TIMISOARA. Un consilier local al municipiului Timisoara cere Primariei sa modifice actuala fatada a cladirii Operei Romane, pentru revenirea la vechea infatisare, care include si doua statui.
Simion Mosiu, consilierul local al PDL spune ca, dupa aproximativ 90 de ani, vechea fatada a Operei ar trebui sa fie scoasa la lumina.
„Credem ca ar trebui sa luam atitudine toti, ca timisoreni si ar fi cazul ca dupa 90 de ani de cand fatada teatrului a trecut printr-o modificare radicala in sensul negativ, sa redevina la situatia initiala„, a declarat Mosiu.
El crede ca modificarea fatadei ar putea fi inclusa in proiectul Corso prin care 13 cladiri din Timisoara vor fi reabilitate.
„Fatada de stil fascist facuta in 1936 trebuie sa revina la ceea ce a fost. Cerem domnului primar in cadrul proiectului Corso sa fie prioritara aducerea fatadei teatrului si a operei la forma initiala, la stilul renascentist italian care a fost reprezentativ pentru acea perioada. Paradoxal, tot din cauza Hotelului Timisoara care s-a inaltat cu mansarda in 2009, eclipseaza, ceea ce nu este firesc. Ar trebui sa se adauge doua etaje peste actualul asezamant. Am inteles ca revolutionarii au probleme cu fatada. Balconul ramane, daca e asa de importanta fatada„, a spus Mosiu.
In acelasi timp, un membru al organizatiei de tineret a PDL Timis, Andrei Zorila, a propus ca in fiecare zi a lunii iulie sau macar in weekend sa fie proiectata vechea fatada pe actuala fatada a Operei.
„Ne dorim ca in ultima zi de proiectie sa punem in fata operei 20-30 de scaune in cerc si sa il invitam pe primar la dezbatere cu cetatenii”, a spus Zorila
Intrebat cat ar costa lucrarile de decopertare a placilor de marmura care acopera vechea fatada si cele de reabilitare, dar si daca Primaria Timisoara si-ar permite o astfel de cheltuiala, consilierul local PDL Simion Mosiu a raspuns foarte franc: „Daca Robu a avut bani sa cumpere palmieri cu 10.000 de euro, schimbarea fatadei pentru Opera chiar nu ar fi o problema. Nu cred ca domnul primar nu ar fi de acord cu aceasta idee a mea„.
Constructia cladirii Palatului Culturii a inceput in 1871, dupa planurile renumitilor arhitecti vienezi Helmer si Fellner (constructori a numeroase sali de teatru din Europa – Budapesta, Viena, Odessa) si a fost terminata in 1875. Prima reprezentatie inaugurala a avut loc la 22 septembrie 1875 (in limba maghiara), respectiv la 25 septembrie 1875 (in limba germana).
Doua incendii de proportii au devastat cladirea. Primul a avut loc in 1880 si reconstructia a durat pana in 1882, pastrandu-se integral forma originala a cladirii, construita in stil „Renaissance”. Dupa cel de-al doilea incendiu – 1920 – au mai ramas intacte doar aripile laterale ale cladirii. Reconstructia se face dupa planurile arhitectului Duiliu Marcu, pastrandu-se stilul original numai la fatadele laterale, fatada principala si sala de spectacole imbracand stilul neobizantin caracteristic arhitecturii romanesti a timpului.
Surse foto: Timisoara de Altadata si Memoria Banatului
[poll id=”403″]
Pareri
Vrem absolut , Timisoara cea frumoasa , fara modificari , acelasi aspect de atunci sa-l aibe , baroc si secession ! Sa facem noi diferenta !
In imaginile nr.9 si 10 se vede clar traditia aclimatizarii palmierilor in Timisoara , inainte de 1920.E drept ca este doar unul singur, dar este!Asa ca daca se reface fatada Operei, pot sa ramina si palmierii, daca rezista.
Da, vrem refacerea fatadei. Cea actuala este incredibil de urata.
Mai bine ar reface gara, ca saraca arata de parca ai fi in bangladesh. Opera de bine de rau a fost proiectata in concordanta cu aspectul pietei. In primul rand e mai inalta in forma actuala. Cine stie cu ce modificari inovative ar veni noul arhitect in refacerea vechi fatade.
Si gara trebuie refacuta dupa cum era ea inainte, acel palat impozant, si nu mizeria asta comunista. Gara e primul contact pe care turistii care intre in Timisoara il au cu orasul, si ca prima impresie e foarte neplacuta. Trebuie reconstruit vechiul palat al garii, neaparat.