Timisoara, suspectat ca lua spagi de la studenti, arestat preventiv

TIMISOARA. Daniel Petru Cioca, profesorul de la Universitatea de Medicin si Farmacie ”Victor Babes” din Timisoara, a fost arestat preventiv, pentru 29 de zile, decizia fiind luata de judecatorii Tribunalului Timis, iar acuzatia este dare de mita.

Profesorul nu a dorit sa faca nicio declaratie in fata instantei, cum nu a dorit sa declare nimic nici in fata procurorilor, cand a fost audiat. Inainte de a se decide arestarea preventiva, in fata instantei au fost prezentate probe foto si video cu acuzatiile ce i se aduc cadrului didactic.

Este regretabil ce s-a intamplat, nu avem date exacte, sunt organe abilitate pentru acest lucru. Dupa ce ni se va comunica rezultatul anchetei, functie de aceasta judecam mai departe. Daca este cum au presupus anchetatorii, bineinteles ca universitatea noastra nu tolereaza acest lucru. Categoric ca va pierde calitatea de cadru didactic”, a declarat Andrei Motoc, purtatorul de cuvant al UMF Timisoara.

Potrivit lui Motoc, Daniel Petru Cioca este de aproximativ cinci ani cadru didactic al Universitatii de Medicina si Farmacie ”Victor Babes” din Timisoara si a fost chemat sa predea aici disciplina Biologie Celulara si Moleculara, datorita recunoasterii muncii sale peste hotare.

Domnul Daniel Cioca are aproximativ 40 de ani si este de circa cinci ani cadru didactic la universitatea noastra. S-a remarcat prin faptul ca a fost in colective de cercetare valoroase, in strainatate. Pentru asta a fost adus, selectat, pentru ca am considerat ca ne va ajuta si promova in colective din strainatate. Inainte de a veni la Timisoara, a lucrat la Arad, in diferite colective de cercetare si a fost inclusiv in Japonia, deci are o anumita experienta”, a mai spus Motoc.

Daniel Petru Cioca de la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babes” din Timisoara, supranumit de studenti „Biocel” (numele vine de la denumirea materiei predate, Biologie Celulara si Moleculara – n.r.) este cercetat pentru luare de mita de la studenti pentru a-i trece examenele. Vineri, procurorii i-au perchezitionat biroul, masina si locuinta si au gasit aproximativ 4.000 de euro, bani pentru care acesta nu a putut da explicatii.

Potrivit unor studenti, spaga ajungea pana la 400 de euro pentru un examen. Conducerea UMF a anuntat ca daca profesorul va fi gasit vinovat, va fi dat afara din universitate.

CITESTE SI: Daniel Petru Cioca, profesor de la Universitatea de Medicina din Timisoara, retinut pentru ca ar fi luat spaga de la studenti pentru examene

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nu ma intelegeti gresit; nu-i tin apararea. Dar nu vad in acest om, cel mai rau caz de coruptie in Timisoara. Unde sint ceilalti profesori, de care au scris ziarele „n” articole? ce-i de la drept de exemplu? Pe acestia de ce nu i-a cercetat nimeni si nu i-a arestat pina acum? Am impresia ca se vrea doar dovada, ca parchetele, etc. isi fac datoria, si incep cu cei mai mici. Marii corupti au functii importante, sint avansati, lasati liberi.

    • are dreptata doamna Motoc andrei construieste blocuri pe ce bani?

  2. Fiul meu da admitere la vara la UMF Timisoara. Sunt ingrijorat de cele intamplate si de ceea ce am citit aici! Sansa lui este sa invete pentru ca noi parintii nu o sa avem bani sa platim spagi la profesori ! Dac un student care invata este constrans sa dea mita atunci situatia este foarte grava !
    Dragi studenti daca voi stiti ca se intampla astfel de fapte in universitate nu stati cu mainile in san si luati atitudine . Anuntati autoritatile sau pur si simplu acum este momentul scrieti aici pe forum numele profesorilor care pretind spaga sa vada opinia publica si sa se ia masuri !

