TIMISOARA. Mai simplu, mai igienic, mai…occidental! Tot mai multe familii din Timisoara aleg, in ultimii ani, sa nu-si mai ingroape rudele in clasicele morminte din cimitire, ci le transforma trupurile in cenusa, pe care, mai apoi, fie o imprastie in 4 zari, fie o pastreaza in urne speciale.
In Romania exista un singur crematoriu uman, in Bucuresti. Firmele de pompe funebre din vestul tarii nu apeleaza insa la acesta si aleg sa mearga la unguri, unde sistemul este mai usor si mai serios.
„Noi facem incinerarile in Ungaria, pentru ca este mai aproape si mai ieftin si serviciile sunt mai de buna calitate. Macar acolo avem garantia ca ducem decedatul care trebuie si luam cenusa aceluiasi decedat, nu ducem pe unul si luam pe altul, asta e diferenta. Mie nu mi s-a intamplat, dar stiu multe cazuri. Nu mi se pare deloc moral. In plus, cei de la Bucuresti nici nu fac programari telefonice, asteapta spagi, te poarta de colo-colo“, ne-a dezvaluit Mircea Sipos, reprezentant Casa Funerara Eterna din Timisoara.
Putini timisoreni isi ard mortii, din pricina religiei
Desi are preturi mici, in comparatie cu alte firme, el nu reuseste sa treaca prea multe corpuri granita pentru a fi transformate in cenusa de unguri, dar aceasta mai mult din cauza ca Biserica Ortodoxa Romana s-a pronuntat de multa vreme in problema incinerarii si este total impotriva. Sfantul Sinod al Bisericii a decis ca daca vreun enorias va dori ca trupul sa ii fie incinerat dupa moarte, Biserica le va refuza orice asistenta religioasa. De aceea si cele mai multe cereri la firmele de pompe funebre vin de la catolici.
„80% dintre cereri apartin catolicilor. E si putin mai complicata procedura. Trebuie facute acte in plus, la Sanepid si in mai multe locuri. Mortul se transporta in sicriu de lemn si in sicriu de zinc. La vama ne trebuie pasaport mortuar. In momentul in care se face programarea, plecam in Ungaria. Incinerarea dureaza cateva ore si in aceeasi zi se si aduce cenusa in tara“, a mai spus Mircea Sipos
Cenusa se poate inhuma in Cimitirul din Calea Sagului
Cenusa unui mort poate fi ingropata in Cimitirul Calea Sagului din Timisoara, unde o firma mortuara a inchiriat o portiune de teren si a amenajat acolo un loc decent pentru inhumarea cenusei.
„Noi avem spatiu pentru urne in cimitir din 1996, de cand am avut prima cerere. Acum s-au umplut, sunt 32 de urne. Mai vrem sa facem loc pentru inca 20, pentru inceput. in general, catolicii isi ard mortii, ei vin uneori si din strainatate direct cu cenusa. Pentru ei e si mai ieftin sa vina cu cenusa de acolo, decat cu mortul“, a explicat Nelu Bolgea, director Casa Funerara, cel care le-a facut un mic cimitir celor incinerati.
De cealalta parte, Nicolae Cacuci, seful Administratiei Cimitirelor din Timisoara, spune ca, uneori, familiile vor sa-si ingroape urna cu cenusa chiar in pamant. „Sunt persoane care inhumeaza urnele si in locurile de veci. Foarte multi sunt cetateni germani“, ne-a spus Nicolae Cacuci.
Cum se pastreaza cenusa
Cea mai simpla incinerare la firma reprezentata de Mircea sipos costa 350 de euro, cu un sicriu de lemn, pe cand cea mai complexa, in care mortul se poate arde in sicriu special, costa chiar si dublu, in functie de sicriul pe care il cumpara familia.
„Noi facem toate documentele necesare. Le oferim un sicriu de brad inclus in pret, incineram corpul si apoi aducem urna, care este propriu-zis o capsula de plastic. Acea capsula ei prefera sa o depuna intr-o urna din diferite materiale: metal sau portelan. Inmormantarea are loc de obicei in prezenta preotului familiei“, povesteste acesta.
Inhumarea trupului sau a cenusei, in preturi
Un mormant pentru cenusa celui decedat e mult mai ieftin de inchiriat decat unul pentru corpul unui mort. Pentru o perioada de 45 de ani, o familie care vrea sa-si arda mortul plateste aproape 350 de lei, in timp ce pentru o perioada de 7 ani, un loc de veci costa aproape 100 de lei. Diferenta de pret este destul de vizibila, daca la cheltuieli se includ si coroanele, plata preotului, sicriul, crucea si toate cele necesare. in timp ce o incinerare costa pe putin 200 de euro, cu sicriu de stejar si cu toate documentele necesare, pentru cea mai ieftina inmormantare traditionala timisorenii scot din buzunar aproape 500 de euro. Aici intra si sicriul, care poate costa de la cateva sute la cateva mii de euro, coroanele, intre 40 si 200 de lei, plata preotului si cantorului de aproape 200 de lei, taxa pe locul de veci intre sute si mii de lei, in functie de cimitir si de locurile disponibile, dar si crucea, cea mai ieftina fiind de 50 de lei.
