Timisoara anului 2014 vrea sa ajunga Capitala culturala europeana: asa arata o cladire dintr-un cartier istoric!

TIMISOARA. Vrem sa fim Capitala culturala europeana, dar lasam cladirile din cartierele istorice sa se prabuseasca pe zi ce trece. Caramida cu caramida pica dintr-un imobil aflat in zona de protectie a monumentelor istorice din cartierul Fabric. Proprietarii, spune viceprimarul Traian Stoia, asteapta sa pice de la sine, ca sa se foloseasca de terenul de sub ruina.

Vorbim despre cladirea de pe strada Mihalache nr. 5, care apartine unei societati comerciale italiene. Stoia banuieste ca proprietarii vor sa dea un adevarat tun imobiliar cu terenul de sub casa, dar asta abia dupa ce reusesc s-o descalifice din zona de protectie a monumentelor istorice. Au fost amendati in mai multe randuri, insa degeaba.

„Cladirea a fost lasata intentionat in starea care este, dupa parerea mea. Lucrurile merg din rau in mai rau, pentru a se obtine declasificarea cladirii din zona de protectie a monumentelor istrice din Fabric si in final terenul sa se elibereze si acolo sa se poata construi altceva. Nu am idee ce, dar oricum declasificarea si demolarea acestei cladiri cred ca trebuie sa fie ultima varianta la care sa se gandeasca cei care gestioneaza situatia din punct de vedere al inspectiei monumentelor istorice”, a declarat viceprimarul Timisoarei.

Citeste si:Cladire istorica din Timisoara, gata sa se prabuseasca peste trecatori si liniile de tramvai. Pompierii ridica din umeri la fiecare interventie

„Dumnealor n-au facut nici macar un gest pentru punerea in siguranta a cladirii, de 1 an jumate, de cand ii stiu eu. Sper ca vor trecere la masuri mai radicale”, a mai spus Stoia.

Ce credeti c-ar trebui sa pateasca timisorenii care nu-si ingrijesc cladirile pe care le detin?

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Si casa Muhle nu-i in aceeasi situatie?

  2. primele blocuri comuniste au deja 60 si ceva de ani. o sa spuneti ca si ele sint cladiri istorice si trebuie protejate.
    trebuie facuta distinctie intre o cladire veche cu valoare arhitectonica si asa zisul sit istoric fabric unde a fost trasat din pix un perimetru unde toate ruinele au fost categorisite cladiri istorice. aceasi situatie si in alte zone cu zone trasate ca istorice, cu toate ca sint amestecate cladiri vechi cu blocuri sau case mai noi.

  3. Sunt curios ce se va intampla dupa ce cladirea se va prabusii peste un tramvai plin de calatori care va astepta la semafor…probabil ca vor murii multi oameni nevinovati a caror viata nu valoreaza milioanele de euro date ciubuc.

  4. Trebuie aduse modificari in legatura cu ce regulile pe care trebuie sa le respecte proprietarii care detin cladiri istorice. La fel cum exista ele in Praga, Florenta, Viena etc.
    Pana atunci o sa tot vedem delasare maxima in centrul Timisoarei.

    • Asa ar trebui! Din pacate in spatele multor asemenea nereguli sunt cei care ar trebui sa le indrepte…Ar vota ei impotriva interesului propriu? Alesi locali sau …mai de sus, au interes sa fie situatia ambigua, in folosul propriu…
      Cine sunt proprietarii?

  5. Din ce se vede in poze eu nu-mi dau seama unde este valoarea la aceasta cladire. Poate ca ea exista dar trebuie certificata cumva de oameni educati in acest domeniu. Problema evidenta este cu totul alta, si anume starea deplorabila in care sunt tinute unele cladiri cu acordul tacit al primariei. Un exemplu elocvant este si cladirea fostei fabrici Kandia la care singura rezolvare a fost acoperirea mizeriei cu o panza la fiecare inaugurare oficiala din zona : prima la inaugurarea Ciuhandu a strazii reabilitate Vacarescu si a 2-a la inaugurarea actualului primar a pietei Iosefin. Chiar nu se pot da amenzi zilnic acestor proprietari ca sa se poata merge pana la confiscarea acestor proprietati?

  6. Amenzi usturatoare pentru proprietari iar dupa aceea trecerea la confiscarea proprietatii si trecerea ei in patrimoniu primariei pt. a putea fi pusa in valoare.Sa se termine odata pt .totdeuna cu aceasta bataie de joc la adresa noastra si a comunitatii noastre.Autoritatile noastre locle pe care noi le voptam odata la 4ani ar trebui sa treaca de la promisiuni la fapte daca nu cumva toti au acelasi stapan si sunt in aceeasi cardasie.