Timisoreni, ghiciti ce lipseste din Piata Libertatii in forma ei cea noua? FOTO!

TIMISOARA. Pe masura ce lucrarile de reamenajare a Pietei Libertatii din Timisoara, potrivit proiectului, inainteaza, ies la iveala modificarile radicale ce vor avea loc in perimetrul strajuit de Garnizoana, Cercul Militar si Primaria Veche.


Ultimele fotografii cu Piata Libertatii, surprinse de la inaltime, din aer, cu ajutorul unei drone, infatiseaza pavajul ruginiu din jurul statuii Sfantului Nepomuk, care este aproape de finalizare, dar releva si faptul ca fantana ornamentala de forma trapezoidala, in care se racoreau porumbeii, ce se afla in vecinatatea statuii, a disparut cu desavarsire.

Printre modificarile importante se numara disparitia mai multor arbori, respectiv punerea in valoare a descoperirilor arheologice facute in acest perimetru inainte de deschiderea santierului. Un spatiu pentru acestea din urma se va amenaja chiar in fata sediului Bibliotecii Judetene.

In ceea ce priveste arborii care au cazut unul dupa altul sub drujbele muncitorilor Primariei Timisoara, Nicolae Robu sustine ca va planta altii in loc si inca mai multi decat au fost.

Fantana ornamentala dispare si se valorifica un vechi put austriac gasit de arheologi in Libertatii

In timpul sapaturilor arheologice din Piata Libertatii, arheologii au gasit urme importante din vremea ocupatiei austriece, cand in acest loc era tot o piata publica. Specialistii au scos la iveala postamentul unei vechi fantani.

”Monumentul din centrul pietei si in latura de vest, un postament, banuim de la o fantana publica, ne face sa credem ca imediat dupa ocupatia austriaca tot acest perimetru a fost amenajat ca piata de catre inginerii si arhitectii austrieci, ceea ce face sa nu gasim aici urmele unor cladiri din perioada respectiva”, explica pentru opiniatimisoarei.ro arheologul Dorel Micle in momentul descoperirii putului.

Vechea fantana ornamentala a porumbeilor de langa statiua Sfantului Nepomuk nu va mai fi reamenajata in piata cea noua, spun pentru opiniatimisoarei.ro reprezentantii Primariei Timisoara.

Piata insa nu va ramane fara nicio fantana publica. Va fi construita alta, pe locul in care arheologii au gasit putul austriac, mai spun reprezentantii Primariei. Aceasta ar putea fi asezata in afara pavajului circular ce inconjoara statuia lui Nepomuk. Ar putea fi chir in locul insemnat pe proiect cu o pata rosie.

Lucrarile de reabilitare a centrului istoric au inceput la sfarsitul lunii octombrie 2013 si sunt realizate de firma Romprest, care va executa lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii.

La finalul lucrarilor, programat pentru iulie 2015, zece strazi vor deveni pietonale. in plus, vor fi schimbate aproape in intregime pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si tarcului, exceptie facand Piata Unirii, unde se vor face doar lucrari pentru inlocuirea retelelor subterane si a pavajului.

Totodata, proiectul prevede si schimbarea mobilierului urban din zona, iar subsolurile cladirilor istorice ar urma sa fie transformate in spatii comerciale. Durata de executie a lucrarilor este de 21 de luni, iar valoarea totala a proiectului este de 53.005.711,38 lei, la care se adauga TVA de 12.582.466,32 lei.

Din acest total, contributia eligibila a Uniunii Europene este de 42.013.145,55 lei, adica 80,35%, cea a bugetului de stat este de 9.228.774,35 lei, adica 17,65%, iar cea a Primariei Timisoara este de 1.936.120,60 lei. TVA-ul eligibil este de 12.410.137,20 lei.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Postamentul despre care vorbiti ca este al unui put, parca se spunea mai demult ca este de fapt fundatia „Monumentuluii fidelitatii”. Din ce reiese din fotografia de mai sus partea care ar fi marcata ca facand loc pentru fundatia noii fantani este deja acoperita cu pavajul nou ( pietre de granit si caramizile clincherizate). Deci daca s-ar respecta ceea ce spuneti dvs. ar fi ca peste fundatia „Monumentului fidelitatii” sa se construiasaca o fantana, bineinteles dupa ce se va distruge din nou pavajul de-abea montat.

  2. Lipsesc macar inca vreo zece arbori(copaci,pomi…) , un bazinas cu apa si macar o banca! Poate i se face rau la cineva, ce face? Se intinde pe jos precum boschetarii? Sau sa se aseze un copil, tot pe jos?

