Scandalul mancarii bolnavilor de la Spitalul Judetean Timisoara, un nou episod! Cat de usor poate o firma sa prinda un contract, sa nu-l respecte si apoi sa-l salveze de la reziliere

TIMISOARA. Ies la iveala noi detalii surprinzatoare din haosul iscat de firma de catering care livreaza mancarea bolnavilor la Spitalul Judetean Timisoara.

O ancheta opiniatimisoarei.ro a aratat ca firma si-a cerut suspendarea activitatii cu doua zile  inainte de inceperea contractului de furnizare a hranei pacientilor, contract castigat prin licitatia organizata inca din aprilie. Reprezentantii Dio Eden au facut aceasta solicitare pentru ca nu faceau fata comenzilor la care se angajasera, respectiv aproximativ 1000 de portii pe zi. Iar mancarea ajungea cu mare intarziere sau deloc la bolnavi.

CITESTE SI: Pranz pe post de cina sau rabdari prajite! Haosul de la orele de masa din Spitalul Judetean Timisoara, oprit! Dupa 10 zile de contract, firma de catering cere suspendarea. FOTO!

La o zi de la publicarea anchetei opiniatimisoarei.ro, reprezentantii Spitalului Judetean Timisoara au venit cu precizari. La fel si cei ai Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Timis si ai Directiei de Sanatate Publica Timis.

Contractul cu firma Dio Eden NU poate fi deocamdata reziliat, chiar daca aceasta si-a cerut suspendarea activitatii ca sa extinda spatiul in care pregateste si ambaleaza mancarea pentru Spitalul Judetean. In acest rastimp, unitatea medicala trebuie sa gaseasca rapid un furnizor temporar.

Aceasta pentru ca, din aprilie de cand s-a organizat licitatia pe care aceasta firma de catering a castigat-o, si pana la 1 august cand a inceput efectiv livrarea de mancare, patronul ‘nu si-ar fi dat seama’ ca nu face fata contractului. Ba mai mult, controalele in acest sens ale DSP si DSV s-au efectuat in zilele premergatoare inceperii contractului, la finele lunii iulie, iar instiintarea de suspendare, catre Spitalul Judetean, s-a facut in 4 august, dupa ce Dio Eden a inceput operatiunile de catering, chiar cu masini neautorizate de DSV Timis.

colaj masini transport judetean

S-a facut o verificare la sfarsitul lunii iulie, la solicitarea Spitalului Judetean, si, la momentul verificarii, catre firma respectiva s-a facut recomandarea de extindere de spatiu, pentru a-si adapta fluxul tehnologic la numarul de portii, conform cu solicitarile Spitalului Judetean„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Dana Spac, purtator de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Timis.

In plus, firma a fost atunci sanctionata pentru mai multe nereguli igienico-sanitare descoperite de echipa de control a DSP Timis.

Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare Timis sustin ca au fost si ei in vizita la Dio Eden si au stabilit de asemenea ca este nevoie de o alta capacitate de productie pentru a asigura hrana in cel mai mare spital din vestul tarii. Ba mai mult, acestia spun ca Spitalul Judetean ar fi trebuit sa trimita la randu-i o comisie de verificare la firma cu pricina.

Aceasta firma a participat la o licitatie cu avizele si documentele de autorizare a DSVSA Timis. Aceste avize au fost emise in 17.09.2014, pentru activitatea de catering. Autorizatiile nu s-au emis in momentul licitatiei. S-a facut o licitatie la care au participat mai multe firme. Firma Dio Eden are o inregistrare sanitara veterinara din 2014, iar noua Dio Eden ne-a facut o notificare la Directia Sanitar Veterinara in data de 29.07.2016 de modernizare si extindere a fluxului tehnologic pentru marirea spatiilor tehnologice si adaptarea la capacitatea de mare productie. Cel care a facut caietul de sarcini trebuia sa specifice acolo toate aceste amanunte si sa-si fi trimis auditul intern sa verifice capacitatea de productie si volumul pe care l-au contractat. Pe langa asta, toate aceste unitati sunt avizate si verificate si de catre DSP. Noi, in urma notificarii firmei de catering ne-am deplasat imediat, a doua zi, la unitate, am constatat ca ei vor extindere si este necesara, pentru a pune acele o mie de portii catre Spitalul Judetean si din momentul respectiv am stabilit si suspendarea activitatii, deoarece nu se poate face modernizare impreuna cu gatitul si cu procesarea alimentelor. Noi nu avem nicio legatura cu licitatiile sau cu achizitiile publice de la alte institutii sau alte firme. Acea firma a participat la o licitatie corect, deoarece, din punctul nostru de vedere, avea autorizatie sanitara veterinara. Ca nu avea capacitatea pe care si-au dorit-o, asta trebuia sa verifice auditul intern al spitalului„, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro Daroczi Csaba Laszlo, directorul adjunct al DSVSA Timis.

Conducerea Spitalului Judetean Timisoara sustine ca s-a trezit in fata faptului implinit

Reprezentantii Spitalului ii contrazic pe cei ai Directiei Sanitar Veterinare Timis.

