Toate unitatile comerciale din Timisoara care, in ultimii ani, au acceptat la plata marfurilor sau serviciilor tickete de masa emise de compania Euroticket reclama pierderi de miliarde de lei vechi, dupa ce firma cu actionariat francez a majorat din mers, unilateral, valoarea comisionului de rambursare.
Teapa ce se profileaza poate ajunge la cateva zeci de milioane de euro, in conditiile in care Euroticket Company este al patrulea emitent de tichete de masa si cadouri din Romania, cu o cota de piata de 5%, avand peste 3000 de clienti si o cifra de afaceri de 53 milioane de euro. inca de la inceputul anului, marile lanturi de magazine Real, Carrefour sau Auchan nu au mai acceptat la plata ticketele de masa si cadou emise de Euroticket, tocmai pentru a-si limita pierderile provocate de nerespectarea de catre partenerul francez a clauzelor contractuale privind valoarea comisionului.
Imediat dupa marii retaileri locali, masura a fost impusa si de retelele de magazine locale, insa in aceste ultime cazuri, prejudiciile sunt resimtite mult mai acut. Spre exemplu, doar in doua saptamani, magazinele Novatim au inregistrat pierderi de aproape 200 milioane de lei vechi, teapa Euroticket avand efecte serioase asupra planului de afaceri.
Comisionul de rambursare, marit discretionar de la 3,9% la 43%
Primele semne ale tepei pe care Euroticket a pregatit-o tuturor partenerilor afacerii au fost resimtite in urma cu cateva zile, cand sumele decontate de intreprinzatorii francezi pentru ticketele emise si plasate pe piata au fost suprinzator de mici.
“In primul moment am crezut ca este vorba despre o plata partiala. Nu era posibil ca in locul comisionului contractual de 3,9%, Euroticket sa-si retina, asa din senin, fara o prealabila notificare, aproape 43% din valoarea ticketelor acceptate la plata si returnate lor pe baza de borderou. De asemenea, nu primisem nimic in care sa ni se spuna ca s-au modificat clauzele contractuale. in aceste conditii, am incercat sa luam legatura cu ei, insa la telefoanele companiei nu a mai raspuns nimeni”, ne-a declarat contabila sefa a Novatim Timisoara.
Ulterior, la sediul societatii s-a primit un plic, in care Euroticket anunta ca, in urma unei tranzactii comerciale, firma a fost preluata de compania franceza Edenred si, ca atare, din 27 decembrie, toate licentele de emitere a ticketelor au fost predate Ministerului de Finante. Cu alte cuvinte, reprezentantii Euroticket anuntau ca au disparut de pe piata ticketelor de masa si cadou. Nici o vorba, insa, despre majorarea cu de peste zece ori a valorii comisionului de rambursare…
Euroticket vinde afacerea cu 5,5 milioane de euro si spala putina
Conform datelor statistice de la Oficiul National al Registrului Comertului, in data de 23.12.2010, compania franceza Edenred, care detine aproape 35% din piata romaneasca a ticketelor de masa si cadou, a achizitionat business-ul firmei concurente Euroticket. Valoarea tranzactiei a fost de 5,5 milioane de euro. in urma acestei operatiuni pe piata de profil, Edenred, companie care, in Romania, are 35.000 de clienti si ofera tickete la peste 1,5 milioane de angajati, a ajuns la o cota de piata de peste 40%.
Pentru a nu exista nici un fel de confuzie asupra tranzactiei, Edenred si-a anuntat partenerii de afaceri inca de la inceputul anului ca a preluat doar business-ul, adica doar activele si baza de clienti Euroticket, nu si datoriile. Din data de 27 decembrie 2010, conform inregistrarii de la Registrul Comertului, Euroticket Company a intrat in dizolvare, desi mai are pasive de platit pentru ticketele emise si aflate inca in circulatie pe piata. Totusi, din locatii aproape conspirative, reprezentantii Euroticket Company au anuntat ca vor deconta toate tichetele rambursate de catre unitatile afiliate.
