Timisoara este inaintea Clujului in cursa pentru „capitala europeana a culturii”! Asa cred oamenii de cultura din oras care sunt decisi sa sprijine candidatura Timisoarei

TIMISOARA. Clujul este undeva in spatele Timisoarei in competitia pentru Capitala Culturala Europeana, spun oamenii de cultura din oras. Mai mult, Timisoara ar avea mai multe sanse pentru a castiga titlul daca intra in competitie alaturi de unul din orasele cu care este infratit.
Acestea sunt principalele atuuri pe care orasul nostru le are pentru obtinerea titlului de Capitala Culturala Europeana in anul 2020. Directorul Filarmonicii „Banatul” este de parere ca Timisoara este cel mai pregatit oras pentru asta.

„Aceasta competitie este un bau bau foarte mare. Clujul nu este pregatit deloc pentru competitie. Ei sunt foarte dezorganizati. Deci zvonurile cum ca Clujul este inaintea noastra nu sunt realiste. Va spun clar ca suntem inaintea lor. Iar iesenii nu au facut niciun fel de demers. Ei nici nu cred in puterea lor de a castiga capitala europeana”, a declarat Ioan Garboni, directorul filarmonicii timisorene. Oamenii de cultura din Timisoara sunt convinsi ca personalitatile din oras ne scot in faza altor localitati. Mai mult decat atat, de partea noastra este si ministrul Culturii, Kelemen Hunor, care, potrivit lui Garboni, si-ar fi exprimat sustinerea pentru Timisoara.

Si primarul Timisoarei apreciaza ca, in sfarsit, este cazul sa vorbeasca mai mult despre titlul de Capitala Culturala Europeana, dupa mai bine de un an de cand a anuntat ca vrea sa inscrie Timisoara in competitia pentru aceasta titulatura. Dupa materialele si semnaturile pe care vrea sa le adune, edilul orasului vrea sa propuna o hotarare de consiliu local, pe care sa o trimita mai apoi la Ministerul Culturii.
„Avem un angajament de sustinere a demersului privind candidatura Timisoarei la titlul de Capitala Culturala Europeana. Sa eliminam orice suspiciuni ca ar fi propaganda electorala. Este un proiect de importanta comunitara si cine subscrie la acesta cred ca isi face datoria fata de oras”, a explicat Gheorghe Ciuhandu.

La Timisoara se organizeaza in aceste zile un consortiu pentru promovarea orasului. Vineri, reprezentantii municipalitatii vor sa se intalneasca si cu parlamentarii timisoreni, dar si cu liderii principalelor partide politice, care ar putea sa faca lobby pentru Timisoara. In plus, autoritatile locale se mandresc si cu personalitatile orasului, dintre care o amintim pe Herta Muller sau pe Ioan Holender. Timisorenii pot semna pentru sustinerea orasului lor la sediul primariei. Primele semnaturi de angajament au fost date de reprezentantii Advisory Board si ai Cluburilor Rotary si Lions, in cadrul unei intalniri pe care au avut-o astazi cu edilii primariei.
Va reamintim ca Timisoara lupta cu orasele Cluj si Iasi pentru a castiga titlul de Capitala Culturala Europeana in anul 2020.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pe dreaq e Timisoara inaintea Clujului,cu ce ne mandrim noi totushi?

  2. Cu Ciuhandu. Hahaha

  3. Ma apuca rasul….Da. Vreau sa vina turisti, multi turisti la noi sa vada cum ni se darama cladirile…in plin centru. Cat de murdar si bombardat de gropi e orasul si cum colcaie de cersetori. Da. Vreau :))))) Categoric:)))) Nu se poate vota niciunde treaba asta? Chiar as vrea sa votez Clujul. E ca si cum nu as vrea sa imi vina prietenii in vizita cand am toata casa cu susul in jos.

    • Se vede ca esti mitic, ai fost inainte sa devina Sibiul capilala culturala pe acolo??Stii cum arata Sibiu inainte??S-au investit o gramada de bani in strazi pietonale, refacerea multor cladiri din centru, s-a construit aeroportul de la zero etc.De asta arata asa bine Sibiul pt ca s-au bagat o gramada de bani inainte.Dc Timisoara ar devenii capitala culturala s-ar investii o gramada de bani in strazi respctiv refacerea fatadelor cladirilor istorice.De fapt cam asta e singura solutie sa se refaca aceste fatade si Timisoara sa prinda un alt aer.Sa ajungi sa te ranesti singur inseamna ca esti bolnav, stau si ma intreb ce naiba mai stai in Tm si nu mergi sa locuiesti in Cluj, pur si simplu faci Tm de rusine

