Unda verde la pavarea viitoarelor strazi pietonale din centrul istoric al Timisoarei. E nevoie de reproiectare dupa descoperirile arheologice

TIMISOARA. Desi in ultima vreme timisorenii nu au vazut prea multi muncitori pe santierul din centrul istoric al orasului, exceptie facand cei doi care-l scoteau pe un coleg dintr-un tub de canalizare, lucrarile sunt in grafic, sustin reprezentantii Primariei Timisoara. Cu putine intarzieri, din pricina descoperirilor arheologice care au nevoie de fel de fel de avize.

Potrivit reprezentantilor municipalitatii, pana acum s-a asteptat dupa avizele impuse de descoperirile arheologilor. In ceea ce priveste pavarea viitoarelor alei pietonale, primarul Nicolae Robu da asigurari ca vor fi puse placi de granit.

„Ar trebui sa puna varianta finala de pavaj. Ma voi duce sa vad. Schimbarile apar pe strazile mari, de promenada, unde va fi flux pietonal de-adevaratelea. Asta inseamna pe Lucian Blaga, pe Vasile Alecsandri, pe Eugeniu de Savoya si pe Mercy. Pe cele 4 strazi vom avea in zona centrala placi mari, astfel incat promenada sa poata decurge in buna conditii. Avand in vedere neintelegerile din lungul timpului, tin sa precizez ca vorbim despre placi mari, de piatra naturala, de granit, si nu despre alte placi”, ne-a declarat edilul-sef.

Lucrarile sunt putin in intarziere, insa nu iesim din grafic, sustine primarul.

„S-a intarziat pentru ca in urma cercetarilor arheologice care au avut loc, in urma descoperirilor, se impune o reproiectare. Reproiectarea nu se poate face punctual. Pe strada Fara Nume se putea lucra, dar in piete, in Sf. Gheorghe, in Libertatii, in Unirii, in Tarcului, acolo se poate lucra in momentul in care avem reproiectarea. De aceea avem anumite intarzieri. Noi nu suntem cu proiectul per ansamblu intarziat. Dimpotriva, stam foarte bine. Numai ca, daca ar fi decurs aceasta reproiectare mai repede, se putea deja lucra si am fi putut cat de curand sa finalizam”, mai spune Robu. Primarul sustine ca nu conteaza cat costa reproiectarea, pentru ca avem economii din toate proiectele desfasurate de municipalitate.

Potrivit Aureliei Junie, sef Directia de Dezvoltare din cadrul Primariei Timisoara, au venit deja avizele pentru mai multe strazi incluse in proiect, care vor deveni alei pietonale.

„Vom incepe pavarea in Piata Libertatii, muncitorii fac aprovizionarea. Am asteptat avizele necesare, unele nu le avem nici acum. Au venit pentru Praporgescu, pentru Lucian Blaga, pentru Enrico Carusso, pentru Sf. Gheorghe partial, pentru Mercy partial, pe jumatate doar, si pentru Piata Tarcului. Putem incepe doar pe strazile pentru care avem avizele, de acum incolo urmeaza modificari de proiect. Se vor face si revizuiri si modificari de proiect. Este complicat, practic avem un proiect cat 14, pentru ca fiecare are specificul propriu”, ne-a declarat Aurelia Junie, totodata si manager de proiect.

Odata primite avizele, se poate trece la treaba. Muncitorii s-au apucat deja sa puna pavaj pe straduta Fara Nume dintre Piata Sf. Gheorghe si Piata Libertatii. Nu este insa varianta finala de care vorbeste primarul Nicolae Robu pentru marile alei pietonale. Pe unele artere, ideea lui Robu nu prea poate fi pusa in aplicare. Reprezentantii primariei sustin ca pavajul va fi realizat din piatra combinata, de trei dimensiuni: de 6×6 cm, de 10×10 cm sau 12×12 cm si de 60×60 centimetri. Oricum, in Piata Libertatii nu pot incepe procedurile de pavare pana nu vine avizul de descarcare arheologica.

Oricum, planul este sa inceapa pavarea in Piata Libertatii, pe strada Fara Nume, apoi pe Praporgescu si Mercy. Momentan, muncitorii firmei contractate de primarie pentru proiectul de reabilitare a zonei Cetate lucreaza la inlocuirea unei conducte mari a retelei majore de apa care acopera strazile Francesco Griselini si Eugeniu de Savoya, care afecteaza jumatate din oras, ne-a dezvaluit Junie. Se va lucra chiar si noaptea.

