TIMISOARA. Intalnire importanta, marti seara, la Universitatea de Vest din Timisoara. Sute de oameni de cultura, dar si reprezentanti ai institutiilor din oras sau simpli timisoreni curiosi au participat la prezentarea programului pe anul 2018 al Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana.
CITESTE SI: Controale drastice pe un drum circulat din judet. Decizia de ultima ora a CJ Timis
Anul 2018, cel de-al doilea din programul de Start-up al asociatiei, este unul incarcat de evenimente, unele dintre ele menite sa puna in valoare diferite obiective din oras, altele care marcheaza Centenarul Marii Uniri, iar altele ce vizeaza continuare programelor incepute in 2017.
„Vom avea activitati mai vizibile, mai ales in spatii publice. Vom avea un ciclu de evenimente in Piata Libertatii, care se numeste „Piata”, care va viza formele de expresie moderne si contemporane. Vom mai avea un proiect foarte interesant care se derulează in Banatul istoric, impreuna cu romanii din Serbia si care va cauta sa valorifice traditiile romanilor din Serbia si sa le faca cunoscute romanilor din Banatul romanesc. Apoi vom avea o activitate care se numeste „Camine in miscare” si care este, de fapt, un program de turism cultural in regiunea Banatului. Vom face cartografieri ale traditiilor din Banat si le vom prelucra in anii viitor, pentru ca in 2021 sa putem constitui trasee culturale pentru turistii care vor veni”, a spus Simona Neumann, directorul executiv al Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana in 2021.
CITESTE SI: Veste grozava pentru soferi. 50 de locuri de parcare chiar langa Spitalul Judetean Timisoara
De asemenea, anul acesta se vor pune bazele proiectului MultipleXity, proiect ce se va desfasura in parteneriat cu Primaria Timisoara si in urma caruia va rezulta un centru de mari dimensiuni care sa adune laolalta spatii de lucru pentru specialistii din domeniul tehnic si cei din domeniul cultural.
Pe parcursul anului, in cadrul Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana vor fi dezvoltate cinci clustere care vor urmari cinci mari proiecte. Unul dintre aceste clustere, „Zidurile Memoriei”, va fi cel dedicat marcarii Centenarului Marii Uniri.
Concret, in 12 cartiere din Timisoara vor fi construite ziduri, pe care deopotriva artistii consacrati, cand si oamenii de rand, isi vor putea aduce contributia, prin diverse lucrari.
Proiectele ce vor fi realizate in 2018 sunt conturate de Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana in jurul a trei simboluri: oamenii, locurile si conexiunile pe care Timisoara le are cu restul teritoriilor.