Scandal cu artistii plastici la dezbaterea pentru chiriile spatiilor Primariei Timisoara! Nicolae Robu: Timisoara nu e vaca comunala!

TIMISOARA. Dezbatere cu scandal, luni, dupa-amiaza, in Sala de Consiliu a Primariei Timisoara. Primarul Nicolae Robu si-a pus artistii in cap si a fost acuzat ca vrea sa ingroape arta. Artistii au propus Primariei sa puna cruci pe galeriile de arta din oras.

Executivul Primariei Timisoara doreste sa mareasca chiriile pentru spatiile cu alta destinatie decat aceea de locuinta aflate in administrarea Consiliului Local Timisoara. Problema este ca proiectul de hotarare pregatit de conducerea Primariei ameninta organizatiile nonguvernamentale din oras. Mai multi presedinti de ONG-uri s-au plans ca asociatiile ce le conduc ar putea da faliment in conditiile in care vor avea de platit chirii mai mari decat anumite societati comerciale cu profit care functioneaza in spatiile municipalitatii.

CITESTE SI: Majoritatea ONG-urilor din Timisoara, la un pas de desfiintare? Vor avea chirii mai mari decat notarii sau bancile

Dupa scandalul iscat de asociatiile de revolutionari si alte ONG-uri, reprezentantii Primariei Timisoara au decis sa scoata de pe lista anumite organizatii.

Asadar, partidele politice PRM, UNPR, PC, PPDD si PSD au disparut de pe lista si vor achita aceeasi chirie lunara perceputa pana acum. Nu se mai mareste chiria nici la alte cateva asociatii: Asociatia Victoria, Asociatia „17 Decembrie” a Ranitilor si Familiilor Indoliate, Asociatia Handicapatilor Locomotori, Asociatia Nationala a Surzilor, Liga Apararii Drepturilor Omului, Fundatia Timisoara ’89, A.L.T.A.R. 1989, Asociatia Luptatorilor din Revolutia din 1989 si Consulatul General al Republicii Serbia.

Mai mult, s-a stabilit ca nu se va mari chiria nici pentru spatiile inchiriate de Spitalul Judetean Timisoara si de Biblioteca Judeteana Timis.

„Municipiul Timisoara nu poate fi in postura de vaca comunala! Trebuie sa fie foarte limpede ca aceasta institutie are mari responsabilitati, ca bunurile pe care ea le gestioneaza trebuie sa fie supuse anumitor rigori. Un ONG trebuie sa dovedeasca ca merita tot felul de inlesniri. In Romania s-a profitat si de facilitatile existente de catre ONG-uri si s-a ajuns ca o parte dintre acestea sa fie altceva decat solutii de evaziune, solutii pentru unele persoane de a trisa”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Pe lista societatilor ce vor plati chirii mai mari se afla si Uniunea Artistilor Plastici din Timisoara, care are mai multe spatii in oras. Artistii au sarit la gatul primarului, acuzandu-l ca vrea sa ingroape arta, in conditiile in care ei abia reusesc sa vanda tablouri, dupa ce primarul a precizat ca este exagerat ca o uniune sa beneficieze de un numar de 32 de spatii la tarife foarte mici.

Ioan Szekernyes, presedintele UAP, a incercat sa-i explice primarului ca artistii sunt in criza si ca sunt foarte putini cei ce cumpara opere de arta.

„Se poate verifica ce venituri aduce Galeria Helios, de exemplu (n.r. galerie din Piata Victoriei). Daca se aplica acest tarif pentru spatiu (n.r. 2 euro/mp/luna), Galeria Helios de la 1 martie se inchide si Primaria poate face o cruce si sa o puna in Cimiturul Saracilor ca a murit arta in Timisoara”, a spus Ioan Szekernyes, dupa care toata sala a inceput sa-l aplaude. Aplauze, mai ironice de aceasta data, au venit si de la primarul Nicolae Robu.

Presedintele UAP a explicat ca doar 250 de membri sunt inscrisi in uniune si ca din martie va anunta atat artistii locali, cat si pe cei din strainatate, ca nu mai au spatiu pentru expozitii. Mai mult, s-a plans si de starea atelierelor si galeriilor de arta, majoritatea „darapanate”.

Edilul-sef al orasului a fost singurul din cadrul Primariei Timisoara care a discutat cu artistii din sala, initiatorul proiectului, viceprimarul Traian Stoia, neavand niciun cuvant de spus.

