Taxa de tranzit cu plata prin SMS la Timisoara. Primarul Nicolae Robu: o vor plati transportatorii care nu au rute alternative

TIMISOARA. Dupa ce a introdus plata parcarii prin SMS, primarul Nicolae Robu vrea ca si Taxa de tranzit sa fie platita tot prin SMS. Edilul Timisoarei e hotarat ca taxa de tranzit, inclusa pe proiectul privind stabilirea taxelor si impozitelor locale pentru anul 2014, sa fie platita de toti transportatorii care nu aduc marfa in Timisoara si care nu au ruta alternativa de transport, cum ar fi partea de centura construita a Timisoarei.

Daca initial se dorea ca toti soferii de tiruri sa plateasca aceasta taxa, in urma dezbaterii de joi, din Sala de Consiliu a primariei, la care nu au participat nici 20 de timisoreni, s-a decis ca aceasta taxa sa fie platita doar de cei care nu au traseu alternativ si sunt obligati sa treaca prin Timisoara.

Nu se stie inca in ce mod se va face plata, insa s-a discutat si despre plata prin SMS sau chiar prin… BIP. Inainte sa intre in oras, soferii care conduc vehicule de transport marfa de peste 7,5 tone vor trebui sa se traga pe dreapta, sa plateasca 200 de lei cu ajutorul telefonului mobil, iar apoi sa isi continue drumul. Taxa ar putea fi platita si prin BIP sau pe internet ori la benzinarii, a anuntat primarul Robu.

Nu este prima incercare a autoritatilor locale de introducere a acestei taxe. Si fostul primar Gheorghe Ciuhandu a incercat sa o instituie, insa a intervenit prefectul de Timis de la acea vreme si taxa a fost anulata de instanta.

„Metodologia a fost incorecta data trecuta, pentru ca era una discriminatorie, care ii supunea la taxa doar pe transportatorii care nu erau din judetul Timis. Noi cred ca suntem foarte corecti, pentru ca nu dorim sa ii punem la plata pe transportatorii cu masini de mare tonaj care n-au alternativa si n-au pe unde sa treaca, decat traversand Timisoara, ca sa-si urmeze parcursul, dar ii punem la plata pe cei care au acea portiune de centura de 12,8 kilometri si care, desi ar trebui sa mearga pe acolo, prefera sa vina prin oras, ceea ce implicit afecteaza drumurile noastre, creeaza poluare in oras, produc vibratii care afecteaza casele si blocurile”, a explicat primarul Nicolae Robu.

Concluzia dezbaterii privind Taxa de tranzit este simpla: nu vor fi pusi sa plateasca transportatorii care aduc marfa in Timisoara sau care ridica marfa din Timisoara.

„Sunt supusi la plata doar cei care fac tranzit si care nu folosesc rutele ocolitoare avute la dispozitie. Unii au interes, pentru ca merg pe rutele pe care le cunosc ei mai bine, mai merg sa-si rezolve si alte probleme cu ocazia asta prin oras… Cine nu vine, nu plateste taxa! Care-i problema? Ne incurca sa avem o astfel de hotarare? Nu ne incurca cu nimic, de ea vor fi afectati doar cei care folosesc rutele ocolitoare. Daca toti le folosesc, nu vom incasa nicio taxa”, a completat primarul.

Dar cine va controla toate tirurile care vor trece prin Timisoara din 2014, de cand se doreste introducerea acestei taxe? Politia, spune primarul. Dupa ce soferul va plati, fie prin SMS, fie la benzinarie, fie online, politistul, cu mijloacele avute la dispozitie – smartphone sau laptop – va putea verifica daca soferul a achitat 200 de lei sau nu. In plus, agentul de politie ar putea avea la el chiar si chitantier.

„Un camion are o foaie de parcurs, se stie de unde vine si unde pleaca. Se vor face controale pe traseele pe care este de asteptat sa circule astfel de camioane de mare tonaj care ar fi avut ruta alternativa sa mearga pe alte directii. Va fi pus la punct un sistem, dorim sa introducem si plata prin SMS, am vazut ca functioneaza foarte bine. Agentul de politie va avea acces la sistemul informatic. Alte variante ar fi plata la benzinarii, plata online”, a conchis Robu, vizibil multumit de faptul ca si consilierii PDL sunt de acord cu introducerea Taxei de tranzit, desi initial pareau nemultumiti.

In timpul dezbaterii, consilierul democrat liberal Constantin Stefan Sandu a atras atentia ca nu ar fi oportuna introducerea acestei taxe, in conditiile in care s-ar putea „trezi” si alte orase cu idei asemanatoare, urmand apoi sa creasca preturile marfurilor transportate. Asa s-a ajuns la scutirea de la plata taxei a soferilor care nu au trasee alternative si sunt obligati sa treaca prin Timisoara.

Dupa aprobarea proiectului prin care se instituie Taxa de tranzit se va incepe lucrul la metodologie, urmand sa se faca un nou proiect de hotarare pentru aceasta, care va ajunge pe mesele consilierilor locali anul acesta. Taxa ar urma sa fie aplicata din 2014.

