A fost construita inaintea celor din Roma, Stockholm, Tokyo sau Los Angeles, intre anii 1854-1856, este cea mai batrana gara de pe teritoriul actual al Romaniei si se afla in Banat.
Vorbim despre gara din Oravita, unde se gaseste, de asemenea, cel mai vechi depou de locomotive din tara, ridicat de catre Societatea Privilegiata a Cailor Ferate de Stat Austrice pentru a asigura remorcarea trenurilor pe linia Oravita – Bazias.
Cazut prada degradarii in ultimii ani, depoul va intra in reabilitare.
Reprezentanti ai Regionalei de Transport Calatori Timisoara s-au intalnit la Oravita cu reprezentanti ai Primariei pentru a discuta despre starea cladirilor din cea mai veche gara. Depoul a fost constituit dintr-o hala principala, in anul 1856, constructia fiind in intregime din lemn. Aceasta a fost distrusa complet de incendiul din anul 1886.
Ulterior, intreaga cladire a fost reconstruita din zidarie de caramida, necesitand in momentul de fata reparatii capitale la acoperis. CFR Calatori are cuprinsa in bugetul de anul acesta suma necesara refacerii integrale a invelisului remizei.
„Sunt bucuros de faptul ca cei de la CFR dau importanta uneia dintre cele mai remarcabile atractii turistice din orasul nostru. Am venit la intalnire impreuna cu arhitectul aparatului de specialitate din cadrul Primariei pentru a da o mana de ajutor celor de la CFR si am reusit sa gasim solutii viabile pentru a incepe cat mai repede posibil reabilitarea remizei de locomotive”, a declarat pentru Reper24, Dumitru Ursu, primarul Oravitei.
Dupa ce depoul va fi pus la punct, reprezentantii Regionalei de Transport Calatori Timisoara si cei ai Primariei din Oravita vor sa infiinteze un muzeu, dat fiind faptul ca din aceasta gara porneste traseul de vis – Semmeringul Banatean, cea mai spectaculoasa cale ferata din Romania, care atrage in fiecare an mii de turisti din toate colturile lumii.
Va reamintim, la Oravita s-a construit si prima cale ferata de pe teritoriul tarii noastre: Oravita – Iam – Iasenova – Vracevgai – Bazias, inaugurata pentru transportul de marfa la 30 august 1854, iar pentru calatori la 1 noiembrie 1856.
Gara Oravita este si prima gara cu ascensor. Are peronul la primul etaj, acesta fiind cu mult deasupra nivelului strazii. Pe vremuri, pasagerii si bagajele urcau cu liftul, din strada pana la peron.
Legatura Oravitei cu reteaua mondiala de cai ferate s-a facut in 15 iulie 1858, cand orasul Timisoara a fost legat cu o linie noua Varset – Iasenova. Drumul cu trenul de la Oravita la Budapesta dura atunci 26 de ore, iar de la Oravita la Viena 36 de ore, traseul fiind cunoscut sub numele de „lunga linie orientala”.
Printre personalitatile care au trecut prin gara Oravita se numara trupa de teatru Pascaly, din care facea parte si Mihai Eminescu, la acea vreme sufleor si secretar particular al directorului, imparateasa Sissi si regele Carol I al Romaniei.
Surse foto: banaterra.eu, infocs.ro, oravita-anina.eu
Pareri
Hopa,hopa,mai bine mai târziu decât niciodată .
A început reparația capitală și la gara din Brad.
Cand o generatie , cea a parintilor nostri, s-a obisnuit sa se infrupe din pomana comunista la ce dracu sa te astepti decat la distrugere
suteu.Cinste care se implica in acest proiect.Imi pare rau ca am lucrat la Directia Tractiunii,dar nu am reusit niciodata sa fac o „insotire”pe acel traseu de poveste.Sper sa fie o zi cad voi parcurge acel traseu minunat.
Locomotiva 50065 de la Oravita, a fost expusa in 2014 in Gara Bucuresti Nord. Toti pasionatii de aburoase din Romania, nu pot cumpara una autorizata din Germania ? ? ! ! Daca nu ploua – in 1980 – ajungeam la Politia Oravita.In tunelul de la Girliste, puteam sa ma accidentez. Olteanu Danut din Comanesti-Bacau, fan CFR din 1956.
Articolul nu e semnat așa că afirmațiile pot fi contestate. Sunt bazate pe zvonuri. Deci, un articol cât o bârfă. Apoi, gara n-a fost construită între 1854 – 1856 ci mult mai devreme. Undeva pe la 1847 conform raportului unui oficial vienez care supraveghea lucrările. Acestea au fost întrerupte din cauza revoluției de la 1848 – 1849 care era răspândită în toată Europa. La 1854 a fost inaugurată calea ferată pentru mărfuri (deci gara exista atunci!) iar la 1856 pentru persoane.
Nici măcar bârfele nu le înțelegeți stimați redactori și jurnaliști!