  3. Cred ca acest fapt nu va aduce cu sine ridicarea nivelului cunoasterii in randul studentilor. Mai degraba va face ca profesorii sa fie mai toleranti si mai ingaduitori cu studentii care nu invata suficient, pentru ca numarul de studenti este cel care asigura venituri suficiente universitatii. Si astfel vom avea un numar mare de absolventi cu pregatire nesatsfacatoare, iar cei putini care chiar sunt pregatiti vor emigra. Deci ne pregatim pentru un act medical nesatisfacator in viitorul mediu. Macar daca nu invatau stiau ca „shpaga” este mare si nu isi permit. Acum studentii nu vor invata mai mult, insa vor fi „trecuti” gratis.

    • CORECT! Studentii care, intr-adevar, invata nu sunt nevoiti sa dea mita! Facultatea este o moda! Dar nu se potriveste oricui!

  4. Un cetatean…. Esti tampit!!! Pe onoarea mea! Are dreptate Mariana nu cred ca este cel mai bun exemplu de mita si coruptie. Tara idioata… Auzi la cetatean el nu are bani de te miri ce …ba boule daca nu are bani sa nu rupa bancile pe la facultate cu coatele sa mearga dracu la lucru .

  5. Stimabille domnule Fane taximetristu, din pacate nu ai inteles mesajul postat de mine! Noi ca parinti nu suntem de acord ca fiul nostru sa faca o facultate platindu-si examenele, noi il trimitem la facultate ca sa invete, nu sa dea mita la profesori ! Din postarile anterioare ale unor studenti de la UMF Timisoara, acestia au spus ca fenomenul coruptie este foarte raspandit in UMF Timisoara, deci am facut un apel la studentii actuali sa nu mai tolereze spaga si sa anunte autoritatile. Domnnule Fane taximetristu, iti scuz limbajul suburban, pentru ca probabil nu ai inteles ce am scris ! Doresc ca fiul meu care este olimpic sa aiba sansa de a face o facultate in care preocuparea principala sa fie invatatura, eu nu-l trimit la facultate sa invete cum se dau spagile. In incheiere va doresc numai bine!

  6. Din articolele de presa rezulta ca si studentii care au dat mita sunt dusi la audieri, este vorba de 8 sau 10 studenti romani si arabi din anul I, printre care si fiica directorului economic de la UMF Timisoara. Se pare ca vor urma si alte descinderi, intrucat politia si procuratura au in vedere si alti profesori din UMF care au aceleasi practici !

  7. Iosif Stefan Dragulescu: Am vrut sa pun degetul indicator pe coruptia din UMF, dar nu am reusit

    Scris de Alex Neagoe | Publicat in 27.02.2012 13:30 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

    Am 68 de ani şi, din toate punctele de vedere, sunt un om realizat, atât pe plan personal şi profesional, dar mai ales financiar. Sincer, nici nu puteam obţine mai mult de la viaţă:sunt rector al UMF Timişoara de mai bine de 12 ani, sunt şef de clinică cardiologică de aproape un deceniu, sunt profesor universitar de o viaţă, am fost ministru al sănătăţii în Guvernarea CDR, parlamentar PDL şi am trecut pe la mai toate partidele politice. Vă spun direct că, în toţi aceşti ani de pribegie, m-am sacrificat pentru voi, ca vouă să vă meargă bine! Am avut grijă de voi şi nu v-am abandonat niciodată! Ştiţi asta!

