Un altfel de brad de Craciun la Timisoara? Va avea 15 metri si va fi luminat din interior! Voteaza proiectul!

TIMISOARA. Un brad urias, facut din doze de aluminiu, reprezinta un nou proiect indraznet al celor de la Ecostuff, cei care au realizat si faimosul pod din pet-uri peste Bega.

Acesta va avea 15 metri inaltime si reprezinta o alternativa la bradul taiat din padure care troneaza in mod traditional de sarbatori in Piata Victoriei din Timisoara, brad care mai apoi ajunge, in cel mai bun caz, lemn de foc.

Proiectul ‘possibiliTree’ e singurul din Timis acceptat in competitia din Tara lui Andrei, iar acum trebuie votat pentru a primi finantarea de 15.000 de euro de care are nevoie.

<possibiliTree> este o instalatie de interventie urbana, realizata din materiale recuperate, inalta de 15 metri, care va reprezenta o alternativa a Pomului de Craciun. Dam ocazia comunitati locale sa contribuie la proiect, pe parcursul tuturor etapelor acestuia. La constructia „possibiliTree” vom folosi doze de aluminiu si tuburi de carton. Suprafata desfasurata a „possibiliTree” este de aproximativ 150 de metri patrati si va fi realizata din bucati de aluminiu recuperate din dozele de aluminiu colectate si puse la dispozitia noastra de timisoreni. Numarul dozelor de aluminiu care vor fi folosite la realizarea instalatiei se ridica la peste 20.000. Vor fi parcurse 3 etape, prima etapa fiind si cea mai lunga, in care vom colecta materialele necesare instalatiei. A doua etapa reprezinta constructia propriu-zisa a diferitelor bucati de instalatie, a treia fiind instalarea intr-o zona centrala din Timisoara. Vom demonstra prin acest proiect ca exista numeroase posibilitati de „a avea un Brad de Craciun” fara sa fie nevoie sa taiem unul din padure, se arata in singurul proiect de mediu care a intrat in competitie la Tara lui Andrei.

Nu intamplator acest proiect de mediu se vrea realizat pentru inceput la Timisoara. Si-ar putea gasi locul chiar in Piata Libertatii.

Vrem sa construim instalatia pentru toti locuitorii Timisoarei, pentru toti cei 350.000. Acestia sunt beneficiarii principali ai proiectului. Prin amplasarea possibiliTree in centrul orasului, in Piata Libertatii, care pana acum un an era un mic parc in centrul orasului, iar acum este o piata mare, goala si pietruita, vom anima locatia si vom aduce ineditul in atentie atat prin solutia constructiva, cat si prin materialele folosite si varianta de iluminat aleasa. Indirect possibiliTree se adreseaza tuturor celor care ajung intr-un fel sau altul in contact, fie si virtual, cu acest proiect„, se arata in motivatia initiatorilor de la Ecostuff Romania.

Daca oamenii vor sa vada brazii in padure, unde le e locul si nu facuti lemne de foc dupa o luna de stat morti in piete spre deliciul trecatorilor, se poate si altfel, mult mai frumos, mult mai simplu. Lumea evolueaza, se schimba, se adapteaza. Bradul in sine nici macar nu e „varianta” originala a pomului de Craciun…In fiecare an putem avea un alt pom de Craciun, facut din altceva, in orice piata din Timisoara, nu trebuie musai sa fie in centru„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Radu Rusu, coordonatorul proiectului.

Cei de la Ecostuff isi propun sa determine autoritatile sa renunte la a mai reteza cate un brad falnic in fiecare iarna pentru a-l expune in centrul orasului, dar si la ceilalti pomi care cad sub drujbe pentru a deveni puncte de atractie in institutii in perioada sarbatorilor.