„O sa facem partial Piata Libertatii, atat cat putem. Speram sa primim avizele definitive. Am inceput termoficarea pe Mercy, cand e gata incepem pavarea. Strada Mercy e cea mai usoara, din punct de vedere al lucrarilor. Acolo unde trebuie sa facem modificari impuse de descarcarile arheologice, trebuie sa revizuim proiectele. Se lucreaza, nu se sta niciunde pe santier. In toamna putem avea primele strazi pavate”, a concluzionat Aurelia Junie.

Cat despre Piata Unirii, arheologii inca nu si-au terminat treaba acolo. Planul este sa finalizeze lucrarile in aceasta luna, insa nimic nu este sigur cand e vorba de vestigii. Ramane de vazut daca vor finaliza la timp sau vor cere inca o prelungire a termenului alocat pentru cercetarea arheologica.

***

Lucrarile de reabilitare a centrului istoric din Timisoara au inceput la sfarsitul lunii octombrie 2013 si sunt realizate de firma Romprest, care face lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii.

Va reamintim, lucrarile de reabilitare din cartierul Cetate reprezinta un proiect mai vechi al Timisoarei initiat de administratia Ciuhandu, care a pus piatra de temelie in primavara anului 2012. Acestea se executa treptat, cu aproape 15 milioane de euro, 80% din bani venind de la UE, ca fonduri nerambursabile.

Ar trebui sa fie complet refacute 10 strazi in zona Unirii: Sergent Constantin Musat, Vasile Alecsandri – pe tronsonul Piata Unirii si Libertatii, Lucian Blaga – pe tronsonul Piata Unirii si Piata Huniade, Florimund Mercy, Franceso Griselini, Fara Nume 2, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu si Enrico Carusso.

In plus, vor fi schimbate aproape in intregime pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului, exceptie facand Piata Unirii, care va ramane la fel. Se fac insa si aici sapaturi, pentru inlocuirea retelelor subterane, dar si pentru inlocuirea pavajului, pavaj care se va pune din cladire in cladire, deci vor disparea trotuarele. Totodata, proiectul prevede schimbarea mobilierului urban din zona, iar subsolurile cladirilor istorice ar urma sa fie transformate in spatii comerciale.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Daca se vor pune pe jos,placi mari,albe de granit,tin sa felicit primarul…inseamna ca a tinut cont si de sfaturile si parerea noastra.altfel,bolovanii insiruiti pe strazi,provocau doar neplaceri trecatorilor si cetatenilor acestui oras…!!!

  2. Desfasurarea intregii lucrari tradeaza un amatorism cras. Cine este MANAGERUL DE PROIECT pentru intrega lucrare? De ce Dl. Robu da relatii despre mersul lucrarilor si nu respectivul domn? Avize si proiectele trebuiau solicitate si realizate din timp, nu sa se astepte dupa ele la nesfarsit. „Arheologii” de la Popa Sapca se pare ca au tot interesul sa traga de timp, stau la aer curat, fac o munca relaxanta, nu ma mir ca au intarzieri asa de mari. Managerul de proiect trebuia sa aiba un grafic cu desfasurarea lucrarilor si cu riscurile care decurg din nerespectarea unor termene. A fost penalizat cineva pentru intarzieri?

  3. Deci in Unirii se va inlocui pavajul???? Cu toate ca proiectul specifica clar si raspicat pastrarea acestuia??? Robu cumparase demult placile mari gen gresie – e clar ca e vorba de o afacere aici. Pavajul vechi de granit va pleca cel mai probabil din tara in alte locuri unde se apreciaza istoria si lucrurile de calitate. In schimb vom avea piatra ieftina din China probabil

  4. Din motive diverse si misterioase incet incet sunt lasate sa dispara bucati mai mici sau mai mari din istoria Timisoarei. Care e motivul e posibil sa nu aflam niciodata dar mi-a placut partea din articol in care Robu spunea ca stam bine. Asa e, se sta bine prin centru, mai ales lucrarile stau pe loc, afacerile celor din zona, mizeria pe strazi, nervii oamenilor stau intinsi…

  5. 1. Sper ca pavajul nu va fi unul alunecos si ca astfel, iarna va trebui sa ne luam „patine”. Sau se va constata atunci, la terminarea lucrarilor?
    2. Cuburile de granit (bazalt?) care au fst ridicate, ce drum o sa ia? Zilele trecute venind de la Viena am putut admira din nou faptul ca, in acest sens, al utilizarii cuburilor, „Marea Viena” tine la traditii.