EXCLUSIV! Presedintele Consiliului Judetean Timis Titu Bojin, trimis in judecata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Care sunt acuzatiile in proces si ce alte nume ajung in instanta?

BUCURESTI. Presedintele CJT Titu Bojin a fost trimis in judecata in dosarul legat de concesionarea unor balti de pescuit din judet catre o firma la care au fost actionari sotia si fiul liderului Consiliului Judetean Timis. Contractele au fost incheiate in vremea cand Titu Bojin era director la Directia Apele Romane Banat.

Dosarul a fost deschis de procurorii de la Parchetul Tribunalului Timis in iulie 2013, cand magistratii s-au sesizat din oficiu in legatura cu o evaziune fiscala, iar mai apoi a fost preluat de Parchetul General la Bucuresti.

Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au incheiat rechizitoriul si l-au trimis pe Titu Bojin in judecata pentru doua infractiuni de conflict de interese si una de abuz in serviciu. Alaturi de el vor fi judecate alte 4 persoane, toate apropiate liderului CJ Timis.

Potrivit procurorilor, Bojin Titu, in calitate de director la Directia Apelor Banat, a incheiat cu o societate comerciala avand ca obiect de activitate „asigurarea folosirii potentialului de agrement al acumularii Ianova” la un tarif de 298,60 lei/ha/an , iar la randul sau, firma a incheiat cu asociatii de pescari „contracte de colaborare” in schimbul unor tarife mult mai mari, cauzand un prejudiciu de peste 500.000 lei Directiei Apelor Banat.

De asemenea, in aceeasi calitate, Bojin Titu a incheiat un contract de prestari servicii cu firma la care fiul si sotia sa aveau calitatea de asociati, avand ca obiect „servicii reparatii Canton Ianova”, iar ulterior a incheiat cu aceeasi firma un contract „privind asigurarea potentialului economic pentru teren si imobil”, asigurand prin cele 2 contracte reprezentantilor societatii foloase materiale.

Totodata, Suici Bata, in calitate de administrator de facto si „contabil al S.C. TT S.R.L.”, cu complicitatea lui Cioplea Adrian (administratorul societatii) si Mihalcea Viorel (asociat/director al societatii), in perioada 2009 – 2013, a omis sa evidentieze in contabilitatea firmei toate operatiunile comerciale desfasurate si a veniturilor realizate in suma de 659.474 lei si TVA in valoare de 149.201 lei, in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 288.547 lei.

In aceeasi dubla calitate, Suici Bata, cu complicitatea lui Cioplea Adrian si Mihalcea Viorel, in perioada mai 2009 – iunie 2010, a evidentia in contabilitate cheltuieli care nu au avut la baza operatiuni reale in suma de 64.190 lei si TVA aferent in suma de 12.163 lei, iar in perioada ianuarie 2010 – septembrie 2013, a intocmit acte de evidenta primara pentru cheltuieli nereale (fictive)  suma de 44.337 lei si TVA in suma de 8.990 lei, cu consecinta prejudicierii bugetului de stat.

Ancheta a scos la iveala ca in perioada mai 2009 – septembrie 2014, Suici Bata (in aceeasi dubla calitate), cu complicitatea lui Cioplea Adrian si Mihalcea Viorel, a retras, in mod repetat, din contul societatii sume de bani, insumand 141.250 lei, suma pe care a folosit-o in interes personal.

In vederea recuperarii prejudiciului, procurorii au dispus luarea masurii asiguratorii prin instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile detinute de Cioplea Adrian.

CITESTE SI: Presedintele CJT Titu Bojin, urmarit penal de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie! Ce invinuiri i se aduc?

EXCLUSIVITATE! Perchezitii la sediul Directiei Apele Banat. Anchetatorii cauta contractele semnate cu o firma ce a apartinut sotiei lui Titu Bojin

Sotia si fiul presedintelui Consiliului Judetean Timis Titu Bojin, audiati la Parchet in dosarul de evaziune fiscala. VIDEO!

Titu Bojin, presedintele Consiliului Judetean Timis, audiat la Parchet in dosarul de evaziune fiscala in care e implicata familia sa

Alaturi de Titu Bojin, in judecata, in acelasi dosar, au mai fost trimisi urmatorii:

Adrian Cioplea, administrator al firmei, apropiat al lui Titu Bojin, pentru complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si complicitate la delapidare.

Viorel Mihalcea, asociat si director al firmei, prieten cu Titu Bojin, pentru complicitate la evaziune fiscala si complicitate la delapidare.

Suici Bata, angajat la Apele Banat, pentru evaziune fiscala si delapidare

Aurica Gal, director economic la Apele Banat, pentru complicitate la conflict de interese si abuz in serviciu

Initial a fost inceputa urmarirea penala si fata de actualul sef de la Apele Banat Lucian Ervin, insa in ceea ce il priveste, cauza a fost clasata.

Potrivit anchetatorilor, nu au fost trecute in actele contabile ale firmei TEMADI, controlata de Bojin prin interpusi, operatiunile comerciale si veniturile din perioada 2009 – 2011, cand facea afaceri cu asociatii de pescari si Apele Banat.

