10 orase si comune din Timis au intrat in scenariul rosu de COVID. Au rata de infectare de peste 3 la mie. Interdictiile si obligatiile in vigoare, timp de 14 zile

TIMISOARA. Nu mai putin de 10 orase si comune  au depasit incidenta de imbolnavire cu COVID de 3 la mia de locuitori, in judetul Timis. Astfel, in toate aceste localitati se impun noi norme de protectie, pentru evitarea raspandirii coronavirusului.

Unitățile administrativ – teritoriale cu rata de infectare, la ora actuală, peste 3 la mia de locuitori sunt: Buziaș – 3,85, Dudeștii Noi – 3,81,Dumbrăvița – 3,82, Foeni – 7,98, Ghiroda – 4,13, Giroc- 3,76, Jebel – 4,47, Pesac – 4,47, Sânandrei – 3,24, Șandra- 3,19. In urma unei analize, reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Timis au hotarat ca nu este necesara carantinarea niciuneia dintre aceste localitati.

Scolile vor fi inchise, iar cursurile se vor muta exclusiv online. De altfel, in majoritatea acestor localitati elevii deja invatau de acasa.

Pe de alta parte, peste 20 de localitati au depasit deja pragul de infectare de 1,5 la mia de locuitori. Acestea sunt Timișoara – 2,79, Gătaia – 1,80, Sânnicolau Mare -2,19, Banloc – 2,25, Beba Veche – 1,94, Bethausen, 2,44, Comloșu Mare- 1,63, Coșteiu-1,76, Curtea – 1,55, Dudeștii Vechi – 2,50, Iecea Mare- 2,37, Moșnița Nouă – 2,66, Orțișoara – 1,68, Pișchia-2,40, Remetea Mare – 2,42, Săcălaz-2,54, Sânmihaiu Român -2,20, Saravale – 2,30, Secaș – 1,53, Variaș – 2,09.

Locuitorii din comunele care au depasit incidenta de infectare cu SARS CoV 2 a depasit 3 la mia de locuitori trebuie sa respecte o serie de masuri, in urmatoarele 14 zile:

Art. 1. (1) Pe întreg teritoriul județului Timiș rămâne instituită obligativitatea purtării măștii de protecție, pe toată perioada stării de alertă, în spațiile publice deschise, astfel încât să acopere nasul și gura, respectiv: pe o rază de 50 m de intrarea în perimetrul unităților de învățământ, în piețe comerciale, târguri, oboare, piețe de vechituri, piețe agroalimentare, zone de așteptare, cozi formate la intrarea în diverse instituții și societăți comerciale, stații de transport public, peronul gărilor, autogări, aeroport, în punctele de trecere a frontierei, exteriorul obiectivelor turistice, grădini de vară, festivaluri publice și private, evenimente culturale publice și private și manifestări publice, ceremonii religioase, slujbe și rugăciuni colective, în zonele de promenadă aglomerate incluzând centrele pietonale ale localităților și falezele (malurile râurilor) din interiorul localităților, parcările și zonele de agrement adiacente centrelor comerciale și mall-uri. Obligativitatea se instituie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.
(2) Se instituie în sarcina administratorilor/proprietarilor de spații publice deschise prevăzute la alin 1. afișarea la loc vizibil a informațiilor privind obligativitatea purtării măștii de protecție în aceste spații.
(3) Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție sanitară astfel încât să acopere nasul și gura, în toate spațiile publice deschise, pe o perioadă de 14 zile în unitățile administrativ teritoriale unde a fost depășit pragul de 3/1000 de locuitori. Obligativitatea se instituie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.
Art.2. (1) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, se desfășoară astfel:
– fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, și în intervalul orar 06.00-23.00, în unitățile administrative teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori,
– fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile administrativ teritoriale este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, conform anexei 2,
Este interzisă activitatea la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.
(2) Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, se desfășoară astfel:
– fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, și în intervalul orar 06.00-23.00, în unitățile administrativ teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori,
– fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile administrativ teritoriale este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori
– doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități, în unitățile administrative teritoriale unde este depășită incidența de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.
(3) În situația în care activitatea operatorilor economici prevăzuți la alin. 1 și alin.2 este restricționată sau închisă, se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective.
(4) Se suspendă activitatea barurilor, cluburilor și discotecilor.
Art.3. Activitățile cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului astfel:
până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile administrativ teritoriale este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori,
până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile administrativ teritoriale este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, conform anexei 2,
Este interzisă activitatea la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.
Art. 4. Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt permise la nivelul unităților administrativ teritoriale unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, numai dacă ocupanții unui autovehicul sunt membrii aceleiași familii sau reprezintă grupuri de până la 3 persoane.
Organizarea şi desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 300 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt, precum şi cu purtarea măștii de protecție. Activitățile sunt interzise la nivelul unităților administrativ teritoriale unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori.
Art. 5. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în unitățile administrativ teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din în unitățile administrativ teritorială este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.
Art. 6. În unitățile administrativ teritoriale unde a fost depășit pragul de 3/1000 de locuitori se suspendă pe o perioadă de 14 zile activitatea din piețele comerciale (cu excepția piețelor agroalimentere) târguri și oboare.
Art. 7. Direcția de Sănătate Publică a județului Timiș, calculează zilnic, pentru fiecare localitate din zona de competență, incidența cumulată a cazurilor pentru ultimele 14 zile și prezintă Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiș, analiza rezultată în cel mult 24 de ore de la data constatării atingerii limitelor stabilite în prezenta hotărâre.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Dacă împarți 3/1000 este egal 0,003.
    Calculează Timișoara 300000*0,003=900.
    Sau București 2000000*0,003=6000.
    Atunci unde sunt îmbolnăviri la zi cu câte 3/1000 locuitori?!

