Ti-ai rupt masina in gropile din Timisoara? Plateste Primaria despagubiri! Aproape 30.000 de euro a achitat in ultimii ani

TIMISOARA. Drumurile din Timisoara sunt proaste de dai in gropi, se plang soferii, nevoiti sa faca zi de zi slalom printre gaurile din asfalt. Iata ca nepasarea autoritatilor locale are o „alinare”. Soferii care si-au distrus masinile in gropi dau in judecata municipalitatea si cer despagubiri pentru a-si recupera daunele suferite de autoturisme din cauza craterelor de pe strazi. Nu atat de mult soferii, cat firmele de asigurari, care au avocati mult mai buni decat juristii primariei. Conditia este ca proprietarii de masini sa aiba asigurare de tip Casco.

Pe de alta parte, reprezentantii primariei arunca pisica in curtea firmelor de constructii sau a firmelor de asigurari. Judecatorii sunt insa de partea soferilor: daca intr-adevar si-au avariat autoturismele in gropi, pot fi despagubiti.

In ultimii ani – perioada 2008 – 2012 -, Primaria Timisoara a platit, din bugetul local, aproape 126.000 de lei drept despagubiri firmelor de asigurari si soferilor. Asta inseamna aproape 30.000 de euro, pentru 18 procese pierdute, dintr-un total de 56, potrivit informatiilor furnizate de angajatii municipalitatii.

Ba chiar si un motociclist a cerut nici mai mult nici mai putin de 50.000 de euro de la primarie pentru ca si-a distrus motorul intr-o groapa uriasa. Procesul inceput in 2012 nu este inca finalizat, instanta urmand sa dea o sentinta chiar anul acesta. Reprezentantii primariei au platit cel mai mult, in urma unei sentinte date in 2011, 34.000 de lei, unei timisorence care a cerut despagubiri materiale 29.000 de lei. Cu cheltuieli de judecata a ajuns la 34.000 de lei, adica putin peste 7.500 de euro, cam cat o masina.

Ce trebuie sa faci ca sa iti recuperezi banii pentru reparatia masinilor avariate in gropi?

Intai de toate, o asigurare Casco, pentru ca firma de asigurari sa-si poata recupera banii de la administratiile locale. Imediat dupa producerea accidentului, soferul trebuie sa mearga direct la politie sau la Casco pentru a constata cauza daunei. Un inspector Casco merge sa vada groapa, face fotografii si ia masuratori. Urmeaza apoi o vizita la un service auto autorizat care sa puna un diagnostic corect. Apoi se face un dosar de dauna, iar firma asiguratoare achita banii. Dupa repararea masinii, juristii firmei cheama la conciliere administratorul drumurilor. In cazul in care nu se ajunge la un acord comun, se merge in instanta.

„Exista cateva cauze de acest gen, in care am solicitat instantelor de judecata obligarea administratorilor de drum sau a autoritatilor locale la decontarea sumelor de bani platite de noi persoanelor asigurate care si-au distrus masinile in gropile din asfalt. De regula, asemenea procese se pierd, pentru ca dureaza mult, iar in instanta – proba de baza este expertiza tehnica a masinii. Nimeni nu sta cu masina avariata atata timp, o repara, si in acest fel dispare si proba de care am avea nevoie. Oricum, oamenii nu raman prejudiciati, isi primesc banii pe asigurare, dupa care noi incercam sa-i recuperam de la cei responsabili de calitatea proasta a drumului”, ne-a spus Adrian Gaza, jurist la o firma de asigurari.

Cei care nu au Casco intra intr-un razboi cu… rabdarea. Potrivit avocatilor, foarte putini soferi fara asigurare decid sa dea in judecata Primaria Timisoara. Si asta reiese si din informatiile obtinute de reporterii opiniatimisoarei.ro de la primarie. Doar 8 procese din 56 sunt intre soferi si primarie, fara a fi implicate firmele de asigurari. Doar 2 au castigat insa. Cu toate astea, au sanse sa-si recupereze banii, dar cu mai multa bataie de cap: trebuie sa plateasca intai o expertiza tehnica, 10 la suta taxa de timbru din suma pe care o pretind, plus onorariul avocatului.

Politia are si ea un rol aici, poate amenda administratorul drumului sau, dupa caz, firma care a efectuat reparatiile. Potrivit reprezentantilor IPJ Timis, anul acesta au fost date 5 amenzi pentru proastele lucrari in zona drumurilor publice.

„Politistii rutieri sanctioneaza neregulile constatate, adica nerespectarea termenelor si conditiilor stabilite privind amplasarea si executarea de lucrari in zona drumurilor publice, in judetul Timis. In cazul in care conducatorii auto sufera avarii la autoturisme, se prezinta la sediul Politiei, unde se constata imprejurarile in care s-au produs evenimentele, primesc o dovada de reparatii si pagubele si le recupereaza pe cale civila. Se indreapta impotriva administratorului de drum sau impotriva firmei care a efectuat lucrarile la strada respectiva, pentru a-si recupera prejudiciul”, ne-a declarat Ancuta Morariu, purtator de cuvant in cadrul Inspectoratului Politiei Judetului Timis.

CITESTE SI: Primaria a numarat DOAR 500 de gropi in aceasta primavara pe strazile din Timisoara!? Nu le poate repara din cauza vremii

CITESTE SI: Dezastru la 2 pasi de Primaria Timisoara: strazile cu piatra cubica, un chin pentru soferi. Cand intra in reparatii?

CITESTE SI: Top cele mai proaste drumuri din Timis! Cratere si valuri de asfalt pun la grea incercare nervii soferilor si rezistenta planetarelor

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.