TIMISOARA. Aproape 9 milioane de euro. Conform estimarilor, atat primeste Timisoara, in dar, de la Uniunea Europeana, pentru reabilitarea centrului istoric. In fapt, fonduri nerambursabile.
Parte din acesti bani vor fi pierduti cu siguranta, pentru ca municipalitatea nu are cum sa se incadreze in termene, mai ales daca in subteran vor fi gasite vestigii. Iar scenariul asa este. Aceasta inseamna ca pentru finalizarea proiectului va fi nevoie de bani din bugetul local.
Dupa cum opiniatimisoarei.ro a anuntat deja, lucrarile in zona Cetate a Timisoarei vor incepe in prag de iarna. Conducerea Primariei se pregateste sa semneze proiectul cu firma care a castigat licitatia. Primarul Nicolae Robu explica foarte clar ca municipalitatea trebuie sa scoata bani din bugetul local pentru a finaliza lucrarile, pentru ca pana in 2015 cu siguranta nu vor fi gata.
„Firma se cheama Romprest si vom semna contractul cu ea de indata ce procedura ne permite. Cred ca din aceasta saptamana. De indata ce semnam contractul, vom incepe lucrarile. Acest proiect european este la limita fezabilitatii sale cu fonduri rambursabile. Daca noi mai pierdem vremea cu discutii, cu contestari, cu clarificari, atunci pierdem orice sansa ca fondurile sa ne fie rambursate, pentru ca lucrarea o vom face oricum, dar nu e totuna daca o facem cu bani de la bugetul local sau daca o facem cu bani de la Comisia Europeana, bani nerambursabili”, a spus Robu.
Potrivit edilului, daca lucrarile nu sunt finalizate pana in 2015, se pierd bani europeni pe care nu trebuie sa-i dam inapoi. Conducerea Primariei Timisoara pune presiune pe constructori pentru ca asta sa nu se intample, insa vestigiile, care cu siguranta se vor gasi sub asfaltul ce va fi dat la o parte, vor ingreuna lucrarile.
„Daca nu reusim sa finalizam lucrarea intr-un termen mai scurt decat cel stabilit de proiectant, atunci si noi ar urma sa pierdem o parte din bani. Durata stabilita de proiectant, din cate imi aduc aminte, este de 23 de luni. Daca socotim de acum incolo 23 de luni iesim din graficul care ne permite rambursarea integrala a sumelor. Drept urmare, noi trebuie sa facem o intelegere cu executantul sa se mobilizeze exemplar, la o capacitate peste cea ceruta de caietul de sarcini, de fapt, astfel incat sa ne ajute sa putem primi sumele in integralitatea lor din fonduri nerambursabile. Se va incepe cu Piata Libertatii si Piata Sfantul Gheorghe”, a explicat Robu.
Arheologii s-au pregatit deja sa intervina si dau asigurari ca se vor misca atat cat pot de repede, insa nu se stie cu exactitate ce se va gasi sub orasul modern.
„Cu siguranta vor fi gasite vestigii. In Piata Sfantul Gheorghe s-au mai gasit, deci nu se pune problema sa nu fie. In tot cartierul Cetate practic se vor gasi, este orasul medieval occidental si cel turcesc apoi. Noi ne-am intalnit cu domnii de la primarie si am incercat sa estimam, noi ne-am incadra in timp, pentru ca proiectul e impartit pe mai multe etape, ne-am incadra ca timp de cercetare. E foarte greu sa zicem cat ne-ar lua pe o zona. Nu avem cum sa estimam asa ceva… depinde ce iasa, cum apar lucrurile, mormintele se sapa mai migalos, daca se gasesc doar ziduri ar merge ceva mai repede. Cei din Primarie au etapizat lucrarile, am putea organiza timpul, la proiecte de aceasta anvergura vor participa mai multe parti, probabil si de la Universitatea de vest, si altii. Depinde de dansii cum sunt dispusi sa organizeze: daca e un strat de zapada masiv care apare dimineata, n-ai cum in ziua respectiva sa lucrezi, cand ingheata la suprafata, e incomod sa lucrezi in conditii de frig si noroi”, a spus pentru opiniatimisoarei.ro arheologul Dan Leopold Ciubotaru, directorul Muzeului Banatului din Timisoara.
Cu toate astea, arheologii sunt constienti de un lucru: acest proiect este mana cereasca pentru istoria orasului.
„Cel mai important lucru este faptul ca proiectul ofera o imagine de ansamblu asupra orasului. Noi vedem un oras modern acum, de secolul 18, sub el este orasul medieval, care va putea fi vazut dupa acest proiect. Pentru noi e o mana cereasca”, ne-a mai spus Ciubotaru.
Valoarea totala estimata a proiectului este de peste 65 de milioane de lei, adica aproape 15 milioane de euro. De la Uniunea Europeana primim putin peste 42 de milioane de lei, de la bugetul de stat 9,2 milioane de lei, iar Primaria Timisoara pune 1,9 milioane de lei, dar si valoarea TVA.
CITESTE SI: Vestigiile Timisoarei, prea putin puse in valoare. De ce nu promoveaza autoritatile orasul din subteran?
Pareri
Cum sa piarda o parte din bani? Daca nu se incadreaza in termen si nu primeste aprobare pentru prelungirea termenului pierde toti banii! Mai bine spus, vor trebui returnati cei primiti pana in acel moment, pentru ca se considera neatinse obiectivele propuse prin proiect.
Cauta si arheologii astia potcoave de cai morti.