“Platile catre acestea sunt efectuate la zi, iar operatiunile de receptie, rambursare, scanare, validare, facturare si plata se vor desfasura pana la intoarcerea tuturor tichetelor Euroticket Company valide aflate in circulatie”, se afirma intr-un comunicat de presa. Iarasi, nici o vorba despre incasarea abuziva a unui comision de zece ori mai mare. in incercarea noastra de a-l contacta pe directorul comercial al Euroticket Company, Mihai Cristea, ne-am lovit de telefoane mobile inchise si un fax care intra imediat in functiune la sediul firmei din Bucuresti. De asemenea, nici administratorul roman al afacerii, Traian Miclaus, posibil si actionar al SRL-ului cu sediul in Paris, nu a fost de gasit.
“Vom face plangere penala impotriva francezilor de la Euroticket!”
In viziunea omului de afaceri Candit Cordea, proprietarul lantului de magazine Novatim, teapa Euroticket va afecta planul de afaceri a zeci de intreprinzatori privati din Timisoara. “Nu stiu cum se face ca, pana si francezii, cand vin in Romania uita de seriozitatea specific occidentala in afaceri si adopta modelul mioritic. tepuieste si fugi! Facem deja demersuri sa-i actionam in judecata pe cei de la Euroticket pentru recuperarea prejudiciului cauzat de nerespectarea clauzelor contractuale. Efectiv ne-au bagat mana in buzunar si ne-au furat peste 10.000 de euro, motiv pentru care vom formula si o plangere penala. Va fi greu sa ne judecam cu ei, in conditiile in care actionarul unic al Euroticket Company este un SRL cu sediul in Paris, insa nu putem lasa lucrurile la voia intamplarii”, ne-a declarat Cordea.
La randul sau, reprezentanta Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania, Delia Nica, spune ca marii retaileri vor cere, pe rand, inceperea urmaririi penale impotriva actionarilor si administratorilor Euroticket, iar paguba va fi resimtita mai greu de cetatenii simpli, care inca nu au folosit ticketele de acest tip, iar acuma acestea sunt doar simpla maculatura, pentru ca nu mai sunt acceptate la plata, dar si de buticari, care pot da faliment, si magazinele de cartier a caror planuri de afaceri pentru anul in curs au fost date peste cap…
Pareri
In tara asta chiar toata lumea vine sa fure!? Incredibil! Acest individ care reprezinta srl-ul din Franta ar trebui arestat imediat pentru pagubirea a zeci de mii de romani. Cred ca Novatim nu va fi afectata prea tare, dar buticurile de cartier ce fac? In perioada asta, din lipsa banilor, se vinde aproape numai pe bonuri de masa
Nici fetele de pe Calea Aradului nu se vor bucura foarte mult de aceasta teapa. Raman cu tichetele de masa in geanta, pentru ca nu le mai pot schimba pe mancare, si nici clientii n-o sa le mai primeasca inapoi
Veniti sambata la Stadion inarmati cu maruntis sa protestam.
Paguba este de cateva milioane de euro.
Va dati seama ca a fost totul planificat si acesti bani vor disparea pur si simplu.Probabil ca se va gasi un vinovat care va face vreo 10 ani de puscarie cu suspendare, adica vreo 6 si apoi va iesi si se va bucura de bani alaturi de ceilalti parteneri de excrocherie. Nu e un scenariu nou s-au intamplat multe dupa 90. CARITAS,FMI,Fratele lu’ Bivolaru….. Asta e! Traim in Romania,mancam acelas ca..t.
Fac pariu cu oricare dintre voi ca am dreptate. Asa ca fratilor sa va luati adio de la ideea ca veti mai recupera manii; eu vreo 2000 euro,altii 100 euro,altii 100000 euro , toti am cazut de fraieri. Eu zic sa nu mai acceptam nici un bon ca nu se stie cand va urma alta tapa de la alta firma de tichete. Las’ sa se stearga la fund cu ele.