Stim ce gunoi aruncam in pubela neagra si ce fel de deseuri punem in pubela galbena sau in sacul galben. In Timisoara si in judet, oamenilor le e tot mai clar ce inseamna colectarea selectiva

TIMISOARA. Fiecare timisean in parte contribuie, individual, la imbunatatirea conditiilor de viata din judet si la un mediu tot mai sanatos. Asta pentru ca si atunci cand vine vorba de colectarea selectiva a deseurilor Banatul e fruntea.

RETIM si ADID Timis au inceput sa implementeze noul sistem de colectare selectiva, fara probleme. Populatia a inceput deja sa sorteze deseurile in cele patru tipuri de categorii contribuind astfel la pregatirea materialelor reutilizabile, cum ar fi deseurile din plastic, hartie sau carton si metal pentru reciclare.

Beneficiarii serviciului de salubritate (persoane fizice) din localitatile cuprinse in zona operata de RETIM primesc gratuit recipiente de colectare, de culori diferite, care sunt utilizate astfel:

In pubela neagra sunt colectate deseurile reziduale, cum ar fi: resturi alimentare (ex: carne, peste, produse lactate, etc.) si alte deseuri ce nu pot fi reciclate (ex: mucuri de tigarete, continutul sacului de la aspirator, etc.).

 

In pubela galbena, destinata zonelor urbane, sunt colectate doar deseurile reciclabile golite de continut: hartie si carton (cutii, ambalaje alimentare, caiete, carti, ziare, reviste), plastic (PET-uri, folie de plastic, pungi si ambalaje din plastic, flacoane de sampon, detergent) si metal (doze aluminiu, tetrapack – cutii de lapte, de tomate, sucuri, conserve, tuburi de alimente, folie de aluminiu). Aceleasi categorii de deseuri vor fi colectate si in sacul galben, care va fi distribuit in zonele rurale.

Pentru a reduce volumul deseurilor din pubela galbena/sacul galben, este recomandabil ca ambalajele sa fie strivite sau pliate, iar sticlele de plastic (PET-urile) depuse fara dop.
Ambalajele din sticla (sticle si borcane) sunt depozitate in recipiente de tip clopot, de culoare verde, amplasate in locatii cat mai accesibile din fiecare localitate.

In mediul rural, deseurile biodegradabile (resturi de legume sau fructe, coji de oua, crengi, frunze, iarba, fan, etc.) nu se colecteaza, ci sunt depozitate in compostoarele cu care vor fi dotate gospodariile. Compostul rezultat va putea fi folosit in gospodarie (de ex. in agricultura).

Deseurile speciale (voluminoase = piese de mobilier, covoare si mochete, saltele; periculoase = baterii uzate, lacuri si vopsele, medicamente expirate, polistiren, ulei uzat, diversi solventi) vor fi colectate separat de cele reziduale si de cele reciclabile, in cadrul unor actiuni trimestriale special organizate si anuntate in prealabil.

Puteti citi aici ghidul colectarii selective, in detaliu, AICI!

Zone in care RETIM incheie contracte si distribuie recipiente

Zona 1: Dumbravita, Ghiroda, Giarmata, Giroc, Mosnita Noua, Ortisoara, Remetea Mare, Sanmihaiu Roman, sag, Biled, Bucovat, Carpinis, Cenei, Dudestii Noi, Fibis, Foeni, Giulvaz, Masloc, Otelec, Parta, Peciu Nou, Sacalaz, Sanandrei, sandra, Satchinez, Varias, Becicherecu Mic, Checea, Iecea Mare, Pischia, Uivar, Sacalaz.

Zona 0: Lugoj, Buzias, Recas, Balint, Bara, Belint, Bogda, Boldur, Brestovat, Cheveresu Mare, Costeiu, Criciova, Darova, Gavojdia, Ghizela, Nadrag, Nitichidorf, Racovita, Sacosu Turcesc, Secas, Stiuca, Topolovatu Mare si Victor Vlad de la Marina.

In Timisoara, noul contract va intra in vigoare in luna august.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Deși contractul semnat cu reprezentantul RETIM la 17.01.2018, cu aplicare din 23.01.2018, a intrat de facto abia la sfârșitul lunii februarie în vigoare. Zilele de colectare nu corespund cu cele bifate în contract. Nici până azi nu am primit pubela neagră sau sacul galben sau compostoarele cu care vor fi dotate gospodăriile (le-am văzut doar în curtea primăriei!). Aparțin zonei 0, Stamora Română/Sacoșu Turcesc. Doar ambalajul din sticlă e amplasat în sat. Pentru deșeurile speciale s-a anunțat prin afișare ziua și ora, la Sacoșu Turcesc, deci în comună, nicidecum în sate! E clar ce înseamnă colectarea selectivă, dar dacă nu ai în ce, cum procedezi?