    În cele trei mandate de rector la UMF Timişoara, cu ajutorul unora dintre dvs, am reuşit să transform instituţia de învăţământ superior într-o adevărată ”famiglie”. V-am dat voie şi v-am permis să faceţi tot ce vreţi: să vă aduceţi soţiile/soţii la catedrele de la medicină, să vă creaţi noi discipline pentru odraslele dvs, să vă angajaţi neamurile/rudele/prietenii/pilele/cunoştinţele prin spitalele universitare sau la UMF. Practic, am făcut tot ce am vrut noi! Am reuşit, tot împreună cu unii dintre voi, prin ”metodele specifice muncii de cadre universitare”, să băgăm în sperieţi studenţii străini, astfel încât, din cauza ”taxelor de examinare”, să-i punem pe fugă pe aceşti cotropitori. Nu sunt poveşti, căci ”faptele noastre de vitejie” sunt arhicunoscute la nivelul ambasadelor Siriei, Italiei, Germaniei, Franţei, Marocului, Indiei, Tunisiei şi Greciei, semn că, dacă lucrăm organizat şi în echipă, suntem de temut! Trebuie să fim sinceri şi să recunoaştem că unii dintre noi, după fiecare sesiune universitară, şi-au schimbat maşinile personale, şi-au renovat şi redecorat vilele sau au făcut concedii luxuriante peste hotare. Am închis ochii şi m-am făcut că nu văd, nici când primeaţi alte mărunţişuri: aur, jacuzzi, Matiz-uri, vacanţe, coşuri cu fructe, birotică, laptopuri, telefoane mobile, cash în valută, pavaje, lucrări de instalaţii electrice şi termice, construcţii de garaje, garduri de fier forjat etc. Ştiţi asta!
    Mai mult, tot cu ajutorul dvs, am reuşit să trecem cu bine peste toate scandalurile publice, în care a fost târâtă instituţia noastră. Am negat tot timpul că se ia şpagă pentru examene sau că se solicita favoruri sexuale de la studenţi/studente pentru a promova anul universitar. Si asta am făcut-o tot pentru voi, tocmai ca să va ştiu în siguranţă şi ca să vă am la mână. Îmi pare rău că nu am putut să fac aceleaşi lucruri pentru foştii noştri colegi, dr. Ioan Branea – care şi-a scos cucul în faţa unei întregi naţiuni, la ore de maximă audienţă – şi dr. Adriana Gontean – care a dijmuit toţi studenţii indieni, fără nicio excepţie. Şi totuşi, am făcut-o pentru atâţia dintre voi când, pe ultima sută de metri, am blocat o serie de flagrante, atât pentru condiţionarea unor acte medicale/învăţământ, cât şi pentru activităţi de licitaţie publică şi cazare în regim de cămin studenţesc, care, din nou, ar fi putut afecta grav imaginea UMF Timişoara. Dacă nu eram eu sau nu am fi fost organizaţi, altfel ar fi stat lucrurile şi până şi dragii noştri intermediari ar fi fost arestaţi şi ar fi înfundat puşcăriile, împreună cu noi!
    Tot alături de voi am stat şi v-am luat partea, în mod public şi răspicat, când, cu litere de şchioapă, studenţii noştri au scris pe zidurile universităţii cuvântul ”ŞPAGĂ”, chiar în timpul ultimei sesiuni de examene. Măsurile mele au fost ferme: am zugrăvit de urgenţă şi astfel, în timp real, am reuşit să acopăr, din nou, ”pata” de pe obrazul UMF Timişoara. Am contracarat chiar şi comentariile anonime, postate de studenţii noştri, pe unele siteuri online, în care unii dintre noi erau desfiinaţi cu nume şi prenume, tarife de examinare, bunuri mobile şi imobile. Şi, daca mai aveţi minime dubii, daţi cu Google, folosiţi ”şpagă la UMF Timişoara” şi o să vă convingeţi. Ştiţi asta!
    Regret profund că, în toţi aceşti ani de mandat la cârma UMF Timişoara, am fost mai mult preocupat de deconturile mele personale şi ale unora dintre voi – toată ziua făceam turism prin Europa – la tot felul de congrese, decât de soarta instituţiei pe care o conduc. Din păcate, UMF s-a divizat şi am ajuns în situaţia în care, din cauza acestui management defectuos, să devenim trei enclave diferite dar, chipurile, sub aceeaşi umbrelă: Medicină, Stomatologie şi Farmacie! Nu degeaba, instituţia noastră a fost retrogradată de Ministerul Învăţământului în categoria B şi riscăm acum, dacă continuăm în aceeaşi manieră organizată, să ducem UMF Timişoara în divizia C a universităţilor de profil, ceea ce, în mod normal, ar atrage după sine, şi diminuarea veniturilor noastre! Totodată, am decis că a venit timpul să ne aplecăm mai mult şi asupra studenţilor noştri, atâţi câţi au mai rămas, care, atât ei cât şi părinţii lor, se chinuie din greu să facă faţă pretenţiilor noastre de cadre universitare. Sper să realizaţi, dragi colegi, măcar în ceasul al doisprezecelea, că studenţii noştri, adică cadrele medicale viitoare, trăiesc la limita subzistenţei şi sunt nevoiţi să-şi închirieze camerele de cămin cu ora, ca să poată urma cursurile universităţii noastre. Bordel, în toată regula, asta au devenit, vă spun cu regret, căminele de la UMF Timişoara. Nu are sens să vă mai amintesc, acum, de crima care ne-a oripilat pe noi toţi şi în care au fost implicaţi doi studenţi de-ai noştri. Ştiţi asta!
    Am vrut, mai demult, să pun ”degetul indicator” pe corupţia din UMF Timişoara, dar nu am reuşit. Mi-a fost teamă că o să am parte de o revoltă şi că o să-mi pierd scaunul de rector, aşa că am preferat să mă complac, astfel încât, acum, pot să afirm cu tăria unui bărbat că, sub domnia mea şi a unora dintre dvs, corupţia a lâncezit pe coridoarele instituţiei de învăţământ. E trist, dar am ajuns să fim arătaţi cu degetul, peste tot, chiar şi pe plan internaţional, că ”dacă ai bani, poţi absolvi UMF Timişoara şi la fără frecvenţă”.
    Tocmai de aceea am decis să fac această confesiune, în speranţa că o să-mi descarc sufletul în faţa dvs şi că, măcar în ultima clipă, veţi aduce UMF pe drumul cel drept, al onoarei, corectitudinii şi decenţei. Până la urmă, să nu uităm, stimaţi colegi, dragii mei, că suntem cadre universitare, că ne prezentăm în faţa studenţilor şi a comunităţii şi trebuie să o facem, mereu, cu capul sus!Trebuie să facem eforturi comune pentru a aduce Universitatea de Medicină şi Farmacie Timişoara acolo unde şi Victor Babeş ar fi mândru să o vadă. Să ieşim din blestemul ruşinii în care singuri am intrat şi ne-am scufundat tot mai mult, din cauza lăcomiilor, a dorinţelor gregare şi animalice.
    Dragi colegi, vă rog să mă iertaţi!

