TIMISOARA. Tramvaiele second-hand ale Timisoarei, primite in dar de la nemti, „renasc” in doua ateliere din Arad si Pascani. Desi primarul Nicolae Robu dadea asigurari ca ne vom plimba din aceasta toamna cu ele, seful RATT il contrazice si spune ca abia in plina iarna va fi pus in circulatie primul tramvai.
Doua mijloace de transport pe sine au intrat in reabilitare la Arad si la Pascani, la doua firme care au castigat licitatia organizata de primarie in asociere. Aproape 500.000 de euro pe bucata plateste municipalitatea pentru modernizarea vechilor tramvaie ale orasului.
Potrivit directorului Regiei Autonome de Transport in Comun, partile tehnice au fost deja puse la punct si acum se trece la dotari.
„Am punctat toate problemele tehnice legate de modernizare. Adica ce subansamble, ce furnizori folosesc si asa mai departe. Ca lucrari realizate, se estimeaza ca primul model prototip care va fi testat in Timisoara va veni undeva la inceputul lui decembrie. Il vom aduce pentru probe dinamice. Noi mergem saptamana viitoare sa-l vedem, vedem fiecare etapa, pentru ca la prototip trebuie sa vedem fiecare etapa. La Arad mergem, de la Arad vine prototipul si ceilalti se conformeaza doar la tehnologia de modernizare. Zicem ca in decembrie il vom avea in teste”, ne-a declarat Ioan Goia.
Culorile raman cele alese de primarul Nicolae Robu – alb-violet – asa cum sunt si autobuzele RATT. Motivul? „Timisoreanul are un respect fata de alb-violet, nu ni-l dau cu graffiti, nu ni-l scriu, nu ni-l zgaraie”, a mai spus Goia.
In urma reconditionarii, fiecare tramvai va fi dotat cu camere video, incalzire in scaune, climatizare, internet WiFi, instalatie de sonorizare, scaune noi.
„Aceste noi tramvaie vor avea echipamentele moderne de la un tramvai nou. Ce inseamna asta? Echipamentul de tractiune complet schimbat, de la motor la echipament de alimentare si asa mai departe. Tot ce tine de tractiune este un echipament nou ca la orice tramvai nou, motoare asincron. Vor avea instalatii de climatizare asa cum ni le-am dorit dintotdeauna, separat salon fata de personalul de bord, vom avea sistem de supraveghere video pe usi, pe interior, si am mai pus acum, mai nou, dupa ultimele incidente, si pe directia de mers si asupra vatmanului, sa vedem cum conduce prin oras – masuram la un moment dat si modul de conducere al vatmanului prin diferite proceduri ale noastre, de zgomot si vibratii, si in functie de asta facem o categorisire a acestor vatmani”, a explicat Ioan Goia.
Calatorii vor fi numarati
Seful RATT sustine ca se mai fac modernizari si la instalatia de franare, la boghiu, la osii. In plus, caroseria va avea un design complet nou, nu va semana deloc cu cea actuala.
„Limitele acestui design au fost impuse tocmai de structura sasiului, deoarece acest sasiu nu se putea nici lungi, nici scurta, fiindca omologarea era data pe acest tramvai si nu poti face modificari ale structurii de rezistenta. Mai avem instalatii de validare, partea de sistem de ticketing, care se vor monta si mai montam sisteme de numaratoare pentru calatori la fiecare din usi – din punctul asta de vedere este important pentru noi, sa ne obisnuim cu gandul ca va trebui sa ne contorizam bine pentru a genera programele de circulatie”, a completat Goia.
Prototipul care va ajunge in decembrie la Timisoara, potrivit celor de la RATT, va fi pus in circulatie pe liniile centrale.
„Acolo avem linia in regula, nu avem probleme cu deraierile si cu alte evenimente pe care le avem – linia 2 de exemplu, linia 1 poate sa fie, linia 6 daca reusim sa dam drumul la Stefan Cel Mare. In decembrie va fi gata pentru livrare, noi il vom prelua pe proces-verbal de punere in functiune, facem testele si, daca testele dinamice sunt in regula, am dat unda verde la diferenta de contract”, a conchis seful regiei.
In parcul Regiei Autonome de Transport in Comun se afla 93 de tramvaie, din care doar 60 sunt scoase zilnic pe traseu.
CITESTE SI:
FOTO uimitoare! Cum vor arata tramvaiele din Timisoara, dupa modernizare?
Pareri
Logic ar fi sa mearga pe o linie dreapta. Singura dreapta, fara „probleme” este linia 9.
daca nu le spala nimeni pe parcursul folosirii lor, vor ajunge ca si cele existente.
Mai logic ar fi… sa mearga pe toate liniile ptr test, cat si pentru ca timisoreni sa aiba contact cu acest tramvai.
Contactul cu Timisoara se face la coborarea din tren,deci ar trebui sa circule pe linia 1 !!!
Ar trebui instituit un „cod al bunelor maniere” privind circulatia cu mijloacele de transport public. Nu cred ca trebuie insirate toate „jegoseniile” care apar. „Lumea” sa aibe acces in tramvai numai dupa „un examen” preliminar!