Tu stii cum sa ‘inchiriezi’ o bicicleta din statiile RATT? Cat e amenda pentru cei care nu le inapoiaza la timp!

TIMISOARA. S-a dat unda verde sistemului de ‘inchiriat’ biciclete din statiile RATT. Unii timisoreni s-au plimbat, inca de luni, cu vehiculele pe doua roti cumparate cu fonduri europene.

Impresiile sunt pozitive, in prima faza, insa bicicletele pot fi preluate numai o ora, asa ca cei care nu le duc intr-o statie RATT la o ora dupa ce le-au inchiriat sunt pasibili de amenzi.

Gratie sistemului VeloTM, in 25 de statii RATT au fost amenajate rastele cu biciclete, cumparate cu fonduri europene. Vorbim despre 300 de vehicule, care pot fi folosite doar pentru transport intre statii, nu pentru promenada. Timisorenii nu trebuie sa scoata niciun leu din buzunar pentru a le lua din rastele.

Un biciclist care a testat sistemul de inchiriat biciclete le impartaseste si timisorenilor impresiile lui.

„Sunt confortabile, functioneaza bine, momentan, sunt noi, sunt perfecte pentru oras deoarece poti descaleca usor de pe ele. Are cos, ceea ce este benefic pentru unele persoane”, scrie Alex Valentin-Pokus.

Alex explica si procedura care trebuie parcursa de cei care vor sa inchirieze bicicletele din statiile regiei.

„Dupa ce completati doua exemplare dintr-un formular, pe care le primiti la sediul RATT de pe Take Ionescu, predati acele 2 formulare impreuna cu buletinul si cardul RATT (portofelul electronic); asta daca aveti unul, daca nu, vi se va face unul. Important e sa aveti o adresa de email activa, deoarece pe ea veti primi PINUL de acces cu care veti inchiria bicicleta. Pinul il primiti la maximum 5 minute dupa ce predati acele formulare.
Dupa ce aveti pinul, puteti merge la o statie de biciclete, apasati RIDICARE BICICLETA, apropiati cardul de Totem, asteptati sa apara pe ecran numarul cardului, dupa care introduceti pinul primit pe email, apoi mergeti la una din biciclete, apropiati cardul de ecranul din partea dreapta a bicicletei pe care doriti sa o ridicati, asteptati sa se faca ledul din verde in portocaliu, dupa care se aude un sunet de deblocare, apoi puteti sa trageti bicicleta din suport.
La returnare (dupa maxim 1 ora) mergeti in orice statie, apropiati cardul de ecranul unei porti si introduceti bicicleta, asteptati sa se faca ledul verde, iar apoi incercati sa vedeti daca bicicleta este asigurata. Pare greu, dar nu e deloc”, explica Alex Valentin-Pokus.

biciclete de inchiriat foto pokus

In prima saptamana de functionare a sistemului, in statiile cu rastele vor fi angajati ai RATT care vor explica cum se pot ridica bicicletele.

Daca aveti probleme si sistemul „refuza” bicicleta, trebuie sa sunati la regie, la numarul de telefon 0356.803.716.

Ce se intampla daca tineti bicicleta mai mult de 1 ora?

In fiecare statie cu rastel a fost scris regulamentul de inchiriere. Cei care nu il respecta risca o amenda intre 200 si 500 de lei.

„Cardul persoanei va fi suspendat pentru accesul la serviciul VeloTM, incepand cu data si ora de la care s-a inregistrat depasirea. Transportul intermodal cu biciclete este asimilat cu transportul in comun, iar dupa suspendarea cardului, potrivit HCL 371/2007, Art. 32, <<calatoria fara bilet, abonament sau legitimatie de calatorie va fi sanctionata cu amenda contraventionala cuprinsa intre 200 – 500 lei>>, transportul este considerat fraudulos. Depasirea duratei de timp de 10 ore de la ridicarea bicicletei este considerata furt, iar persoanei cu al carei card s-a ridicat bicicleta ii vor fi intocmite documentele necesare recuperarii prejudiciului”, se arata in regulament.

Atentie! Pe parcursul zilei, un calator are dreptul sa utilizeze un numar nelimitat de biciclete, insa nu are voie sa tina un vehicul mai mult de o ora.

Exista insa si alte reguli destul de clare. Bicicleta trebuie utilizata „in mod continuu, fara stationari, prin ridicarea la o statie si predarea la altele”. Vehiculele nu pot fi inchiriate de catre tineri sub 14 ani sau pentru transportul de pasageri, in mod deosebit pentru transportul copiilor. De asemenea, nu pot fi folosite pe furtuna sau vant puternic si nu au voie sa urce pe ele cei care au consumat alcool sau… droguri, mai scrie in regulament.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Sunt fericita si apreciez aceasta idee ,Sper sa fie folosite bicicletele ..Drum bun !!!!!!!! SPORT CARDIO ..