In plus, spun procurorii, s-a constatat evidentierea in actele contabile de cheltuieli care nu ar avea la baza operatiuni reale, ori evidentierea unor operatiuni fictive de catre S.C. TEMADI  TMB S.R.L, care ar fi inregistrat in documentele contabile facturi emise de o firma care figura radiata la momentul emiterii facturilor.

Potrivit procurorilor, firma Temadi TMB a concesionat de la Directia Apele Banat baltile, iar apoi le-a inchiriat asociatiilor de pescari la un pret de 3 ori mai mare decat pretul platit Directiei.

Totodata, aceeasi firma in care erau actionari sotia si fiul lui Titu Bojin a executat mai multe lucrari de constructii si amenajari la Ianova, pentru care aceasta a taiat facturi de zeci de mii de lei catre Directia Apele Banat, cu avizul conducerii.
Aceasta, in conditiile in care acest tip de activitati nu se regaseau in obiectul de activitate al societatii.

Anchetatorii au dispus in acest dosar efectuarea unei expertize contabile. Aceasta a aratat ca firma TEMADI TMB, in perioada iunie 2010 – septembrie 2013, nu a intocmit registrele obligatorii, situatiile financiare anuale, procesele -verbale de inventariere.
In 2009, ANAF a declarat societatea drept inactiva, insa firma a continuat sa efectueze operatiuni economice care au generat venituri si cheltuieli, legate de baltile de la Ianova si Dumbravita, si au fost retrase sume importante de bani din conturi.

Expertiza contabila a relevat faptul ca prin felul in care au actionat reprezentantii sai, firma TEMADI TMB a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 288.548 (109.782 lei impozit pe profit datorat plus 155.476,53 lei TVA de plata datorat, contributii cu retinere la sursa datorate 10.917 lei si contributii angajator datorate de 12.372,00 lei).

Potrivit contractelor de colaborare cu Asociatiile de pescari, in perioada iunie 2009 – septembrie 2013, firma TEMADI TMB a incasat 648.900 (307.500 lei de la Asociatia Pescarilor Banatul din Timisoara  si 341.400 lei de la Asociatia Pescarilor Sportivi din Timisoara). Sumele incasate de Apele Banat de firma TEMADI TMB  urmare a incheierii contractelor de asigurarea folosirii potentialului economic pentru cele doua balti sunt de 16.042,90 lei.

In timpul anchetei, o parte din cei implicati in dosar au sustinut ca au actionat socotindu-l pe Titu Bojin drept conducatorul firmei.

Fostul sef de la Apele Banat, Titu Bojin, s-a declarat nevinovat in timpul urmaririi penale si a declarat ca nu a iscalit niciunul dintre contractele care au dus la declansarea anchetei procurorilor.

Oamenii legii sustin insa ca Titu Bojin a incheiat in calitate de director al Apelor Banat un contract de folosire a potentialului de agrement al acumularii Ianova, in 2009. Iar societatea a incheiat mai departe contracte de colaborare cu asociatiile de pescari, in schimbul unor tarife mult mai mari, iar aceasta reprezinta abuz in serviciu.

Procurorii mai spun ca tot in 2009 Titu Bojin, director la Apele Banat a incheiat un contract de prestari servicii pentru reparatii Canton Ianova cu TEMADI TMB Remetea Mare, in care actionari erau sotia si unul dintre fii, iar aceasta reprezinta conflict de interese.

In cele din urma, mai sustin magistratii, Titu Bojin, tot pe cand era director la Ape, a incheiat un contract cu TEMADI Remetea Mare incredintadu-i un teren si un imobil spre „valorificarea potentialului economic”, iar aceasta inseamna tot conflict de interese.

Procesul in acest dosar va fi judecat de Tribunalul Timis.

 

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Sa te inghita puscaria pana vei putrezi de viu, hotule, analfabetule!
    Ai distrus acest judet prin hotie si incompetenta, astea fiind trasaturile de baza ale PSD istului care se respecta!
    Sa te manace carcera!

  2. Și ce dacă?O nimica toată…câteva miliarde care au ajuns(partial) la săracul…partid social democrat!Ca doar și ei trebuie sa trăiască …REGESTE!Omul simplu care muncește și care trăiește de pe o zi pe alta,care nu își poate plăti nici datoriile?Ia mai da-l în…!El nu contează decât ca o furnica ce muncește PRO STEAUA!

  3. Ca sa fi mare politician trebuie sa ai obrazul gros, tepar si fara caracter.
    Cine are nevoie de asemenea „puliticieni”!
    Romania putea sa fie una din cele mai boate tari din Europa, asa a ajuns o catastrofa, bine ca ei au bani si dupa ei potopul.
    Acuma se formeaza o alta formatie condusa de un profi din PISEDE

  4. analfabetu la puscarie!
    ce i-a trebuit ba lu asta politica?!
    vai de capu lui!

    • mah asta,
      afla ca domnu Bojin ie Doctor iin economie mondeala asa ca tu iesti analfabet. boule!