TIMISOARA. In paralel cu reabilitarea cladirilor istorice din Piata Victoriei, prin sistemul de ajutor al primariei, iata ca si municipalitatea se apuca de renovari la imobilele sale.
Pe bani de la bugetul local, Primaria Timisoara se va ocupa de reparatii la unul dintre cele doua turnuri de apa ale orasului, respectiv la o cladire din centrul vechi.
Primul edificiu care va fi reabilitat se afla la intrarea in Piata Libertatii dinspre Piata Unirii, pe strada Vasile Alecsandri la nr. 1, pe partea stanga a strazii. Cladirea va fi recosmetizata, asa cum s-a intamplat si cu imobilul de peste drum. Deocamdata, nu se stie cand se vor pune schelele pe aceasta cladire, insa suma estimata care va fi alocata pentru reparatii a fost anuntata.
CITESTE SI: Au venit primele minibuze Mercedes, la Timisoara! Cum arata si cand incep sa circule? FOTO!
„Vom aloca fonduri pentru ca in 2017 sa se realizeze reabilitarea cladirii de pe Vasile Alecsandri nr. 1, care e intr-o stare avansata de degradare.Suma e de cel putin 4 milioane de lei. Astea sunt estimarile. Suma exacta se va cunoaste dupa licitatie„, a declarat primarul Nicolae Robu.
A doua cladire luata in calcul pentru reabilitare este cea a turnului de apa din zona Iosefin, care nu este insa la prima incercare de refacere. Un plan a fost prezentat primariei in urma cu mai bine de doi ani, iar in acesta urma sa se amenajezeo cafenea, sa se monteze un lift si timisorenii sa aiba o vedere panoramica asupra Timisoarei.
„Un alt proiect de reabilitare si refunctionalizare, turnul de apa din Iosefin. Noi am mai avut un proiect sa facem reabilitarea, numai ca ideea de atunci, nu a primit aviz de la Directia Cultura. Speram ca de data asta sa isi dea avizul. Estimam ca 200 de mii de euro vor fi costurile aferente. Proiectul, asa cum arata el gandit de arhitect arata foarte bine. Nu exista inca un proiect tehnic, este doar o idee de proiect care insa mie mi-a placut„, a declarat Nicolae Robu.
Lucrarile la cele doua imobile se executa complet separat de ceea ce se intampla in Piata Victoriei, unde intra in reparatii primele cladiri istorice private, cu ajutor de la Primarie. Proprietarii trebuie sa puna ei bani pentru refacerea acestora, Primaria va veni cu jumatate din suma, iar aceasta parte va fi recuperata pe viitor de municipalitate de la proprietari.
Primarul Timisoarei a mai facut o data apel la proprietarii de cladiri istorice din Timisoara sa faca toate demersurile necesare pentru a-si reabilita imobilele si a evita plata impozitului majorat de cinci ori.
Pareri
Ce face altceva directia de INCULTURA in afara de a pune bete in roate?!
Vezi si dezastrul de la Muzeul Banatului, unde cladirea a ajuns ruina totala si s-a furat ca in codru!
Deci reconditionarea acestei cladiri costa aproape un milion de euro? Dar ce lucrari se fac? Incredibil, nu pot sa inteleg de ce costa asa de mult????
Gînduri bune da turnul de pe st telegrafului obiectiv va fi neglijat?
In alte tari, astfel de turnuri (de peste 120 de ani) au fost declarate „monumente” (ca de fapt si „Abatorul” s.a.). La noi, se aplica principiul „nu ne ocupam de ele ca se darama si singure”; dar suntem capitala culturala!