    Al dumneavoastră,
    Iosif Ştefan Drăgulescu

  8. Introducerea de mai sus a d-lui dragulescu este contradictorie. Pe de o parte sustine ca este realizat complet si ca nu putea cere mai mult insirand inclusiv implinirea materiala, iar pe de alta parte sustine ca s-a sacrificat pentru noi, inclusiv pentru mine. Iar mie-mi merge atat de bine de ma iau cu mainile de cap si nu stiu cum sa fug oriunde. Iar doctorii nostri, inclusiv cei care au iesit din cariera universitara a distinsului, sunt unii la mare cautare (da’ cam rari) insa cei mai multi chiar ei insisi se trateaza la spitalele din strainatate, tocmai datorita (sau din cauza?) carierei distinsului domn care insira confidente mai sus. Multumesc domnule. Cred ca nu trebuia …

  9. Metoda de lucru este simpla si eficienta:se da pentru examen atata materie cu atatea notiuni fara valoare si care fac sa pierzi esenta materiei incat este imposibil sa retii tot si proful spune ca un subiect din cinci este nepromovabil.Tranteste trei sferturi de grupa si apoi asteapta oferta.Daca nu percutezi,la a doua prezentare e si mai rau.Nu ai alta solutie decat sa dai darul si sa si inveti si promovezi.Situatia se prezinta asa la majoritatea profesorilor si nu inteleg de ce colegii tac .Daca nu vom spune fiecare ce stim va parea un accideni,un caz singular si nu e asa.De asemenea trebuie ca volumul de materie cerut sa fie posibil de a fi asimilat si poate daca s-ar preda la cursuri, materia ar fi selectata si s-ar alege esentialul nu toate amanuntele care efectiv sufoca studentul.Asteptam masuri serioase nu doar de fatada si procuratura sa continue ca are mult de lucru .Absolventii de liceu sa fuga de UMF Tim ca dracu de tamaie daca nu vor sa aibe parte de dezamagirea vietii.Pana nu se vor schimba lucrurile nu are rost sa veniti la aceasta facultate si cine nu crede se va convinge.Inca un argument ca nu se vrea ca studentii sa poata invata este faptul ca sesiunea a doua s-a pus imediat dupa prima sesiune fara a se folosi vacanta si sesiunea de toamna s-a scos,deci dragi studenti poftiti la dl prof Biocel si colegii

  10. Cand a scris dragulescu acest mesaj, deoarece el are 70 de ani si nu mai este directorul la clinică de cardiologică de aproximativ o saptamana

  11. De Bichimie (UMF Timisoara) nu spune nimeni nimic??? 300 de euro pentru nota 5. Niste infecti.