Straduta pietonala zisa si str. ‘Fara nume’ din centrul Timisoarei va avea in sfarsit un nume: Strada Petre Tutea!

TIMISOARA. Petre Tutea va avea o strada cu numele lui in zona centrala a Timisoarei. Dupa ani si ani in care o alee din zona Cetate s-a numit „Strada Fara nume”, autoritatile locale s-au gandit in sfarsit sa-i atribuie o denumire.

Propunerea a venit de la viceprimarul Dan Diaconu si a fost deja aprobata de Comisia de Atribuire sau Schimbare De Denumiri la Strazi, Parcuri, Piete, etc din cadrul Primariei Timisoara.

Comisia a aprobat la sedinta de la sfarsitul anului trecut atribuirea denumirii Strada „Petre Tutea” aleii dintre strazile Eugeniu de Savoya si Proclamatia de la Timisoara, perpendiculara pe acestea, intre imobilele cu nr. 5 si 7 de pe strada Proclamatiei.

„Petre Tutea a fost un eseist, filosof, economist si om politic, apoi legionar roman, supranumit un Socrate roman, datorita preocuparilor filosofice si a rolului educativ, a publicat foarte putin inainte de 1989, scrierile si interviurile sale fiind difuzate prin toate mediile dupa prabusirea regimului comunist. Nascut in familia unui preot ortodox, a urmat Facultatea de Drept la Universitatea din Cluj, ajungand doctor in Drept administrativ, Magna cum laude. A fost referent in Ministerul Comertului si Industriei, atasat la Legatia Economica Romana din Berlin, sef de sectie la Ministerul Economiei Nationale, sef de sectie in Ministerul Comertului Exterior, a indeplinit functii in cadrul Guvernului National – Legionar, instaurat dupa 6 septembrie 1940”, motiveaza reprezentantii Primariei Timisoara.

Petre Tutea a fost arestat de catre autoritatile comuniste, anchetat fara condamnare timp de 5 ani (1948-1953), arestat din nou, condamnat la 10 ani de inchisoare in 1957, condamnat in urma unui nou proces la 18 ani de munca silnica, din care a executat 8 ani, in mare parte la Aiud, sub observatia permanenta a securitatii comuniste dupa eliberare in 1964.

Din Comisia de Atribuire sau Schimbare De Denumiri la Strazi, Parcuri, Piete, etc din cadrul Primariei Timisoara fac parte viceprimarul Dan Diaconu, viceprimarul Traian Stoia, directorul Directiei de Urbanism Sorin Ciurariu, consilierul local Flavius Boncea, consilierul Grigore Grigoroiu si consilierul local Elena Wolf. Un consilier din Primarie, Miron Fratila, este secretarul comisiei.

Decizia comisiei trebuie aprobata si de o comisie formata la nivelul judetului, dar si de Consiliul Local Timisoara, abia apoi fiind valabila modificarea. Momentan, in plenul CLT nu a aparut un astfel de proiect, insa cel mai probabil va ajunge in perioada urmatoare pe mesele consilierilor locali.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. strada fara nume se tranforma in strada fara… numere pt ca nicio adresa nu o sa fie pe aceasta strada.

    PS: de fiecare data cind trec pe acolo admir cum a fost pusa canalizare pe aceasta strada, pavaj inlocuit cu beton. oare in AC nu era prevazut „Zona afectata de lucrari se va aduce obligatoriu la stadiul initial”?

  2. …decizie fara bun simt!!!…adica se recunoaste valoarea acestui OM si dam numele lui unei stradute fara importanta…in loc sa fie atribuita unui mare bulevard!…Alta denumire nu se gasea probabil caci nu gandim!

  3. …ei, pai dk tot avem Strada Tutea, poate o sa avem si Strada Corneliu Zelea Codreanu sau macar Strada Capitanului (pourles connaiseurs). Minte proasta…

    • Si ce-i rau in asta? Acestia au fost patrioti adevarati, ce nume ai propune; regele cioaba, imparatu’ iulian, iliescu sau vacaroiu

      • Extremismul nu-i patriotism, istetule!