      • Tocmai aceasta „polarizare” a investitiilor in viitoarea „capitala culturala ruropeana” este tentanta pentru autoritatile publice locale din orasele inscrise in competitie. Cu investitiile premergatoare declararii orasului ca si castigator, s-ar putea realiza o „reabilitare” masiva a imaginii spatiului public al Timisoarei. De aceea cred ca membrii Rotary si Lions alaturi de toate organizatiile timisorene ar putea sa-si mobilizeze de pe acum membrii sa sponsorizeze actiuni cultarale si nu numai pentru TM. Astfel se vor putea „inzdraveni” festivalurile culturale, expozitiile, institutiile culturale locale, chiar in perioada de dinainte de selectie. Imi imaginez ca un anumit impact ar avea un oras cu zece festivaluri anuale de muzica si vreo douazeci de expozitii alaturi de trei teatre nationale, trei teatre pentru copii etc., fata de un oras cu un muzeu si un teatru si din cand in cand cate un festival zonal de muzica populara. Adica ma refer la calibrul actiunilor culturale din acel oras. Plus ca TM poate „marsa” cu brio pe conceptul MULTICULTURALISMULUI zonal. Chiar daca Angela Merkel considera ca acest concept a esuat, poate ca din punct de vedere cultural ar avea inca greutate. Comunitatile etnice timisorene sunt foarte orgolioase si mandre, asa ca ar trebui sa se implice fiecare foarte serios in acest proiect, tocmai ca sa-si arate potentialul. Si acum nu vorbesc despre „festivalul moldovenilor” ci despre chestiuni serioase. Poate ca totusi cineva cu putere decizionala la nivel comunitar citeste aceste opinii si ii vor largi perspectiva privind proiectul TM Capitala Culturala Europeana.

  4. Vorbim despre „mobilizarea” factorilor locali. Pai Rotary si Lions sunt constituite din oameni cu functii publice si oameni cu avere. Pai astia ar trebui sa vorbeasca in bani nu in semnaturi. Eu de exemplu, pentru ca sunt sarac, ajut proiectul „Timisoara capitala culturala europeana” prin semnatura. Dar domnii si doamnele din cluburi ale oamenilor de afaceri ar trebui sa „concretizeze” altfel aportul lor personal. Si nu cred ca-i cazul sa tina discreta contributia lor baneasca. Ar trebui sa considere ca un gest de donatie in bani pentru un proiect cultural timisorean facut de catre ei, ar putea fi un exemplu pentru alti timisoreni entuziasti. Si astfel sa nu mai ajunga membrii orchestrei filarmonice din timisoara sa zugraveasca cu manutele lor incintele unde isi desfasoara activitatile. De exemplu sa sustina financiar festivalurile muzicale timisorene si banatene: festivalul Plai, TM-BASE, Garana Jazz, Jimbo blues si altele. Aceste festivaluri ar putea umple timpul de vara cu activitati culturale in anul cand TM ar fi capitala culturala europeana. Si mai sunt si alte manifestatii culturale timisene si banatene care abia asteapta sponsori ca cei care sunt membri in cluburi ca Rotary si Lions. Sa nu se sfiasca distinsii inavutiti ai ultimilor 20 de ani. Sa incerce sa se implice cu putin mai mult decat o semnatura de sustinere. Eu propun ca fiecare directoras care este membru al cluburilor Rotary sau Lions sa doneze filarmonicii sau teatrelor din TM o suma simbolica de 10 mii lei ( cca. 2500 euro). Daca ei ar face un astfel de gest sunt confins ca donatiile ar „curge” mai tare ca si Bega. Daca nu se va intampla asa, atunci poate trebuie sa organizam un MEGAfestival al manelelor la TM. Poate la alea vor fi donatori. De fapt nici macar nu trebuie sa doneze ci sa sponsorizeze oficial manifestatii culturale. Poate un spectacol de balet, poate o expozitie de arta plastica, poate niste tururi ale Timisoarei, orice. Si mai sunt si parlamentarii de Timis. Si ei pot face sponsorizari pentru aceasta cauza. Tot in bani, evident. Sunt tare curios cati vor face acest gest. Hai bau, ca deja am o imaginatie prea bogata si ma desprind total de realitatile vietii culturale timisorene.

  5. Ministrul Hunor tine cu Timisoara? Pai si-a facut mega sediu de partid la Cluj. De ce tine cu Timisoara? Undeva e o problema…