    • nu il intereseaza arborii si banciile uitativa toti ce a facut in zona soarelui a inchis o strada sa faca el parc pana aici tot e in regula dar cine nu stie exact langa parc locuieste (domnul) Roaba asa ca….. de ce sa mai lase in libertatzii arbori si bancute daca sunt atatea in soarelui langa blocul dansului
      cum spuneam un comunist imputit

      • a vrut sa taie pomii si in soarelui, dar s-au „rasculat” locatarii…inginerii constructori sunt ca si chirurgii…taie tot…

    • Vai de capu vostru de Romani prosti cu gandirea voastra,, intai se paveaza tot si apoi se pune banciile.. nici nu sa terminat lucrarea si comentati de banci.. Romani prosti care vorbesc fara sa gandesc.. de aceea mere tara asta atit de prost ca exista oameni ca voi.. lasati dracu sa se termine lucrarea cu tot si apoi comentati Nebunilor.

      • Subscriu la cele spuse de tine, dar prietene, învață și tu să scrii!

        • daca nu am setat pe tastatura sa scriu cum vrei tu, ce te doare pe tine capu cum scriu.. mai date-n sloboz desteptule.

          • Lool puiule, gramatica se seteaza prin clasa a treia, nu pe tastatura ci pe tartacutza! Ca altfel ne doare capu’ la toti… stii ce zic?

      • Nu lucrez in domeniu, dar am facut destule lucrari tehnice in diverse domenii. Pentru eficienta si rezultate bune, as fi facut la fel: as fi pus pietrele circular complet, apoi le-as fi demontat pe cateva pentru diverse amenajari (fantani, copaci, felinare, demontatul se face repede si se recupereaza integral pietrele scoase. Modelarea unei forme circulare cu raza mare se face greu daca ai intreruperi, poti avea distorsiuni care vor deranja.

    • Sunt prevazute si banci si de asemenea se vor planta si copaci (chiar mai multi decat erau initial)

  3. asta macar face ceva…cel ce a fost nu a facut nimic…dar cetateanului urbei nu-i convine nici unul…pai nu ne meritam soarta?

    • Glumești? Fără banii obținuți de către Ciunhandu pe fonduri europene Robu nu făcea nimic acum. Nici centrul pietonal, nici pasajul de la Michelangelo. Ghinionul lui Ciuhandu a fost că banii au venit foarte târziu și nu a mai apucat să facă el proiectele. Poate te documentezi puțin data viitoare înainte să-ți dai cu părerea într-un loc public.

  4. In acest oras cel mai mult lipseste oxigenul, adica verdeata, florile, umbra racoroasa vara…Paradoxal, nu? „Orasul florilor” se transforma rapid si accelerat in „orasul florilor (si al palmierilor, nota bene!) in ghiveci”! Iar strategia de „temporizare” a primarului Robu este similara cu a inaintasilor de trista amintire: „se va…se vor…”, promisiuni, vorba ‘ceea „la tot cartieru”…Regret doar ca „timisorenii” de moda noua (am pus ghilimelele pentru cei auto-proclamati asa, dupa buletinul lor proaspat obtinut) sunt interesati doar sa profite de avantajele oferite de un oras mai mare decat cel nativ, dar nu sunt deloc interesati nici de traditiile si identitatea locului si cu atat mai putin de viitorul copiilor lor, conform „filozofiei”: „dupa noi, potopul!” Din pacate, asta tradeaza o putinatate de cunoastere si educatie, dupa „modelul” tiganesc, atat de prezent si „admirat” azi!

    • Sînt timișorean doar de jumătate de an, plecînd dintr-o capitală cu mult mai irespirabilă decît TM. Crede-mă, aici e chiar bine! Asta nu înseamnă că aș fi de acord să se „arunce la gunoi” istoria și tradiția locală, prin betonarea, modificarea, excavarea vestigiilor nou-descoperite. Mi-amintesc cît a durat în centrul vechi al Buc. amenajarea acelor catacombe și cum mă lua jalea cînd le vedeam pline de pet-uri și chiștoace, mă gîndeam că le era mai bine dacă rămîneau nedescoperite în veci… sper că Robu și consilierii lui vor avea mai multă minte! Pînă una-alta, aș zice că tipul se mișcă binișor.

    • Piata este piata, parc este parc, daca vrei verde si racoare dute in parc…

  5. Eu cred ca incepe sa arate bine, se vad influente moderniste in amenajare, locul incepe sa arate aerisit, nimic impotriva. Am vazut pe viu lucrarea si am sperat ca se vor opri cu pavatul, cred ca mai aem nevoie si de spatiu verde doar ca din proiect se poate vedea ca e PLIN de pavaj! Copacii stau asa in pavaj… nu stiu ce sa zic… Sincer sa fiu avand in vedere cati bani s-au investit se puteau face niste simulari mai fotorealiste nu de alta dar studentii de la arhitectura sau cei de la arte de la design ambiental sunt meseriasi, oare dece nu pot si firmele mari sa fie profesioniste? Arata a treba de mantuiala proiectul… Sper ca pe „viu” sa fie mai inspirati.

