Raed Arafat la Timisoara: Spitalul Judetean de Urgenta Timisoara va avea o crestere de finantare cu 18 la suta. Bolnavii n-ar trebui sa-si mai aduca medicamentele si materialele sanitare de acasa?

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, medicul Raed Arafat, a dat asigurari ca Spitalul Judetean Timisoara, cel mai mare spital din vestul tarii, va beneficia de o crestere cu aproape 20 de procente a finantarii de la buget.

Raed Arafat se astazi in Capitala Banatului intr-o vizita de lucru in care se intalneste cu medici si cu conducerile spitalelor din Timisoara

Pentru Timisoara, veti avea cresterea TCP-ului (tariful pe caz ponderat – n.r.) la Spitalul Judetean de Urgenta, de  la 1440 la 1800. Cresterea la celelalte spitale va fi la 1650. De asemenea se va introduce Programul de Terapie Intensiva, Programului de Trauma si  de Accidente Vasculare Cerebrale in Timisoara. Astfel, pentru Spitalul Judetean de Urgenta Timisoara aceasta va insemna o crestere de finantare cu 18 la suta„, a declarat pentru www.opiniatimisoarei.ro secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat.

N-o sa mai fie nevoie ca pacientii sa vina cu una cu alta din strada”, a adaugat acesta. „Mai ales la Terapie Intensiva,  unde costurile sunt foarte mari, cu siguranta ca va creste calitatea de ingrijire„, a adaugat pentru www.opiniatimisoarei.ro Raed Arafat.

Intrebat ieri la stirileprotv daca se va taia complet  finantarea pentru spitalele private, secretarul de stat Raed Arafat a declarat: „Nu, absolut deloc. Vorbim doar despre spitalizare, nu despre ce se face in ambulatoriu. Ba, mai mult, pentru ambulatoriu, ce nu s-a explicat, acolo domnul ministru a decis cresterea de decontare de la 1.2 lei la 2 lei, o crestere de aproximativ de 40% care merge si catre privat si catre public, motivul fiind ca vrem sa incurajam ca cele mai multe cazuri care pot fi tratate in ambulatoriu chiar sa mearga acolo si la spitalizare de zi in loc sa fie internate„.

In ceea ce priveste analizele si continuarea tratamentelor, secretarul de stat a sustinut ca  „asta da, sunt tratamente de zi, pentru ca sunt actiuni de ambulatoriu. Suma despre care s-a vorbit este cea aferenta spitalizarii,dupa o analiza pe un numar mai mare de judete unde s-a gasit intradevar o distribuire de spitale in cateva judete unde au atins efectiv pe spitalizare sume care ating si 10% din suma alocata spitalelor din judetele respective, dar fara niciun impact de a scadea numarul pe spitalele publice. La Oradea, a crescut numarul prezentelor in spitalul public. Cred ca domnul ministru a declarat ca vom dirija banii acolo unde avem nevoie mai mare de ei. Si aici nu a fost o chestie atentata impotriva privatului. Nu spunem ca nu vom finanta deloc privatul, ci ambulatoriul mai mult, ci mai putin partea de spitalizare„.

Intrebat daca nu e normal ca un asigurat sa poata cere si sa beneficieze de ce serviciu medical doreste, la ce spital doreste, Raed Arafat a precizat ca  „pana la o limita, da. Dar trebuie sa recunoastem ca vorbim de fondul de asigurari sociale de sanatate. Normal ca aici, si cred ca ministrul a spus acest lucru si urmeaza sa se perfectioneze situatia pe declararea pachetului de baza pana in luna iunie, care se lucreaza la Minister, un pachet care va stabili acest fond, cat si pentru ce va plati si finanta si automat dupa asta incurajarea aparitiei asigurarilor private prin deductibilitate de la impozit si asigurarilor complementare, si acolo dreptul de decizie este total. Asigurarile sociale de sanatate, care au si conceptul solidaritatii si mai multe concepte care trebuie respectate aici, trebuie sa respectam totusi asigurarea asistentei medicale corecte pentru cel mai mare numar dintre cetateni„.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.