CITESTE SI: Primaria Timisoara instituie doua taxe noi: Taxa de tranzit si Taxa de mediu! Vezi cat vor plati poluatorii si soferii de tiruri!

Taxa de mediu ar putea aduce 4 milioane de lei in plus la bugetul local

O alta taxa dorita de Executivul Primariei Timisoara este cea de mediu, pe care ar urma sa o plateasca aproximativ 8.000 de agenti economici care desfasoara activitati cu impact asupra mediului inconjurator, potrivit unei estimari facuta de specialistii Directiei Fiscale din cadrul municipalitatii. Daca fiecare ar plati 500 de lei pe an, atat cat este prevazut in proiectul privind stabilirea taxelor si impozitelor locale pentru anul 2014, s-ar aduna la buget cam 4 milioane de lei, arata estimarile facute de specialistii din primarie. O asemenea taxa se plateste deja de ani buni in Galati, insa nivelul ei este mult mai mare acolo.

Taxa pe artificii din Timisoara, unica in tara?

In Timisoara mai avem o premiera. Potrivit Asociatiei Pirotehnistilor, capitala Banatului este singurul oras din Romania unde se plateste o taxa pe artificii. Deloc mica, ci de 200 de lei pe minut.

Primarul e decis ca pana la aprobarea proiectului de buget sa faca o propunere de reducere a taxei, astfel incat agentii economici care pregatesc focuri de artificii sa plateasca mai putin.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Tâmpenie tipic românească…şi abuz parşiv: „…s-a decis ca aceasta taxa sa fie platita doar de cei care nu au traseu alternativ si sunt obligati sa treaca prin Timisoara.”… Oferiţi-le naibii o alternativă, întâi, abia apoi taxaţi-i pe cei care se încăpăţânează să treacă prin urbe (dacă vor exista)…

    • …sau voi sunteţi parşivi?! Pentru că pe alt site, ştirea sună aşa: „Va fi o taxă pentru autovehiculele de transport marfă peste 7,5 tone, pentru transportatorii care pot folosi tronsonul de şosea de centură pe care îl avem la ora actuală pentru a ajunge la destinaţie dar preferă să tranziteze municipiul.” Deci… (?!)

  2. Curata nebuie numai un om fara scaun la cap poate debita asa ceva,cum dracului sa platesti aproape 50 de euro prin telefon si pentru ce?exemplu un TIR are de descarcat la Sanandrei si sa incarce sa zicem la EL-BA inseamna ca transportatorul scoate 400 lei pentru cursa asta din buzunar.Da poi face 15 cursr de astea si pe bani care ii da taxa de mediu,taxa de drumuri,taxa tranzit oras isi cumpara deja un TIR secondhand si circula pe extern cu el.BRAVO USL,BRAVO DOMN PRIMAR gandire de gaina beata

  3. Sa pare ca acest Domn primar nu a fost iesit mai departe de Ghiroda,ca in toata Europa orase mari,Paris,Koln,Munchen Budapesta nu exista asa o taxa,dar ce sai faci USL-isti astia sant mai catolici decat papa Hai noroc

  4. Ma intreb numai cum va face plata prin SMS un sofer bulgar,turc,grec etc caii vor fii luate taxe aproape duble si cum va verifica politia ca el a facut plata.Gataia mai are locuri libere

  5. singurul lucru MAI aberant in proiectul lui Ciuhandu era modalitatea de plata a aberatiei de taxa de tranzit, NUMAI la trezorerie.

    1. Taxa de acest tip exista in orasele cu centura COMPLETA, de exemplu Severin (cu toate ca nu sint de acord cu aceste taxe cretine).

    2. stau linga pasajul de pe Circumvatiunii. Foarte des camioane se ratacesc si ajung la acest viaduct si destule isi distrug remorca in el (semnalizarea gabaritului este total gresita, se masoara cu ruleta perpedincular pe asfalt si nu vertical, plus ca trebuie tinut cont de panta de coborire si cea de urcare).
    drumurile de tranzit sint prost semnalizate. dupa multi ani pe calea aradului si cetatii au aparut semne corecte pt Belgrad camioane pe la UMT dar nu si pt Resita. in sud, pe calea sagului nu exista semn ARAD dreapta pe rebreanu, exista doar un semn Arad inainte (pe circuvalatiunii) si camioane dreapta (ascuns prin tufe). pe sagului ar trebui sa fie indicat ARAD dreapta, drumul e bun si pt masini aflate in tranzit, si chiar semn A1 dreapta.

    3. m-am uitat acum de curiozitate cit costa o vigneta pt camioane pe o zi. pt camioanele de greutate maxima vigneta este 47 de lei (11 euro). este aberant ca un oras sa incaseze o taxa cit pt tranzitarea unei tari.

  6. Primarul Robu nu a introdus plata parcarii prin SMS,ci numai prin SMS. Eu am platit acum 2-3 ani in urma parcarea prin SMS la Telpark,atunci se putea cumpara si tichet.Asa ca sa fim corectii Robu nu a introdus plata prin SMS

    • corect, tibi! si eu am vrut sa semnalez acest aspect!