Risc de Ebola la Timisoara!? Ce fac autoritatile cu studentii africani care ar putea fi infectati

TIMISOARA. Raspandirea temutului virus al bolii Ebola a pus in alerta si autoritatile sanitare din Timis care s-au pregatit sa faca fata unor eventuale cazuri de persoane infectate si ajuns la Timisoara ori in judet.

Primii pe care i-au avut in vizor au fost studentii care invata la Timisoara si provin din tari africane cu risc.

Potrivit reprezentantilor universitatilor, in Timisoara invata peste 1000 de studenti straini, dintre care aproximativ 300 sunt veniti din Africa precum Maroc si Tunisia, iar majoritatea invata la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) ”Victor Babes” din Timisoara.

 

Dintre acestia, potrivit reprezentantilor UMF, 13 provin din tari in care exista risc de Ebola, insa nu au intrat inca in vreun program de monitorizare. Purtatorul de cuvant al Spitalului de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara Virgil Musta a explicat pentru opiniatimisoarei.ro de ce.

Perioada de incubare a acestei boli este de 21 de zile, astfel ca nu este cazul sa ii monitorizam deoarece ei sunt veniti de mai multa vreme in Timisoara. Daca este cazul, noi suntem pregatiti sa izolam, pana la transferul la Bucuresti, persoane suspectate ca ar avea aceasta boala”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro purtatorul de cuvant al Spitalului de Boli Infectioase ”Victor Babes” din Timisoara, Virgil Musta.

Si directorul Directiei de Sanatate Publica Timis, Horia Vermesan, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro ca, deocamdata DSP nu monitorizeaza persoane venite in Timis din zone cu risc de Ebola.

Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara este oricum pregatit sa preia pacienti suspecti de Ebola. Unitatea medicala are un centru unde pot fi internati oameni care prezinta simptomele acestei boli, iar de aici vor fi transferati mai apoi, in conditii de maxima siguranta, la Bucuresti.

DSP are obligatia sa urmareasca vreme de 21 de zile toate persoanele care ajung in Timis provenind din zone de risc de Ebola.

Ebola, cunoscuta drept febra hemoragica, e o afectiune severa cauzata de  un virus identificat in 1976, in Africa.

Primele simptome includ febra, dureri de cap, de muschi sau de incheieturi, gat uscat, urmate de diaree, stari de voma si dureri de stomac.

In unele cazuri, boala cauzeaza mancarimi, ochi rosii, sughituri si sangerari interne si externe, potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor.

Ebola se transmite prin contact direct cu sangele, lichidele biologice sau tesuturile persoanei infectate (niciodata pe cale aeriana), iar rata mortalitatii poate atinge chiar 90 la suta.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Dar ciorrile care raspandesc gripa aviara de ce nu sunt monitorizate? Sunt in numar de cateva zeci de mii in oras, centrul este aproape in totalitate al lor…

  2. Dar nazistii cu creierul ras, tuns si frezat stil „mustacioara” oare de ce nu sint monitorizati? Internetul este prea mult al lor…