    • @Un prost: Rata de infectare se calculeaza raportand populatia totala la numarul de infectati in ultimele 14 zile.

  2. „Otelul” (STA… ) spunea candva (aici adaptat): rata se calculeaza „oricum” dar raportarea se face la comanda!
    Cu cateva zile in urma rata era pe la 1,79 si acum dintr-odata rata este Timișoara – 2,79,
    In orice calcul apare un raport NUMARATOR/Numitor. Ce s-a schimba cu peste 50% ?
    Poate cineva in drept sa faca raportarile plecand de la cifrele clare ptr NUMARATOR/ cifrele de la NUMITOR.
    In calculul mentionat SIGUR pe langa cresterea numaratorului a aparut si o modificare a Numitorului.
    As ruga redactia ca la orice comunicare de acest fel sa ceara si sa dea apoi cifre tabelate sub forma

    ORAS Numitor (felativ fix) NUMARATOR (variabil) RATA de INFECTARE
    TIMISOARA 350.000 loc nr bolnavi X.yz
    (medie alunecatoare X= 2 catre 3, yz zecimale

    In caz contrar ramanvalabile cele spuse de S

    • Tabelul du s-a reprodus corect

  3. O parte dintre acestea erau deja in scenariul rosu.
    Nou adaugate sunt Buzias, Ghiroda, Sanandrei, Sandra.

    Deocamdata lipseste Mosnita Noua din lista locatiilor „selecte”, dar cu siguranta e pe drumul cel bun.

    http://cjsutm.ro/wp-content/uploads/2020/10/HOTARAREA-46-din-data-de-20.10.2020.pdf

  4. De-a dreptul hazlii calculele de la DSP:
    cand Giroc si Dumbravita au fost declarate rosii, coeficientul din Giroc era putin mai mare decat cel din Dumbravita.
    numarul de cazuri/14 zile era cam 57 in Dumbravita, 46 in Giroc, sugerand ca populatia la care se raporteaza acel 3/1000 este mai mare in Dumbravita decat in Giroc.
    situatia curenta, conform raportarilor, este 69 Dumbravita, 63 Giroc, adica o crestere de 12 in Dumbravita si 17 in Giroc. cu toate acestea, coeficientul raportat pentru Giroc, conform acestui articol, a devenit mai mic decat cel din Dumbravita. vreo explicatie logica?

  5. Ce e complet stupid e sa inchizi 2 baruri in giroc si sa nu iei masuri in timisoara. Desteptilor care ganditi masurile astea, oamenii din giroc nu pot veni in timisoara la restaurant? Are vreun sens masura asta asa cum o aplicati voi???
    Ne meritam soarta…

  6. Dar de ce numai la noi se întâmplă asta si in Germania sau Italia nu? Ei de ce nu port masca mai ales in Italia ca doar acolo se spunea ca sunt cele mai multe cazuri?! Eu am neamuri in Italia si nimeni nu poarta masca in Germania am prietena nici acolo si vorbesc zilnic cu ea pe camera cand merge la servici si nici un trecator nu poarta masca.

  7. Tatal meu e un exemplu. De ce el cu o tona de boli nu a murit ca au zis ca are cov-id. Si el avea piatra la rinichi, bronsita, ulcer si din cauza unui puroila masea a facut febră si l-au internat ca fiind infectat. Si tocmai el cel mai protejat a fost cu masca, manuşi si dezinfectant dupa el.