10.000 de petarde, ‘adunate’ de politisti dintr-o piata din Timis

TIMIS. Politistii au continuat controalele in cautarea celor care vand petarde si artificii in aceasta perioada, iar asupra unui cuplu au gasit mii de materiale pirotehnice.

CITESTE SI: Preturile de la Targul de Craciun din Timisoara l-au scos din minti. Un client a sarit cu cutitul la un comerciant 

Politistii au descins intr-o piata din Lugoj, unde au descoperit un barbat si o femeie care aveau asupra lor petarde si artificii de diferite tipuri. Este vorba despre:
– 10520 bucati materiale pirotehnice categoria F1
– 16 bucăți baterii cu 7 focuri, categoria F2
– 6 bucati baterii cu 25 focuri, categoria F2.

Intreaga cantitate de articole pirotehnice a fost ridicata in vederea expertizarii, iar in continuare se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii prevazute de art. 37, alin. 1 din Legea 126/1995, privind regimul materiilor explozive.„, transmit reprezentantii IPJ Timis.

Materialele pirotehnice din categoria F1 prezintă un risc foarte scăzut, un nivel de zgomot neglijabil, fiind destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă (exemple: focuri bengale, chibrituri bengale, beţişoare bengale, pocnitori de Crăciun, jerbe, granule scânteietoare, chibrituri detonante, pocnitori pentru petreceri, şerpi, scântei, pocnitori cu confeti, bobiţe explozive).

Cele din categoria F2 prezintă un risc scăzut şi un nivel de zgomot scăzut, fiind destinate utilizării în exterior în spaţii restrânse (exemple: petarde, baterii, mine, minirachete, rachete, morişcă zburătoare, sori rotitori).

Cele din categoria F3  prezintă un risc mediu, care sunt destinate utilizării în exterior în spaţii deschise vaste şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane (exemple: roţi zburătoare, baterii şi combinaţii, jerbe, tub cu tragere, mine, rachete).

Categoria F4 de mare risc, cunoscute sub denumirea de „articole pirotehnice de divertisment de uz profesional”, care sunt destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane.

articole pirotehnice de scenă, categoriile T1 (care prezintă un risc scăzut) şi T2 (destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni);

alte articole pirotehnice, categoriile P1 (care prezintă un risc scăzut)  şi P2(destinate manipulării ori utilizării exclusiv de către pirotehnicieni).

Articolele pirotehnice de divertisment din categoriile 1 pot fi puse la dispoziția publicului cu vârsta peste 16 ani, iar cele din categoriile articolelor pirotehnice 2, 3 și 4, precum și a celor din categoriile articolelor pirotehnice de scenă ( T2) și P2 sunt interzise în ceea ce privește deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg. Astfel, acestea din urmă pot fi folosite numai de către pirotehnicieni şi numai în scopul pentru care sunt destinate.
Articolele pirotehnice de scenă din categoria T1 și alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziție pe piață numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.
Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.

Articolele pirotehnice destinate utilizării de către publicul larg pot fi achiziționate numai de la persoane juridice autorizate să desfășoare activități cu acest tip de produse, fiind interzisă procurarea de la persoane fizice.
Nu uitați faptul că este intersiză folosirea articolelor pirotehnice în următoarele condiții:
– între orele 24.00 – 06.00, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;
– la o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri;
– la o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;
– la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

– în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
– pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;
– la o distanță mai mică de 500 m de păduri.
Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:
Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept;
Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoanele care nu au împlinit varsta de 18 ani;
Comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate de către pirotehnicieni.
Contravenții:
Contravențiile sunt prevăzute de art. 38 din Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive, republicată cu modificările ulterioare.
Sancțiunile contravenționale cu amendă pot fi aplicate și persoanelor juridice. În cazul persoanelor juridice, limitele minime și maxime ale amenzilor se majorează cu 100%.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.