Solutie pentru aglomeratia din cimitire
In toata Europa, familiile care ii pierd pe cei dragi isi ard mortii pentru ca este mult mai ieftin. De altfel, aceasta varianta de inhumare reprezinta si o solutie pentru aglomerarea locurilor de veci din cimitire. Majoritatea pastreaza cenusa celor disparuti in urne de portelan.
FOTO: Dariana Dragos
Pareri
Normal ca mergem la unguri, ca doar sunt mai seriosi ca noi. Eu as prefera sa incinerez un mort, decat sa-l ingrop sa-l manance viermii!
mai ce sa mai candeasca frate mortyu la capela…ii prajim ieftin si rapid la ungaria.. bun ase…bine de stiut
Numele meu este Gherhgev Dorin si sunt administratorul primului crematoriu modern deschis in Romania. Am intrat pe acest forum pentru a face cunoscuta existenta noastra si a raspunde eventualelor intrebari.
Pentru toti cei interesati am initiat proiectul ,,Porti deschise” in fiecare zi de Miercuri a saptamanii intre orele 9 – 12. In cadrul acestei vizite este prezentata; tehnologia existenta, procedurile si etapele procesului de incinerare.
As vrea sa stiu unde este acest crematoriu si cum putem lua legatura pentru informatii mai detailate.
Iubitilor, inmormantati-va mortii crestineste, din pamant sunt facute trupurile noastre, in pamant sa se intoarca, iar sufletele nemuritoare sa se desprinda usor de trupul adormit, si sa se inalte la Bunul Dumnezeu. Prin arderea trupului este afectata si inaltarea sufletului. Ne iubim mortii? Sufletele se usureaza prin slujbele Bisericii, iar acestea nu se mai fac pentru cei incinerati. Lumina si iubire sa aveti, cu drag!
NU SCRIE in Biiblie ca suntem facuti din pamant ci din tarana ceea ce e cu totul altceva,citeste dex ce inseamna tarana.Nu scrie in Biblie ca ne vom intoarce in pamant,citeste si nu te lasa manipulat.Nu spun ca e bine sau rau dar nu trebuie facuta o lege ca trebuie sa fim bagati neaparat in pamant sa ne manance viermii ci putem fi bagati in pamant si sub alta forma fiind vorba de fapt doar de un trup fara nici o valoare,sufletul are valoare si nu trupul.
Maica camelia daca trupul tau este facut din pamant pe mine ma adus barza si daca tu nu ai fost pe la scoala eu acolo am invatat ca „in natura nimic nu se pierde,nimic nu se castiga, ci totul se transforma” antoine-lavoisier (citat despre natura)D-zeu ne iubeste oricum. Stiinta si cunoastere sa aveti. eu prefer incinerarea.
ungurii ar face-o si gratis la cat de mult ne iubesc!Iti dai seama..isi vad visul cu ochii,probabil in fata cuptorului trag si o bauta pe cinste!! ca ne..ard romanii:))
gandesti romaneste ,il vrei pe ungur spanzurat, ars sau mort oricum ,pentru ca il invidiezi.Ungurul nu are de ce sa te invidieze,pentru el esti indiferent ca olandezul ,neamtul , ca orice alta natie . Totul e doar in capul tau . Imi pare rau de tine, ca ai adunat atata ura .
pe alex cat de sovinist e nici focul nu arde
Cimitirele sunt pline! Trebuie sa ne gandim si la copiii nostri, sa nu le lasam o tara plina de morti ingropati! Sufletul ne paraseste in momentul in care murim si se ridica la „ceruri” , in urma lasa doar un cadavru , o bucata de carne! Este mult mai igienic sa fim incinerati dacat sa putrezim in pamant! Sufletul traieste vesnic!
buna ziua as vrea un nr de tel pentru incinerare din ungaria si localitate unde se afla va multumesc
Parerea mea este incinerare.Ar fi bine sa stin un numar de telefon din Timisoara ,sa stim cine se ocupa cu organizarea,transportul sicriului pt.incinerare.Eu locuiesc in Arad ,si e bine de stiut din timp unde sa ne adresam.Cu multumiri Iakus Margareta