Noi am avut un consiliu medical si am hotarat ca mancarea sa nu se mai faca in spital, ci sa fie adusa in sistem de catering, motiv pentru care am parcurs pasii legali in ceea ce priveste externalizarea si atribuirea acestui sistem de catering unei firme. In 16.04.2016 prin anunt s-a facut licitatia. In 23 iunie 2016 a fost incheiat un acord cu firma care urma sa livreze mancarea. La licitatie au participat 4 firme, in urma licitatiei, a castigat firma cu pretul cel mai mic care sa incepa la 1 august. Impreuna cu colegii care au monitorizat licitatia, in 28 iulie, am efectuat o vizita la adresa unde functioneaza firma. In urma vizitei, cand am revenit, am trimis 2 adrese, catre DSP, in care cereau avizul de functionare si capacitatea ca poate prepara o mie de portii. DSP ne-a raspuns ca in urma controlului s-a demonstrat ca la firma se puteau realiza 200 de portii, pentru 3 mese pe zi, si s-a recomandat extinderea si s-au constatat nereguli care au fost amendate…. Nu era problema noastra sa verificam daca firmele sunt sau nu avizate, la licitatie au prezentat toate documentele necesare, de la toate institutiile abilitate„, a spus managerul Spitalului Judetean Timisoara Marius Craina.

Directorul Spitalului Judetean recunoaste ca a fost haos in furnizarea mancarii pentru pacientii din unitatea medicala.

Admitem si suntem de acord cu ce s-a semnalat de catre pacientii internati si nu numai. Au fost probleme mari de livrare a alimentelor, au fost probleme pentru ca nu s-a respectat contractul, s-au incurcat mai multe sectii intre ele. Acest lucru s-a intamplat in prima si a doua zi. Am avut nenumarate semnale si adrese si de la colegii de pe diferite sectii si ele au fost transferate catre firma. Apoi s-a imbunatatit, mancarea a ajuns la timp si portiile corespundeau cu ce trebuia sa ajunga„, a mai spus Marius Craina.

De ce nu poate fi reziliat contractul cu firma Dio Eden?

masini transport mancare spitalul judetean (1)

Reprezentantii Spitalului Judetean Timisoara explica de ce in actualele conditii nu pot rezilia contractul cu firma Dio Eden aflata in suspendare de activitate. Pentru ca aceasta are o asemenea clauza in contract. Modelul de contract e folosit de ani buni la spital, sustin reprezentantii Judeteanului.

Cu alte cuvinte, nu este rupt contractul de la prima abatere si se poate acorda o perioada de gratie, de suspendare, pentru rezolvarea unor probleme punctuale. Firma de catering a cerut la DSV suspendarea activitatii pana la 15 septembrie ca sa extinda capacitatea de productie si de livrare, dar Spitalul a decis sa-si ia o marja mai mare, de 6 luni, pentru ca, daca problemele revin, sa poata organiza deindata licitatia pentru schimbarea furnizorului, asa cum prevede legea.

Pe de alta parte, aici nu este vorba de o situatie de forta majora, ci de una care putea fi estimata cu luni inainte.

Am considerat ca este necesar un termen de 6 luni, este optim pana se organizeaza o noua licitatie. Daca firma respectiva va avea autorizatie si capacitate, vom vedea ce se intampla, probabil vom merge mai departe cu ei. E dreptul lor ca in aceasta perioada sa ramana in contract„, a precizat managerul Spitalului Judetean Timisoara.

Termen strans pentru gasirea unui furnizor de mancare pentru bolnavii de la Spitalul Judetean Timisoara

Vineri, conducerea Spitalului Judetean Timisoara trebuie sa gaseasca o firma pe care sa o plateasca sa aduca mancarea la bolnavi cata vreme Dio Eden este in perioada de suspendare. Iar de a doua zi sa si treaca la treaba.

Spitalul este pus intr-o postura foarte delicata si periculoasa. Este responsabilitatea noastra sa asiguram mancare in Spitalul Judetean. Independent de vointa si puterea noastra, am fost pusi in situatia de a demara o noua procedura, pentru ca mancarea trebuie asigurata. Sunt 600-700 de bolnavi, plus medicii care asigura garzile. Luni am demarat o procedura de negociere directa, in vederea stabilirii si identificarii unei noi firme pe o perioada de 6 luni, atat timp cat activitatea firmei care castigase este suspendata, iar maine va fi deschisa procedura de negociere directa. Urmeaza ca de sambata, una din firmele carora li s-a transmis invitatie si care va castiga, sa livreze alimente„, spune managerul Spitalului Judetean dr. Marius Craina.

Intrebata ce se va intampla daca nicio firma nu este interesata de preluarea contractului temporar pentru asigurarea mancarii bolnavilor, conducerea Spitalului a spus ca nu vrea sa se gandeasca la o asemenea posibilitate. In plus, Marius Craina a declarat ca firma Dio Eden are obligatia sa aduca mancare pacientilor pana la gasirea unui nou furnizor, insa pentru aceasta DSV Timis va trebui sa ii acorde un nou aviz, pentru prelungirea activitatii.

UPDATE: Cine aduce mancarea bolnavilor de la Spitalul Judetean Timisoara? S-a gasit un furnizor!

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.