TIMISOARA. Inca o piatra de temelie pusa in plina campanie electorala. Lucrarile la reabilitarea centrului istoric vor incepe cel mai probabil la sfarsitul acestei veri, au anuntat joi reprezentantii Primariei Timisoara, care au pus piatra de temelie chiar sub piatra din pavajul Pietei Unirii gravata cu harta vechii Cetati.
Doua piete si 3 strazi din Cartierul Cetate vor intra anul acesta in reparatii capitale, iar de anul viitor vor deveni pietonale, accesul pe ele fiind permis doar masinilor de interventie si riveranilor. Este vorba despre Piata Libertatii, Piata Sf. Gheroghe, strada Fara Nume, strada General Praporgescu si strada Enrico Caruso. Piata Unirii va fi si ea reamenajata, pavajul actual fiind inlocuit cu unul asemanator, din piatra naturala.
„Proiectul include nu doar pavajul si mobilierul urban, dar si toate dotarile subterane, care vor fi refacute complet, inclusiv canalizarea, care este originala, de pe vremea lui Vidrighin. Toata zona centrala va fi cu acces vehicular restrictionat, cu accesul permis riveranilor, masinilor de urgenta si masinilor mici pentru aprovizionare, dar acestea vor avea un anumit program pentru ca pietonii sa nu fie deranjati. Subsolurile vor deveni refunctionale pentru ca tevile de termoficare vor fi introduse in corpul strazii. Noi speram sa fie spatii pentru mici mestesugari, asa cum se intampla in toata Europa in centrele istorice”, ne-a declarat Aurelia Junie, sefa Directiei de Dezvoltare din cadrul Primariei Timisoara, manager de proiect.
Incepand din anul 2015, accesul masinilor va fi interzis pe 10 strazi din cartierul istoric al Timisoarei. De altfel, 4 piete vor avea o cu totul alta infatisare: Piata Unirii, Piata Libertatii, Piata Sfantu Gheorghe si Piata Gen. Traian Doda, fosta Tarcului.
Strazile care vor fi modernizate complet se vor umple de terase, vor avea spatii speciale pentru mestesugari si vor fi circulate in mare parte de pietoni. Este vorba despre strazile Sergent Constantin Musat, Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, Florimund Mercy, Francesco Grisselini, Fara Nume, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu si Enrico Carusso.
„Vor urma 2 ani de disconfort in aceasta zona, dar altfel nu se poate realiza operatiunea la amploarea aceasta. Speram in final sa se poata executa ce s-a propus. Cea mai mare transformare este la nivelul traficului, pentru ca vor disparea masinile din zona asta, iar strazile vor avea un caracter preponderent pietonal. Aceasta lucrare trebuie corelata cu dezvoltarea unor zone de parcare, care erau prevazute in studiu. Este vorba despre niste zone ample de parcaj care sa preia masinile. Este clar ca va fi o imbunatatire a confortului urban prin refacerea instalatiilor edilitare. Se doreste sa dispara de pe fatadele cladirilor toate instalatiile parazitare care au aparut in timp. Toata zona se va echipa in final cu mobilier urban nou”, ne-a declarat arhitectul Radu Mihailescu.
Cel mai probabil lucrarile la primele 3 strazi si la cele 2 piete amintite mai sus vor incepe la sfarsitul lunii august, inceputul lunii septembrie. Proiectul este la stadiul de licitatii pentru stabilirea constructorului.
Reprezentantii primariei spera ca lucrarile sa nu fie afectate de eventualele descoperiri arheologice, care cel mai probabil ar putea intarzia finalizarea investitiei. Toata zona va fi amenajata in aproximativ 3 ani. Potrivit Aureliei Juniei, proiectul a fost facut de cei mai buni proiectanti din tara: arhitectii Radu Mihailescu, Serban Sturza si Luminita Popa.
Valoarea totala a proiectului este de peste 65 de milioane de lei, adica aproape 15 milioane de euro. De la Uniunea Europeana primim putin peste 42 de milioane de lei, de la bugetul de stat 9,2 milioane de lei, iar Primaria Timisoara pune 1,9 milioane de lei, dar si valoarea TVA.
Iata cum va arata zona Cetate peste 3 ani!