Stavilarul scos la lumina in centrul Timisoarei merge la restaurare! Cum va arata si cand vom putea admira ecluza din Piata 700? FOTO si VIDEO!

TIMISOARA. O frantura fabuloasa din istoria Timisoarei, scoasa la lumina in centrul orasului nu demult, va fi restaurata si mai apoi pusa in valoare si expusa in Piata 700, marturie a unor vremuri de poveste ale Banatului.

Aproape un an vor dura lucrarile de restaurare si mai apoi de mutare a stavilarului descoperit in Piata 700 din Timisoara in timpul lucrarilor pentru construirea fundatiei de unul din corpurile de cladiri de birouri apartinand centrului de afaceri din plin centrul orasului.

Omul de afaceri Ovidiu Sandor, care administreaza imobilele, a declarat ca cel mai mult, sapte luni, vor dura lucrarile de restaurare a ecluzei. Aceasta va fi demontata bucata cu bucata si dusa intr-o hala unde specialistii o vor readuce la frumusetea de odinioara. Intre timp, pe santier se va ridica o constructie pe care va fi asezat stavilarul. Costurile intregii operatiuni de punere in valoare a superbei ecluze sunt de peste o jumatate de milion de euro.

Zona de stavilar este acum inchisa si nu a fost atinsa, in urmatoarele saptamani vom incepe activitatea de demontare care estimam ca va dura intre sapte si opt saptamani. Demontarea va dura aproximativ doua luni, iar apoi, in urmatoarele sapte luni, intr-o hala se va face toata conservarea si restaurarea pieselor. Noi, intre timp, pe santier vom incepe sa construim structura de rezistenta a cladirii, inclusiv a acelei piatete pe care va veni asezat stavilarul. Estimam ca undeva in toamna va incepe remontarea. Ne e greu acum sa estimam ca vor fi niste panouri cu imagini ale stavilarului si cu fiecare piesa numerotata. Va trebui piesa cu numarul corect pozitionata corect. Teoretic, pana la sfarsitul anului va trebui sa finalizam lucrarile, noi oricum, in primavara lui 2015 vom finaliza si cladirea cu numarul cinci, cu siguranta ca atunci stavilarul va fi complet functional cu acea platforma pe care se poate urca pentru a fi vazut de sus„, a declarat Sandor.

Stavilarul va fi mutat 30 de metri fata de pozitia actuala si va fi ridicat patru metri, pe un podium.

Va fi mutat fata de locul de acum, aproximativ 30 de metri si va fi ridicat cam 4 metri. Suprafata pe care o reamenajam este in jur de 450 de metri patrati„, a adaugat omul de afaceri Ovidiu Sandor.

Arheologul Alexandru Szentmiklosi de la Muzeul Banatului, cel care s-a ocupat de aceasta descoperire arheologica, a declarat ca in Timisoara sunt, in total 4 stavilare, cel mai mare dintre ele fiind in Parcul Central. Doar unul dintre ele, cel din Piata 700, a fost insa scos la lumina.

Timisoara a avut 4 stavilare prin care intra apa in santul de aparare si existau 3 alte stavilare mici care evacuau apa din santul de aparare cand trecea pericolul. Noi am gasit unul dintre cele 3 stavilare mici, de evacuare. Cel mai mare este conservat, banuim in stare exceptionala, in Parcul Central, avand in vedere ca nu s-a construit nimic acolo„, a declarat arheologul.

Alexandru Szentmiklosi a mai spus ca va propune Primariei Timisoara si valorificarea monumentului din Parcul Central.

Vom propune valorificarea acestui monument, tocmai pentru acest deziderat de Capitala Culturala Europeana. Deja precedentul exista, formulele exista, costurile nu le cunoastem„, a mai spus arheologul.

Video-ul nu poate fi incarcat.

Va reamintim ca in urma sapaturilor facute in vara anului trecut la fundatia celei de-a cincea cladiri din cadrul City Business Centre, a fost descoperit acest stavilar construit in secolul al XVIII-lea de catre administratia habsburgica. Acesta este foarte bine conservat si in vremea in care a fost functional avea rolul de aparare in jurul Bastionului. Stavilarul construit din caramida, dale de piatra si pavat cu lemn, avea rolul de evacuare a apei din santul de aparare al cetatii.

CITESTE SI: Ce se va intampla cu stavilarul gasit in apropierea Pietei 700 din Timisoara?

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Partea interesanta ca la inceputl filmuletului apare Piata 700 ca zona pietonala. Oare cand se va realiza asta? si va exista o zona civilizata acolo

  2. vremuri de poveste ale banatului? Vremuri de poveste ale banatului daca nu erai roman…romanii nu aveau voie sa stea in orase in perioada aia si erau foarte discriminati

  3. asta nu e restaurare domnilor, asta este distrugere, numai Ceausescu demola si muta monumentele care-i stateau in calea planurilor sale marete. Incredibil cum un investitor din Africa de Sud a ajuns sa distruga vestigiile istorice ale Timisoarei pentru a construi blocuri:( Trist.

  4. Pentru „inteligentul” lol:

    Cine te-a pus să vii în Timișoara dacă nu îți convine istoria ei? Șterge-o! Am mai scăpa de un semianalfabet spălat pe creier.

  5. Bai fratilor, astia actioneaza dupa ce decizie a avizat Ministerul Culturii, nu de capul lor… Ia vedeti ce se scria in presa despre asta prin vara lui 2013, cand a fost descoperit stavilarul. Pe mine nu ma deranjeaza absolut deloc sa il pot vedea. Mai bine statea sub noroaie?