    • de ce-ti trebe sa aiba look „modern” intr-o piata cu cladiri istorice? tu esti desteptu care a pus termopane albastre la cladirile istorice?

      sa fim seriosi! o zona trebuie sa aiba arhitectura unitara. dar rromanii pe orice pun mana se alege prafu! ati mostenit o bijuterie de oras de la austrieci, si l-ati distrus complet!

  6. Toti dobi tocii va dati cu parerea pe aici. Bine ba ca va facut Ciuhandu, in 16 ani, un ra hat. Hai sictir !

    • Sictir?! Tu sigur nu ești bănățean. Ca de altfel mulți dintre susținătorii necondiționați a lui Robu.

    • Pentru militzianul: da, pentru asta e rubrica de discutii, ca sa ne dam cu parerea aici, dobitoci sau nu, dupa cum suntem fiecare. Asa cum o faci si tu, fie ca esti mili-tzian, micro-tzian sau kilo-tzian.

  7. Trebuie un echilibru intre natura si arhitectura!
    In Timisoara de multe ori copacii acopera cladiri care trebuie puse in valoare… Castelul Huniade de-abia se zareste si e o cladire emblematica pentru Timisoara!
    Trebuie si copaci si gazon.In Piata Libertatii macar un cerc ar trebui lasat cu gazon sau cu flori, poate chiar plantati copaci ornamentali!

    • De accord cu anamaria, am incercat prin 2004 sa fotografiez Piata Libertatii din diverse unghiuri si greu am vazut-o din cauza copacilor. Pe de alta parte mi se rupe sufletul cand vad fotografiile vechi cu Piata Libertatii din 1930 pana in 2013. Si nu din nostalgie, de exemplu cred ca Piata Unirii a fost frumoasa si inainte de 1988 si dupa. Am prins-o si „goala” la inceputul anilor 60 si arata rau, la fel cum arata Piata Libertatii azi, dezolant. Cred ca solutia ar fi plantarea unor arbori pitici, care sa nu depaseasca 2-3 metri nici dupa 30-40 de ani, cum sunt cei din Centru, de pe mijloc. Fotografiile vechi arata ca au fost pusi acolo prin 1930, dupa 80 de ani au cam 3-4 metri.

  8. Mai trebuie mancati niste bani si desigur nervii nostrii

  9. ba ma lasi…pomi parcuri si mult gazon ziceti nu?…pai se vede cat de mult au „timisorenii” grija de parcurile orasului sau de zonele cu gazon si flori.La noi nu trebuie decat beton…ca ala nu merge stricat asa usor….crezi ca daca in Libertatii era pus gazon toata piata…cat ar fi tinut?…cati ar fi ocolit frumos pe margine?…aiurea va zic eu 2-3 saptmanii pana ar fi fost tot plin de scurtaturi…asa ca las sa fie fie beton si arbori in ghivece!

    • normal ca oamenii nu ocolesc „frumos pe margine” pentru ca urmeaza un traseu LOGIC, nu unul frumos. Dar lucrarile in spatiul public din Romania nu au nicio treaba cu logica, dar lasa, arata bine asta e important, nu si functionalitatea

  10. Pentru mine, un lucru e sigur: nu va fi la fel de frumos cum a fost inainte. Pacat!

    • era de vis…mai ales cu groapa aia in asfalt de cum veneai de pe alba iulia…unde statea apa si mirosa ca naiba vreo saptmana cel putin

  11. Ca tot vorbiti de spatii verzi…am si eu o intrebare:cati dintre voi intretineti periodic spatiul verde din jurul blocului unde locuiti?Oameni idioti…

    • NIMENI ! NICIUNUL! E cea mai simpla intrebare,un fel de :”Ghici ciuperca ce-i?”

    • Idiot ești tu cu generalizările tale.

    • Este INTERZIS sa intretii spatiul verde din jurul blocului. Risti sa fii amendat! Noi l-am amenajat frumos, am pus si un gardulet de 30cm inaltime sa nu intre cu masinile…

      Ce crezi ca sa intamplat? Am primit avertizare de la primarie ca riscam amenda!!! ca nu e pamantu nostru, ca e al primariei, sa nu ne mai bagam noi nasu in treaba primariei!!! Acum e in paragina! Administrat de primarie!!!

  12. De ce nu asteptam finalizarea lucrarii, apoi vedem ce lipseste?
    Le stiti pe toate, la comentat primii, dar unul nu cred ca a pus osul la sapat spatiul verde sau la lopata iarna, la zapada…

  13. Parerea mea , asa cum arata acum , nu-mi place . Parca e un loc viran , toata zona e cheala . Sunt sigur ca se vor planta niste pomi , se vor monta niste banci . Prin Libertatii trec multe tramvaie , oamenii au nevoie de o banca si de umbra . Sa vedem ce o fi !.

