100.000 de euro pe an pentru intretinerea copacilor in Timisoara! Numai pentru curatarea unui plop primaria plateste unei firme peste 600 de euro

In unele blocuri, timisorenii nu pot privi pe geam din cauza crengilor copacilor

Trebuie sa ceara voie de la primarie ca sa isi taie crengile din arborii din fata blocurilor in care locuiesc pentru a nu primi amenzi usturatoare de la politistii locali.

Daca vor ca aceste lucrari sa fie facute de primarie, pe cheltuiala administratiei locale, uneori trebuie sa asteapte luni bune pana ajunge cineva la ei.
Prin asta trec sute de timisoreni, in fiecare luna. In plus, totul se transforma intr-o cursa contra cronometru, pentru ca banii din buget alocati lucrarilor de corectie la arborii din Timisoara nu ajung decat in primele sase luni ale anului.

Daca tai singur crengile, platesti!

Toata aceasta procedura creaza de multe ori situatii penibile. Este si cazul unui timisorean care locuieste in Calea Aradului. Acesta s-a saturat sa tot astepte venirea celor de la primarie si s-a apucat singur sa cosmetizeze arborele din fata blocului. Rasplata? O amenda din partea Politiei Comunitare. ”Am depus niste acte si am solicitat sa vina sa-mi taie o creanga din fata blocului. Mi-au zis ca nu se poate daca nu fac rost de semnatura vecinilor. M-am dus alta data, cu un tabel cu locatarii si cu semnaturi, dar tot am asteptat mult pana sa vina cineva. Pana la urma, s-a dus un vecin, s-a apucat si a taiat creanga si a venit Politia Comunitara si l-a amendat”, ne-a declarat Marius Rotunjeanu.

Amenzile pentru cei care nu respecta procedurile ajung pana la 500 de lei. Politistii recunosc ca, in astfel de cazuri, nu aplica prea multe amenzi (anul acesta au aplicat cinci sanctiuni), pentru ca nu ii prind prea des in flagrant pe cei ce taie crengi din copaci fara aviz. „Amenzile sunt intre 300 si 500 de lei, poate de aceea multi se si feresc. Problema este ca cetatenii speculeaza momentul si incearca sa faca aceste corectii de arbori fara sa fie vazuti de agentii nostri, mai ales avand in vedere valoarea mare a amenzilor”, ne-a declarat Nicoleta Popa, purtator de cuvant Politia Locala.

Loviti de crengi

Lentoarea cu care se misca adminsitratia locala in astfel de cazuri este cu atat mai greu de inteles cu cat, uneori delasarea poate produce accidente serioase. in urma cu mai bine de un an, un tanar a fost la un pas sa moara dupa ce a fost lovit de o creanga desprinsa dintr-un copac. ”imi amintesc ca in urma cu un an si ceva, a venit un tanar care a facut un hematom intracerebral din cauza unei crengi care i-a cazut in cap. A fost destul de rau…”, ne-a spus Mihai Grecu, medic-sef al Unitatii de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Judetean din Timisoara.

Toti vecinii trebuie sa fie de acord

De partea celalta, reprezentantii primariei sunt intransigenti. Taierile de corectie la arborii din oras se fac dupa o procedura clara, care trebuie respectata: pentru a putea sa-si curete copacii din fata blocului de crengile uscate este nevoie de un aviz de la municipalitate. Trebuie adresata o cerere care sa cuprinda semnaturile tuturor vecinilor afectati de lucrare. Mai apoi, un angajat al primariei merge la fata locului pentru verificari, urmand ca, in final, sa se execute lucrarile necesare. Doar daca sunt bani. Asta pentru ca fondurile din buget sunt insuficiente…

Taierea crengilor unui copac poate costa pana la 2.500 de lei

Potrivit  lui Vasile Ciupa directorul Directiei de Mediu din primarie, banii alocati din bugetul local acestor lucrari se termina in prima jumatate a anului, dupa care timisorenii pot face singuri cosmetizarile, dar doar cu avizul de la primarie si pe banii lor. Preturile platite de primarie din bani publici firmei Drufec, compania care se afla sub contract cu administratia locala pentru astfel de lucrari, sunt cel putin… piperate. Corectia unui singur copac poate costa si pana la 2.500 de lei. ”Banii ne ajung pana in lunile iulie sau august. Pe un arbore, in medie, daca luam un plop de 20 de metri inaltime, costurile pot sa ajunga pana la 2.500 de lei. Aici intra macaraua care trebuie sa ajunga acolo, un alpinist care sa reteze varful plopului sa nu fie probleme, dar si utilajul care macina toate crengile si, bineinteles, transportul”, ne-a declarat Ciupa.

Corectiile la arbori – o afacere banoasa

Anul trecut primaria a primit nu mai putin de 1.800 de solicitari de la timisorenii care doreau lucrari de cosmetizari la arborii din preajma locuintelor. Dintre acestea, lucratorii de la Drufec au onorat 1.200. anul acesta numarul solicitarilor va fi chiar mai mare.

”In fiecare saptamana avem intre 50 si 60 de solicitari, deci foarte multe. Suntem la peste 570 de solicitari in acest an. O parte dintre ele au fost realizate, iar o parte nu, pentru ca la fata locului se dovedeste ca nu toti cetatenii sunt de acord. Chiar saptamana trecuta am avut, in zona Take Ionescu, o astfel de situatie in care am oprit lucrarile si am plecat pana ajung cetatenii la un consens. Lucrarile le facem doar de comun acord, in asa fel incat sa nu afecteze arborele, mai intai, si apoi bunurile sau proprietatile din zona”, ne-a mai explicat Vasile Ciupa.

Anul acesta, administratia locala a prevazut la capitolul defrisari sau corectii arbori suma de 400.000 de lei. Banii, aproape o suta de mii de euro, vor intra in totalitate in conturile firmei Drufec.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Absurdistan.

  2. Vasile Ciupa seful de la mediu e un hot. Si Orza viceprimarul vad ca il suporta…
    Pe banii nostrii

  3. Roxana Deaconescu, iar informatii incomplecte. CINE SUNT ACTIONARII FIRMELOR RESPECTIVE, SI EVENTUALELE LEGATURI DE RUDENIE, stim ca esti informata.

  4. sint zeci de copaci inclinati care asteapta sa cada pe masini sau oameni. vigilentii comunitari stau la pinda sa prinda un om gospodar care face treaba primariei in loc sa raporteze pericolul.

  5. firma drufec aparea printre sponsorii pdl
    .pe de alta parte, o macara costa mult la ichieiere. plus alpinistul…..nu e un pret nemaipomenit.