„Operele de arta nu sunt cumparate chiar de niste amarati, sunt cumparate chiar de oameni cu bani, acei oameni cu bani nu pot sa plateasca la un tablou 0,01 euro ca orasul asta sa-si gestioneze patrimoniul? Aplauzele astea nu ma impresioneaza, eu sunt un tip tare. (…) Acesti bani nu ii luam de la artisti, ii luam de la cumparatorii operelor de arta, care, Slava Domnului!, au de unde sa mai puna 1 euro la un tablou”, a explicat Robu.

Artistii plastici au cerut sa primeasca si ei tratament special ca si alte organizatii.

„Ne pierdem in retorici sterile, este o chestiune de principiu, 2 euro/mp pentru o galerie de arta. Vi se cere simbolic sa platiti 2 euro/mp acolo unde vindeti valori de mii si de zeci de mii de euro. Dumneavoastra recuperati banii de la cei care cumpara”, a completat primarul.

Un alt artist a atras atentia ca artistii din Arad nu platesc deloc chirie pe atelierele ce le-au primit de la Primaria Arad.

„Sunt aici in postura de vitel care suge de la vaca comunala. Vin aici ca profesor, sunt decanul Facultatii de Arte din Timisoara. Spatiul pe care il detin eu in cadrul uniunii nu l-ati identificat, el se afla pe Brediceanu 2 (n.r. in Piata Libertatii), are cea mai mare chirie pe care o propuneti, 1.200 de euro pe luna. (…) La Arad, artistii aradeni beneficiaza de utilizarea gratuita a atelierelor de creatie ale Primariei”, a spus Vica Tila Adorian, decanul Facultatii de Arte.

Primarul s-a scuzat ca nu a tintit atelierele in propunerea de marire a chiriilor si a promis tuturor artistilor prezenti la dezbatere ca va vizita personal fiecare spatiu si va scoate din lista Anexei proiectului de hotarare spatiile UAP pana cand va ajunge sa le viziteze.

„Tot ce este eroare se va corecta, daca apar ateliere cu sume mari, le vom amenda maine si nu vor aparea. Va promit ca voi vizita personal toate cele 32 de ateliere si voi lua hotararile de rigoare. Producem arta in 32 de ateliere si nu reusim sa vindem chiar nimic? Sa dea Dumnezeu sa se intample asa si sa nu se vanda la negru. Nu se amana hotararea, va fi un amendament care va scoate sediile UAP si vom vedea situatia lor”, a conchis Robu.

Nici consilierii locali nu au vazut prea bine proiectul pregatit de Executiv. Este si cazul fostului viceprimar Adrian Orza, dar si al consilierului local Ovidiu Ciuhandu.

„Proiectul a fost facut pe genunchi. Ce facem cu institutiile de utilitate publica, Inspectoratul de Politie, la Sectia 4 are 1.000 de mp a chiriei, se aduna vreo 10.000 de euro. Ei nu vor putea plati, nu mi se pare normal ca municipalitatea sa ceara Inspectoratului 10.000 de euro chirie pe spatiu”, s-a plans Ovidiu Ciuhandu.

Cu toate incercarile reprezentantilor ONG-urilor, primarul Nicolae Robu a concluzionat ca proiectul se va afla totusi maine pe mesele consilierilor locali, cu cateva amendamente insa. Ramane de vazut ce se va intampla la sedinta CLT programata marti, la ora 15:00.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Boul asta de Robu n-are nimic in comun cu cultura. Nu pricepe nimic din ea si pare sa fie genul de individ care ar spune: „Cand aud cuvantul Cultura imi vine sa scot pistolul.” Un dobitoc.

  2. Super tare Robu! Imi plac demonstrațiile astea de forță în faţa şmecherilor şi retardaţilor sau retrograzilor cum li se spune. Să fie clar pt. toată lumea că nu-și mai face nimeni de cap cum vrea în Timişoara. Pas cu pas Timişoara redevine ce a fost! Am văzut astăzi că acvariul e aproape dispărut. Nu pot spune decât un sincer Bravo Robu!

  3. PS: va rog sa ma scuzati ca am intarziat cu cotizatia la partid, dar inca nu mi-au intrat banii de salariu.

  4. Bai eu nau am mai vazut o asemenea nesimtire ca a artistilor! Pai li se cere ca in loc de 20 de euro pe metru patrat cat valoareaza chiria le Helios, langa catedrala sa dea 2 euro si ei nu vor??? Cum isi permit???Pai astia fac paguba la bugetul orasului de mii de euro in fiecare luna! Ar trebui sa le puna Robu 10 euro nu 2 nesimtitii dracului!