    • Dar avem si experienta cu Balcescu , unde s-au defrisat toti , absolut toti pomii si s-au plantat panselute , sau arbori ornamentali grosi ca pixul . Ca si zona verde , Balcescu e o bataie de joc !.

      • Si cate banci sunt in „Balcescu”? Banci de stat pe ele, ca din celelalte e plin…

  14. Banci si multi pomi, ca sa fie ceva umbra mai ales vara cînd caldura e sufocanta. Si da, ar merge si o fîntîna, dar nu pt. porumbei.

  15. MARI TAMPITI,AM AVUT NOROC CU CIUHANDU SI ROBU,2 PRIMARI FFF BUNI!

  16. Singurul copac ramas in picioare a avut un rol bine definit: oferea umbra atat de necesara pentru siesta gunoierilor de la Romprest.

  17. Eu nu inteleg de ce in loc de piatra cubica printre cele mai rezistente materiale au pus beton in forme(casa zic asa) ala ploua ninge bate vantu s-a dus dracu pavajul+ ca e sec o statuie in mijloc si in juru ei caramida sau ce dumnezeu e pe jos Robu asta e un fel de 2 feluri face si lucruri bune dar e prea visator (drogat) el zice ca facem ca nu stiu ce dar in loc sa finalizeze proiectele mari el mai deschide altele altele + ca toate astea au fost de mult timp facute actele nu a venit robu si gata el a facut tot sunt proiecte vechi carora lea venit randul.

  18. As fi curios, in cazul in care s-ar face un sondaj intre cei care vor tranzita zona, daca ar stii cineva cine este personajul a carei statuie troneaza in piata si care este legatura acestuia cu istoria noastra, de ce este considerat sfant, care este istoria sa. In orasul in care a trait, Nepomuk are o frumoasa statuie din bronz pe podul Charles, aflata la o inaltime care sa-ti permita sa distingi si sa atingi basorelieful purtator de noroc de la baza. Ce nu inteleg, de ce piata nu se numeste Nepomuk, daca are aceasta statuie in centru, iar intreaga arhitectura a pietei graviteaza in jurul acesteia.

  19. Va dati seama ce s-ar intampla daca toate parerile ar prinde contur.
    Sper ca ceva „verde” si ceva banci vor apare (vezi starea „dinainte de”) si ca acel „caramiziu” nu va deveni iarna / toamna tarziu patinoar.
    Despre „intretinere” problema devine actuala in „zilele de dupa”. Nu cred ca „civilizatia medie acuala” a orasului va accepta ca sa nu mai arunce „tot si peste tot”.
    S-au pierdut prea multi ani ca sa redevenim un oras „central-european” (cu bunele si relele aferente). Turistii „straini” vor fi cei cu numere de I, F, S, D si A , care vin acasa in concediu.

    • Am gresit, nu S ci E, Scuze criticilor care vor urma.

  20. Mai terminati cu „vrajeala” penibila:”se va face dupa, sau dupe si se va pune dupa,sau dupe”! Cati copaci si cate banci s-au pus in „Balcescu” dupe ?

  21. Nea robu asta(cu R mic) e shpagar de cand am fost eu in facultate … asta a fost acum aprox. 10 ani … daca un om lua shpaga pt. un loc de camin acum 10 ani (ca rec tor)atunci imaginati-va si voi ce poate face acum

  22. Eu nu inteleg oamenii care spun ca arata bine. Cum pot sa arate bine niste caramizi rosii in cercuri cu o statuie in mijloc? Chiar va mintiti singur. Iar ceilalti, printre care si eu, suntem vinovati ca nu am ripostat la timp. Daca nu vom riposta si pentru alte proiecte, ne vom trezi cu un oras distrus, intr-un timp foarte scurt. Ce s-a construit in sute de ani, distruge Robu intr-un an. Treziti-va oameni buni, o sa locuim intr-un oras al groazei.

  23. @cadilacul
    Cred ca intrebarea ti-ai adresat-o tie. Foarte multi au grija de spatiile verzi din zona blocului, personal. Nu stiu pe ce lume traiesti, dar multe flori au fost plantate de noi si nu de primarie. Eu vin din Deva si-acolo pana anul trecut, cand s-a bagat primaria sa taie pomii si verdeata, locatarii au plantat toti copacii si toate florile. Arata minunat, mai ales zona Gojdu. Asa am fost educata de mica. Inainte sa jignesti pe cineva sau sa faci acuzatii nefondate, intreaba-te pe tine cate ai facut pt. acest oras.