TIMISOARA. Cei 38 de arestati in dosarul spaga la frontiera au fost pusi in libertate de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Vamesii si politistii au plecat acasa in noaptea de sambata spre duminica.
Arestatii transferati de la Bucuresti la Timisoara saptamana trecuta nu reprezinta un pericol public. Asa au decis judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Acestia au respins recursul formulat de procurori. Cei 38 de politisti si vamesi au parasit celulele. La iesire au fost asteptati de rude.
ICCJ a mentinut astfel decizia Curtii de Apel Timisoara de a-i pune in libertate, mai ales ca cercetarile in dosar au fost finalizate si s-a intocmit deja rechizitoriul. Primul termen al procesului este stabilit pentru 20 iunie.
Cei eliberati nu au voie insa sa paraseasca tara si nici sa vorbeasca unii cu altii sau cu martorii din dosar. Nu au voie sa comunice direct sau prin intermediari.
Judecatorii au mai interzis celor 38 de vamesi si politisti de frontiera sa-si exercite meseria pe timpul procesului.
Rechizitoriul, un adevarat manual de luat spaga!
Rechizitoriul intocmit de procurorii DNA are 1400 de pagini, iar intreg dosarul instrumentat de anchetatorii anticoruptie este format din 80 de volume. Materialul de cercetare contine sute de pagini de inregistrari care arata cum se luau si cum se imparteau spagile in punctul de trecere frontiera Moravita, dar si la Foeni si in sectorul Deta.
***
Va reamintim, procurorii DNA au trimis in judecata 69 de ofiteri, agenti de politie de frontiera si vamesi, din care 38 in arest preventiv, de la PTF Moravita si Foeni si Sectorul PF Deta, acuzati de mita de peste 82.000 de euro pentru inlesnirea traficului de tigari din Serbia in valoare de 3,3 milioane de euro.
Procurorii DNA i-au trimis in judecata pe agentii de politie de frontiera Ciprian Ionut Porav, Francisc Ticaciu si Marian Mihai Dicu, arestati preventiv, acuzati de constituire a unui grup infractional organizat, luare de mita si complicitate la contrabanda, potrivit unui comunicat transmis joi de DNA.
Pentru aderare la un grup infractional organizat, luare de mita si contrabanda vor mai fi judecati lucratorii vamali Aurel – Ioan Selegean, Sorin Daniel Avram, Sorin Horea Chirculescu, Florin Darabut, Florin Sever Dobinda, Petru Tarcea, Olimpiu Jurcutiu, Adrian Claudiu Uiuiu, Teodor Badau, Stefan Milan Gubic, toti in arest preventiv si agentii de politie de frontiera Dorin Adrian Verdet, Valentin Ionescu, de asemenea, arestati, precum si Ioan Taran, agent la Politia Rutiera Deta din cadrul IPJ Timis, in stare de arest preventiv.
Procurorii DNA i-au mai trimis in judecata pe ofiterii de politie de frontiera Valerian Dragomir, Catalin Teodor Tanase, Adrian Mocanu, stefan Marc, Radu Catalin Felecan, in stare de arest si pe Viorel Lilian Matei.
Vor mai fi judecati agentii de politie de frontiera Ovidiu Marian Barbosu, Costinel Chiosa, Darius Apostol, in arest preventiv, Cornel Florin Budris, Stoian Petcov, Marian Lucian Degan, Gabriel Bebe Hasu, Victor Sebastian Ivanovici, Nicolae Surulescu, Danut Antoni, Ioan Barjovanu, Vasile Tanase, Marin Ivana, Petrisor Bogdan Banut, Titus Valentin Muntean, Iulian Colf, Ilie Alexoaei, Florentin Claudiu Ardelean, Valentin Sorin Biliuz, Vasile Cojocaru, Razvan Marincu, Ion Caramatrac, toti in arest preventiv.
Instanta ii va mai judeca si pe lucratorii vamali Cristian Grigore Braga, Gheorghe Verdet, pentru aderare la un grup infractional organizat, luare de mita si complicitate la contrabanda.
Pentru aderare la un grup infractional organizat si luare de mita au fost trimisi in judecata si ofiterul de politie de frontiera Ioan Cornel Popa si agentii de politie de frontiera Razvan Dumitru Mitroi, Andrei Tapirdea si vamesii Lucian Mitroi, Andrei Kurila, Elena Micsa, Ghita Cristian Burdan si Marius Marta, arestati preventiv.
Ofiterul de politie de frontiera Dan Florin Panescu este acuzat de aderare la un grup infractional organizat, luare de mita, contrabanda si complicitate la aceasta infractiune, iar agentul de politie de frontiera Ioan Marian Darie de luare de mita.