Scopul instalatiei este sa convingem autoritatile locale sa renunte la bradul natural de Craciun, fie in favoarea unuia deja plantat in oras care poate fi impodobit fara probleme, fie in favoarea unuia creativ, construit din materiale neconventionale si recuperate, de catre diversi artisti locali sau ong-uri. In cazul acesta, vom avea in fiecare an ceva nou, asigurand o diversitate necesara intr-un oras candidat la titlul de Capitala Europeana a Culturii. Mai mult decat atat, ne dorim sa convingem sa se renunte la bradul natural taiat din interiorul institutiilor, in favoarea unuia viu, impodobit in exterior sau unul creativ, construit in urma parteneriatelor cu diverse scoli sau gradinite. Obiectivul principal al instalatiei este sa fie folosita drept exemplu pozitiv, sa aratam ca se pot construi lucruri faine cu resturi, cu materiale care ar fi ajuns la cosul de gunoi sau in cel mai bun caz, la reciclat, daca nu le-am fi salvat. Vrem sa convingem comunitatea sa priveasca deseurile ca pe resurse, sa se gandeasca de doua ori inainte de a arunca ceva la cosul de gunoi, sa invete sa refoloseasca si sa colecteze selectiv. De asemenea, dorim implicarea comunitatii in toate etapele proiectului, reprezentati ai autoritatilor, ai societatii civile si ai mediului de afaceri, (cel putin 5 scoli, 5 multinationationale, 5 ong-uri„, mai explica initiatorii.

Prin acest demers, cei de la Ecostuff Romania spera sa salveze o multime de brazi frumosi.

Cand sarbatorim Craciunul fara zapada si cu 15 grade pozitive in termometre, nu mai putem vorbi de un Craciun traditional. Mai mult decat atat, in timp de padurile Romaniei dispar cu repeziciune, iar nivelul de C02 din atmosfera atinge cote alarmante, taierea brazilor pentru cateva zile, doar pentru placerea personala nu se justifica„, concluzioneaza cei de la Ecostuff.

Tot ce trebuie sa faca cei care vor ca bradul de aluminiu sa poata fi montat in Timisoara este sa voteze proiectul pe pagina oficiala a concursului. Insa timisorenii care vor sa voteze proiectul possibiliTree trebuie sa se grabeasca, pentru ca termenul limita este data de 18 decembrie. VOTEAZA AICI!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. idee super, pacat ca nu o sa fie acasa sa il vad

  2. Fenomenul kitsch din nou la Timisoara.
    1. O alta forma de manifestare a „faimosului pod din pet-uri peste Bega” (care a fost NU record Guinness).
    2. Sper ca finantarea sa fie facuta de cei care au bani de aruncat (15.000 de euro); mai bine dati banii aceia la o casa de batrani, la un azil de copii sub forma de cadouri s.a. actiuni caritabile posibile.
    Urmeaza un Mos Craciun din doze de bere („robot” sec. XXII)

  3. Evident,pentru populatia orasului e muuuult sa se taie un brad pe an!!!Pentru banditzii de politicieni,nu e o probleme daca se distrug sute de mii de HECTARE de padure (si de brazi) si tot pe an!.Nici nu mai ai cuvinte sa-ti exprimi dezolarea si nemultumirea.Oare unde-or fi fost acesti ,,vajnici,,aparatori de paduri,cind s-au ras de pe coastele muntilor,codri seculari????S-au sesizat europenii cit suntem de nesabuiti .Pe noi,ne doare la..rumegus.Din partea mea,sa-faca pomul de Craciun din centru si din pungi de Kauffland..tot aia e.

  4. Proiecte de 2 bani intr-o tara de 2 bani . Oamenii mor de foame si de saracie si noi aruncam cu euro in brazi reciclati de mintile intortocheate ale celor care gandesc astfel de actiuni ce nu ajuta in nici un fel pe nimeni. La o valoare de 20 de roni a cosului zilnic cei 15.000 de euro ar hrani aproximativ 3300 de oameni sau pentru 50 de roni bucata s-ar putea face fericiti 1350 de copii din centrele de plasament cu niste cadouri de Craciun. Evident bradul de tabla este mult mai important decat niste suflete amarate!