  2. Parerea mea despre acesta actiune este foarte buna si in primul rand da posibilitatea tuturor cetatenilor timisoara de a transporta cumparaturile facute spontan!!! :-))ma bucur foarte mult de acesta buna idee si le multumesc spezial primariei judetului Timis pentru acest curaj de a incuraja si imbucura atat tinerii cat si cel in etate.!
    Multumesc :-)Daniela Brezina

  3. Dar dacă stația unde ai de gând sa o lași e plina? Cum faci?

    • Te duci la statia urmatoare, intarzii cu returnarea, esti declarat contravenient, te intorci pe jos la destinatia ta, intarzii si acolo, te enervezi si te certi cu toata lumea. Iar daca destinatia ta este la serviciu, risti sa fii dat afara, ajungand astfel si somer. Multumim inteligentilor de la RATT! Chiar imi pusesem sperante in acest sistem.

      • Cu placere!

      • Un sistem de cacat. Cand nu e offline nu are biciclete camd merge nu aimai statie libera sa le lasi. Vai si amar. Mai bine nu il mai faceau. Este o mare porcarie sa ma conditioneze la o ora. Poate vreau sa merg sa ma plimb in parc si sa stau acolo putin. Ce fac? Vai si amar conducere. Niste jegosi

  4. Poate ar trebui introduse numere de ordine care sa se distribuie la RATT de cu o seara inainte

  5. „… si au voie sa urce pe ele cei care au consumat alcool sau… droguri, mai scrie in regulament.”
    Voi aţi înnebunit?

  6. Sa va impartasesc cateva din experientele mele cu noul sistem VeloTM:
    – am stat ieri (~ora 18) mai mult de o ora si jumatate la sediul RATT pe Take Ionescu ca sa-mi activeze cardul, desi imi facusem contul pe net
    – softul merge incredibil de incet si se blocheaza
    – dupa primii 50m mi-a cazut lantul de la bicicleta; nu schimbati prea rapid vitezele la ele!
    – azi-dimineata am vrut sa vin cu bicicleta la lucru din Piata Sinaia: la statia respectiva scria ca mai este o bicicleta disponibila, cand am ajuns nu era de fapt niciuna. In continuare, pe site arata una disponibila… Am continuat drumul pana in centru, acolo arata iarasi una disponibila, dar cand sa o ridic, un domn amabil de la RATT imi arata ca e beculetul rosu la bicicleta respectiva si nu se poate lua… asa ca am mers pe jos pana la urma la posta mare…
    In rest, numai de bine despre VeloTM…

  7. Pentru cretinii care supervizeaza aceste proiecte:
    Ati reusit sa copiati in cel mai pur stil romanesc unul din cele mai bune programe care ruleaza inafara granitelor tarii. Apoi i-ati aplicat logica voastra de gaini autiste si ati ajuns la urmatoarele modificari :
    1. Ai gratis 1 ora – parte copiata. Dupa o ora esti taxat cu o suma prestabilita gen 3Euro – solutia Viena. Solutia Timisoara : esti un infractor evident si iei amenda .

    2. Decuplare pe baza de card validat electronic – parte copiata. Cardul se obtine online in baza unei validari card bancar – costuri 1 Euro , cardul poate fi apoi folosit pentru plati de inchiriere- Solutia Viena. Solutia Timisoara: completati formulare scrise la sediul firmei, identifica-te cu cartea de identitate, cumpara un card cu 4 calatorii dar pe care nu-l vei putea folosi ca sa-ti platesti eventuale depasiri de timp.
    Deci parerea mea ca sunt gaini autiste in posturi de manageri RATT vi se pare exagerata ?:)

  8. Idee foarte buna, implementare exagerat de proasta. statiile merg greu, de multe ori te pomenesti cu cardul blocat pt ca „nu ai returnat bicicleta”. touchscreen pe care nu vezi in cand e soare. ca la romani se face greu ceva si cand se face, se face prost

  9. deci aceasta idee e una stralucita de a iti ingreuna timpul de a nu mai avea timp,voi chiar nu vedeti ca toate lucrurile se fac doar cu scopu de ati ingreuna timpul…era foarte simplu prin gps costuri mici si timp util,si cu un sistem aplicat pe bicicleta ,vor rugini pe rastele in 5 ani vor schimba metoda pentru ca nu functioneaza …..

  10. Este foarte buna ideea. Dar nu am vazut nici o statie de biciclete in zona piata traian. Exista in zona vreo statie?