Lucian Cotora, persoana implicata in traficul cu tigari, a fost trimis in judecata in stare de arest preventiv pentru aderare la un grup infractional organizat, dare de mita si doua infractiuni de contrabanda, in timp ce Sava Dan si Sinisa Petkovic, de asemenea implicati in traficul cu tigari, sunt acuzati de aderare la un grup infractional organizat, dare de mita si contrabanda.
Lucratorii vamali Dorin LIviy Novac, Ana Cumpanasoiu, Petru Augustinov si Ioan Prisecaru sunt acuzati de aderare la un grup infractional organizat, luare de mita si contrabanda.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au stabilit ca in perioada octombrie 2010 – ianuarie 2011, la nivelul Punctelor de Trecere a Frontierei (PTF) Moravita si Foeni din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Timis a existat un grup infractional organizat care a actionat in scopul comiterii unor infractiuni de coruptie si de contrabanda pentru a obtine beneficii materiale din activitatea de trafic ilegal cu tigari provenite din Serbia.
In structura grupului infractional organizat au fost cooptati lucratori vamali si politisti de frontiera de la PTF Moravita si Foeni care efectuau serviciul in aceeasi tura si din componenta echipajelor mobile ale vamii si Politiei de Frontiera, politisti din cadrul
Sectorului Politiei de Frontiera Deta (SPF), politisti din echipajele politiei rutiere si din cadrul posturilor de politie comunale de pe traseul PTF Moravita si Timisoara cat si anumite persoane implicate in activitati ilegale de trafic cu tigari.
“Functionarii publici si ceilalti membri ai grupului au incalcat legea penala cu o frecventa aproape zilnica, activitatea infractionala fiind extinsa la nivelul fiecareia dintre turele care faceau de serviciu in acest punct de trecere a frontierei. Alegerea momentului favorabil si declansarea activitatilor infractionale se facea numai dupa ce seful de tura al vamesilor si seful de tura al politistilor de frontiera primeau confirmarea de la sefii posturilor de politie comunale si de la politisti din echipajele politiei rutiere ca intreaga zona este supravegheata de catre acestia si ca nu sunt prezente persoane care le-ar putea impiedica activitatea sau institutii ale statului nu efectueaza controale. in consecinta, in timpul derularii traficului cu tigari, respectivul segment de teritoriu era pe deplin sub stapanirea grupului infractional organizat, fiind practic scos de sub autoritatea statului”, se arata in comunicatul transmis de DNA.
Reprezentantii institutiilor statului deveneau parteneri ai traficantilor de tigari doar in conditiile in care, pentru a introduce ilegal in Romania tigari depozitate in autoturisme si disimulate in diverse spatii din acestea, primeau de la traficanti 50 de euro pentru fiecare bax de tigari. in timp ce vamesul efectua un control superficial si formal al autoturismului, urmarind ca gesturile sale sa fie inregistrate de camerele de luat vederi amplasate in perimetrul punctului de trecere a frontierei, mita destinata coruperii vamesilor si politistilor de frontiera era remisa, in majoritatea situatiilor, in toneta vamesilor de pe sensul de intrare in tara. in continuare, conspirativitatea deplasarii traficantilor era asigurata de echipajele mobile ale vamesilor si politistilor de frontiera care se asigurau ca nu exista in zona filtre de control.
De regula, sumele de bani astfel colectate erau impartite in mod egal intre sefii de tura ai vamesilor si politistilor urmand a fi distribuiti subordonatilor in functie de contributia fiecaruia la activitatea infractionala. in acest mod, pentru a nu constata infractiuni sau contraventii, practic pentru a nu efectua niciun fel de control de frontiera, functionarii publici primeau la Moravita sume de bani de ordinul miilor de euro pe tura iar la Deta sume de bani de ordinul sutelor de euro pe tura.
Politistii din cadrul altor structuri decat Politia de Frontiera, care supravegheau zona pentru a preveni eventualele surprinderi in flagrant, primeau sume cuprinse intre 150 si 300 de euro pentru fiecare tura. De asemenea, o parte din banii colectati erau folositi si pentru achitarea produselor alimentare consumate zilnic de catre functionarii din tura respectiva.
Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra a 48 de case si apartamente, 9 terenuri, 16 autoturisme si mai multe conturi bancare.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiteri din cadrul MAI – Directia Generala Anticoruptie, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, Inspectoratul General al Politiei de Romane si Jandarmeria Romana.
Dosarul a fost trimis instantei Curtii de Apel Timisoara.